5 Maddede Türkiye Suriye'deki Savaşa Neden Katılmıyor - Son Dakika
Güncel

5 Maddede Türkiye Suriye'deki Savaşa Neden Katılmıyor

Amerika'nın ulusal gazetesi USA Today, Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD'e karşı savaşa neden katılmadığını 5 maddeyle özetledi.

09.10.2014 15:08  Güncelleme: 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HABERLER.COM/ ABD'nin yürüttüğü koalisyon Suriye'nin Kobani şehrinde hava saldırıları düzenlemeye devam ederken, Amerika'nın günlük ulusal gazetesi USA Today, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduğuna dikkat çekerek hala Suriye'de IŞİD'e karşı savaşa katılmadığını vurguladı.

Ulusal gazete, Türkiye'nin savaşa katılmamasını 5 nedenle açıkladı.

1- ABD'YE KARŞI ÖFKE

ABD'nin Suriye'de devam etmekte olan 3 yıllık iç savaşa katılmaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Erdoğan, ABD'yi Suriye'deki ılımlı ayaklanmalara destek olması için ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın rejimini çökertmek için teşvik etti, fakat kendi askeri güçlerini savaşa göndermeye razı olmadı.

2- KÜRTLERE KARŞI ÖFKE

Kobani'yi elinde tutan Kürt grubu PYD'nin Şam'da bulunan grup liderleri, Esad'ı düşürmek için savaşa katılmadı. Esad rejimi, Kobani'ye son 3 yıl içinde saldırmadı ve Kürtlere kendilerini korumaları için silah bıraktı.

Vatan gazetesinin Washington sorumlusu İlhan Tanır, 'Şimdi Kobani'nin Türkiye'ye ihtiyacı var. Ama Türkiye imalarda bulunuyor. Sen 3 yıldır kendi başına kumar oynatırsan ve bize danışmadan özerk bölgelerden bahsedersen, o zaman, kendi başına kalırsın' dedi.

3- GÜVEN EKSİKLİĞİ

Türkiye, PKK denilen Kürt sorunu ile 30 yıldır savaşıyor. PYD, terörist grup olarak kabul edilen PKK ile birlikte. Recep Tayyip Erdoğan, PKK'yı IŞİD ile eşdeğer olarak değerlendiriyor.

Sonuç olarak, Türkiye, Kürt savaşçılara silah desteğinde bulunursa, o silahların kendilerine saldırmak için kullanılmasından korkuyor.

4- TERÖR ENDİŞESİ

Savaşmak isteyenler silahları ile birlikte Türkiye'den Suriye'ye geçiş yapıyor. Suriye'de IŞİD, El-Nusra ve El-Kaide'nin Türkiye'de şebekeleri var.

İlhan Tanır, "Eğer Türkiye, Suriye'deki IŞİD'e saldırırsa, Türkiye'de ciddi bir misilleme yaşanabilir ve Türkiye bu riski almak istemez." şeklinde konuştu.

5- IŞİD İLE OLAN İLİŞKİLER

Türkiye güvenlik güçleri ve İstihbarat Servisi'nin IŞİD ile ilişkileri olabilir. ABD, hava saldırılarına başlamadan bir gün önce, kaçırılan 46 Türk diplomat serbest bırakıldı.

Hava saldırıları NATO üyesi Türkiye bir nevi baskı niteliğinde. Tanır'a göre, Türkiye'nin IŞİD ile olan bağlantıları kimsenin bilemeyeceği kadar kuvvetli olabilir.

5 Maddede Türkiye Suriye\'deki Savaşa Neden Katılmıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 5 Maddede Türkiye Suriye'deki Savaşa Neden Katılmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • mustafa: yav türkiye niye giriyomuş savaşa mecburmu türkiye bir sürü arap ülkeleri var onlar niye kılını kıbırdatmıyor hiç bizim başımızdaki kürt belası yetmiyormuydu birde suriyelileri arapları kobaniyi çıkardınız milletin başına az belamız varmış gibi 90 9 Yanıtla
  • yok abi: ne işimiz var abi?ülkemize saldırı olursa ozaman icabına bakarız 55 5 Yanıtla
  • Han: Türkiye'yi savaşa sokmak için hem dışardaki düşmanlar, hemde içerdeki onların maşaları iş birliği içinde. Türkiye savaşa girerse, iç savaş çıkartıp Türkiye'yi nasıl böleriz diye düşünüyor. 46 1 Yanıtla
  • ALPEREN: düne kadar esed rejime yaltaklık yapıp türkiye cumhuriyetine sayısız acı yaşatan kobani teröristleri, şimdi yıllarca bayrağımıza toprak bütünlüğümüze saldırıda bulunan köpekler şimdi bizden yardım bekliyor. size söylenecek tek bir cevap var. zehirlenmiş köpek gibi gebereceksiniz hepiniz. . 8 0 Yanıtla
    ..: çok haklısın 0 0
  • mustafa camcı: abd dıger kıtadan gelipte arap ulkelerıne maydanoz oluyor bıde zamanında bıze barbar denılırdı herkez herseyı ıstedıgı gıbı goruyor bu ne iştir ?! 7 0 Yanıtla
  • AG: bu milletin kardeşliğini kimse bozamayacak diye demeç veren sayın cumhurbaşkanı artık yerinizde saymaktan vazgeçin. konuşuyorsun ama boş konuşuyorsunuz. 2 2 Yanıtla
  • dikkat: hükümtin derhal istifa etmesi şart politikaası çok zayıf biinçsiz hareket ediyorlar ülkeye giren suriyeliler tam bir vataan haini kiösenin ne oldunğuda bilinmiyor şuan halkın icindeler bunların çoğuda gizli örgüt ve ajanlar bunu kimse çözemiyor hiç kimse sorgulamıyor mazlum ve kardeşimiz diyorlar kendileirni kandıriyorlar bunlar tam bir türk düşmanı ve halkın icinden derhal çıkarılmalı 2 1 Yanıtla
  • AG: NEREDE BU HÜKÜMET ? 2 1 Yanıtla
  • JOJO: DÜŞMANIMIN DÜŞMANI BENİM DOSTUMDUR STRATEJİSİ. . . 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement