ABD Seçimlerinde Zafer Cumhuriyetçilerin - Son Dakika
Güncel

ABD Seçimlerinde Zafer Cumhuriyetçilerin

ABD'deki ara seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi'nin yanı sıra Senato'da da çoğunluğa ulaştı.

05.11.2014 05:30  Güncelleme: 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD 'deki ara seçimlerde Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğunu korumayı başaran Cumhuriyetçi Parti, 50 üyeyi geçtiği Senato'da da çoğunluk sağlamış oldu. Bu ABD Kongresi'nin her iki kanadının da muhalefetin eline geçmesi anlamına geliyor.

Bu sonucu daha önceden tahmin eden analistler, ortaya çıkacak tablonun Başkan Obama için bir tür "topal ördek" sendromu anlamına geleceğini söylemişlerdi. Fiili durum ABD'de Cumhuriyetçilerin elinde bir yasama ve Demokratların elinde bir yürütme olarak gösteriliyor.

8 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ

Amerikalı seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek için sandık başına gitti.

Senato'nun 100 sandalyesinden 36'sı için yapılan seçimlerde şu ana kadar Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler de 22 sandalye kazandı. Böylece Senato'daki toplam sandalye dağılımında Demokratlar 45, Cumhuriyetçiler 52 sandalyeye sahip oldu ve Cumhuriyetçiler 8 yıl aradan sonra ilk kez Senato'da çoğunluğu elde etti.

CUMHURİYETÇİLER, TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE DE ÇOĞUNLUK

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında ise Cumhuriyetçiler yarışı önde götürüyor.

Meclisin 435 üyesinin tamamı için yapılan seçimlerde, şimdiye kadar Cumhuriyetçiler 235 sandalyeyi elde etti. Demokratlar ise 160 sandalye kazandı.

Önceki Kongre döneminde mecliste çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, beklenildiği gibi yeni dönemde de ağırlığını korumayı başardı.

KRİTİK ALTI EYALETTE CUMHURİYETÇİLER KAZANDI

İktidardaki Demokrat Parti, düne kadar Senato'da 55 sandalyeye hakimdi. Ancak Cumhuriyetçi adaylar, dünkü seçimlerde kilit altı eyalet olan Arkansas, Colorado, Montana, Kuzey Carolina, Güney Dakota ve Batı Virginia'da Senato sandalyelerini kazandı ve çoğunluğa sahip oldu. Sandıkların tamamının kapanmasına kısa bir süre kala, Senato'daki Cumhuriyetçi grubun lideri Mitch McConnell, kendi eyaleti Kentucky'yi kazanmıştı. Senato'daki altıncı döneminde, bir altı yıl daha hizmet verecek olan McConnell, bundan sonra "Senato Çoğunluk Lideri" olarak anılacak.

DEMOKRATLARA AĞIR DARBE

Önemli kayıp yaşayan Demokrat Parti 2007'den bu yana Senato'da çoğunluktaydı. Ayrıca 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde zaten çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi Parti, son seçimle sandalye sayısını mevcut 233'ün üzerine çıkarıyor. Dün ayrıca 50 eyaletin 36'sında valilik seçimleri de yapıldı. Seçim sonuçları, Başkan Obama'nın son iki yılında Kongre'nin kimin hakimiyetinde olacağını göstermesi açısından oldukça önemli. Obama'ya kamuoyu desteği son aylarda yüzde 40'lara kadar geriledi. Obama'nın iki yıl önce ikinci kez kazandığı seçimlerde kendisine destek veren eyaletlerin önemli bir kısmı Cumhuriyetçilere kaydı. Bu seçimlerde Obama'nın adı oy pusulalarında geçmese de, Cumhuriyetçi Parti, seçim stratejisini Obama'nın giderek azalan popülaritesine yatırdı. Obama'nın azalan kamuoyu desteği, bazı Demokrat Partili politikacıların seçim kampanyasına Başkan'ı çağırmayı reddetmesine yol açtı. Bazı Demokrat Partililer seçim kampanyasında, sağlık reformu ve enerji gibi konularda Obama'yla uyuşmadıklarını dahi savundu.

YENİ ANLAŞMAZLIKLAR YOLDA

Cumhuriyetçiler'in Kongre'nin iki kanadını ele geçirmesi, Obama yönetimiyle yeni anlaşmazlıkların kapısını aralayabilir. Örneğin bazı Cumhuriyetçiler, Obama'nın en büyük başarılarından biri olan Sağlık Reformu'nu iptal edebileceklerine bile işaret ediyor. Sağlık Reformu, hatalı start almış olsa da milyonlarca sigortasız Amerikalıya sağlık sigortası vermişti. Cumhuriyetçi Partililer, Sağlık Reformu'nu federal hükümetin "gereksiz müdahalesi" olarak görüyor.

Cumhuriyetçiler Başkan Obama'nın Ebola'yla mücadele politikasını, Kanada'dan gelen doğal gaz boru hattına izin vermesini ve özel sektöre yönelik kısıtlama politikalarını da hedef aldı. Ayrıca Obama, Ukrayna'ya müdahale eden Rusya'ya yönelik tavrı ve IŞİD'e karşı düzenlenen Amerikan hava saldırılarına izin vermesinden dolayı muhalefetin eleştirilerine hedef oldu.

OBAMA'NIN SON 2 YILDAKİ İCRAATLARINI KİLİTLEYEBİLİRLER

Gözlemcilere göre Cumhuriyetçiler çoğunluğu ele geçirerek Obama yönetiminin son iki yılındaki icraatını tamamen kilitleme gücüne sahip oldu. Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin son dönemde en çok çekiştiği konular arasında devlet harcamaları ve vergilendirme politikasıyla, göçmenlik reformu da bulunuyor. Nitekim harcamalar konusunda yaşanan anlaşmazlık, geçen yıl bütçesi kesilen federal hükümetin üç hafta boyunca faaliyet gösterememesine yol açmıştı. Obama, Cumhuriyetçi Parti'nin idaresindeki Temsilciler Meclisi'nin kapsamlı göçmenlik reformunu onaylamayı reddetmesi üzerine yürütme yetkisini kullanma uyarısında bulunuyor. Ancak Cumhuriyetçi muhalefet, Obama'nın bu konuda tek yanlı adım atmasına engel olacak girişimde bulunacaklarını bildirdi.

Obama yönetiminin büyük destek verdiği Göçmenlik Reformu, Amerika'ya yıllar önce giriş yapmış milyonlarca kaçak yabancıya hukuki statü kazandırarak, uzun vadede ikamet ve çalışma izni sağlıyor.

ABD Seçimlerinde Zafer Cumhuriyetçilerin
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Seçimlerinde Zafer Cumhuriyetçilerin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement