ABD Askerlerinin Başına Çuval Geçiren Tgb'liler Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

ABD Askerlerinin Başına Çuval Geçiren Tgb'liler Hakim Karşısında

ABD Askerlerinin Başına Çuval Geçiren Tgb\'liler Hakim Karşısında

Eminönü’nde ABD’li iki askerin başına çuval geçirmeye çalışan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 kişinin yargılanmasına başlandı.

04.02.2015 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eminönü'nde ABD'li iki askerin başına çuval geçirmeye çalışan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 kişinin yargılanmasına başlandı. Duruşmada savunma yapan sanık Uğurcan Yardımcıoğlu, "Yaptığımız protesto 2003'te Süleymaniye'de Mehmetçiğin başına çuval geçirme olayının rövanşıdır" dedi.

Eminönü'nde 2 ABD askerinin başına çuval geçirme eylemine ilişkin haklarında dava açılan 13 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında TGB üyesi 12 tutuksuz sanık ve tüm sanıklar için 2 avukat hazır bulundu. TGB'nin Başkanı Çağdaş Cengiz duruşmaya katılmazken, başına çuval geçirilen iki ABD askerini ise avukatları temsil etti. Kimlik tespitlerinin ardından sanıkların savunmalarına başlandı.

"BU, TÜRK ASKERİNİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRİLMESİNİN RÖVANŞIDIR"

Suçlamaları kabul etmediğini ve yaptıklarının yasal bir protesto hakları olduğunu öne süren sanıklardan Uğurcan Yardmcıoğlu, askerleri fiziken darp edici ve yaralayıcı müdahalelerde bulunmadıkları söyledi. Yardımcıoğlu, "Biz askerlere olayın öncesinde protestoda bulunacağımızı söyledik. Olay milli bir reflekstir. 2003 yılında Süleymaniye'de Mehmetçiğin başına çuval geçirme olayının rövanşıdır. Milletimizin yüreğine su serpmiştir bu olay. Biz vatan bütünlüğü ve cumhuriyetimize yönelik bu saldırıyı hiçbir zaman sindiremedik. Bu eylemle milletimizi küçük düşürücü bu hareketi göğüslediğimizi düşünüyoruz" dedi.

"ZEDELENEN ULUSAL ONURUMUZUN TELAFİSİNİ AMAÇLADIK"

Yaptıkları eylemin planlı olmadığını ve refleks olarak meydana geldiğini savunan sanık Ramazan Erkin Öncan da, olayda askerlerle herhangi bir şekilde sözlü diyaloglarda bulunmadıklarını ileri sürdü. Öncan, "Yaptığımız bu eylemi 2003 yılında Türk askerlerinin başına çuval geçirilmeleri sonucu zedelenen ulusal onurumuzun telafisi amaçlanmıştır. Olay öncesi ABD askerlerini uyardık. Ancak askerler korkup paniğe kapıldığından kendilerine zarar vermemeleri için yanlarına gidip onları sakinleştirdik. Onlara fiziksel olarak zarar verme amacımız olsaydı sayıca fazla olduğumuz için kolayca gerçekleştirebilirdik" diye konuştu.

"BASIN AÇIKLAMASI YAPACAKTIK, ABD ASKERLERİNİ GÖRDÜK"

Duruşmada ifadesi alınan sanıklardan İbrahim Okan Özkan ise olayın yaşandığı gün Eminönü'nde saat 13.30'da bir basın açıklaması gerçekleştireceklerini, bu yüzden Eminönü'ne alan incelemesi yapmaya gittiklerini söyledi. Özkan, eylemin önceden planlanmadığını ve askerleri görünce olayın aniden geliştiğini kaydetti.

"ASKERLERİN BAŞINA ÇUVALI BEN GEÇİRDİM"

Amerikan askerine çuval geçiren kişinin kendisi olduğu yönündeki tespite itirazı olmadığını belirten sanık Erkan Büyük, "Çuvalı ben geçirdim, herhangi bir yaralama kastım yoktur. Çuvalı basın açıklamasında kullanacaktık. Herhangi birine geçirmeyecektik. Olay aniden gelişti" dedi.

"KIRMIZI BOYA, ABD'NİN ORTADOĞU'DA AKITTIĞI KANDIR"

Sanık Ersoy İrşi, eylemde kullanılan boya dolu balonların basın açıklamasında kullanmak için yanlarında bulundurduklarını, bu kırmızı boyanın da ABD'nin Ortadoğu'da akıttığı kanı temsil ettiğini öne sürdü. İrşi kullanılan boyanın insan sağlığına zarar vermediğini, yıkandığında kıyafetten çıkabilecek özellikte olduğunu söyledi.

"YARALAMA VE HAKARET SUÇU OLUŞMAMIŞTIR"

Diğer sanıklarda haklarındaki suçlamaları reddederek beraatlerini talep ettiler. Tüm sanıklar müdafi avukat Tayfun Taşlıoğlu ise söz alarak sanıklara yönelik yaralama suçu bakımından müştekiler için alınmış muayene raporu alınmadığını ve sanıkları hangi eyleminin sonucu olarak müştekilerin ne şekilde yaralandıkları açıkça belirtilmediğinden yaralama suçunun oluşmadığını öne sürdü. Hakaret suçunun da oluşmadığını öne süren avukat Taşlıoğlu, eylemde çekilen görüntüde yalnızca bir kişinin konuştuğunu, konuşan kişinin sözlerinde de hakaret unsuru içeren bir şey olmadığını kaydetti.

"SANIKLARIN HİÇBİRİNDE PİŞMANLIK YOK"

ADD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya iddianamede ceza ve sevk maddelerinin müştekiler iki kişi olduğundan dolayı ikişer kez ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti. Sanıkları bu eylemleri hürriyeti tahdit ve bir kişiye kendi milliyeti nedeni ile duyulan nefret üzerine kamuoyuna arz edilmiş belli bir hizmetten yani olayda kamuya açık yerde gezmekten mahrum bırakmaktadır. Sanıkların hiçbirinde pişmanlık yoktur" dedi.

"SİZDEN UTANIYORUM"

Duruşmaya karar arası verilmesi sırasında, salonun önünde iki taraf avukatları arasında sözlü tartışma yaşandı. Sanıkların avukatı Tayfun Taşlıoğlu, ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya'ya "Sizden utanıyorum. Amerikan uşaklığı yapmayın burada" dedi. Bunun üzerine avukat Kaya da "Ben sizden utanıyorum" yanıtını verdi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, mazeret belirtmeden duruşmaya gelmeyen sanık Çağdaş Cengiz'in zorla getirilmesine ve olaya ilişkin 3 adet CD'nin bilirkişiye gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Adem Meral tarafından hazırlanan iddianamede, TGB'nin Başkanı Çağdaş Cengiz'in de aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek, basit yaralama, hakaret, mala zarar verme" suçlarından toplam 1 yıl 7 ay ile 10 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle cezalandırılması isteniyor.

"ABD ASKERİ GÖRSEK YİNE YAPARIZ"

Duruşmanın ardından sanıklar ve avukatları "Çuvalı geçirdik, denize de dökeriz" sloganları eşliğinde adliyeden çıktı. Grup, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda toplanan bir grup TGB üyesiyle birlikte basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan TGB Genel Sekreteri Olgu Özdemir, yaptıkları eylemin gerekçesinin 2003 yılında Türk askerlerinin başına geçirilen çuvala karşı yaşanan tepkisizlik olduğunu belirtti. Özdemir, "Bu eylemi yaptık yine yaparız. Türkiye çarşılarında, topraklarında Amerikan askeri gördüğümüzde yine çuvalı geçiririz" dedi.

Avukat Tayfun Taşlıoğlu da eylemin yargılanmaması gerektiğini kaydetti. Grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel ABD Askerlerinin Başına Çuval Geçiren Tgb'liler Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement