ABD'de "Demokrasi Baharı" Gösterisi - Son Dakika
Güncel

ABD'de "Demokrasi Baharı" Gösterisi

WASHINGTON (AA) – ABD'nin başkenti Washington'da siyaset, para ve çıkar gruplarının ilişkisini protesto etmek amacıyla düzenlenen "Demokrasi Baharı" gösterilerinin ikinci gününde Kongre binası önünde eylem düzenleyenlerden yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.

13.04.2016 00:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

WASHINGTON (AA) – ABD'nin başkenti Washington'da siyaset, para ve çıkar gruplarının ilişkisini protesto etmek amacıyla düzenlenen "Demokrasi Baharı" gösterilerinin ikinci gününde Kongre binası önünde eylem düzenleyenlerden yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı.

Ülkenin farklı eyaletlerinden gelen yüzlerce kişi, "Amerikan siyasetinde paranın etkisini" protesto etmek için Kongre binası önünde toplandı. "Demokrasi Baharı" adlı grubun organize ettiği eylemin ikinci günündeki gösterilere yaklaşık 300 kişi katıldı. Dün ilk kez düzenlenen ve 400 kişinin gözaltına alındığı gösterilere bugünkü katılımın daha düşük olduğu dikkati çekti.

Eylemin ikinci gününde ilk olarak Kongre binasına yaklaşık bir kilometre mesafede toplanan göstericiler, daha sonra polis kontrolü altında slogan atarak Kongre binasına doğru yürüdü. Göstericiler "parayı siyasete sokma", "herkesin bir oy hakkı var", "demokrasi istiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

Gönüllü gözaltı

Grup, Kongre binasına geldikten sonra ikiye ayrıldı. Bir grup binanın merdivenlerinin önünde bir araya geldi ve oturma eylemine başladı. Diğer grup ise gözaltına alınmamak için daha uzak bir noktada polis kordonu içinde bekledi.

Polis, kendilerini "Demokrasi İsteyen Yaşlılar" olarak tanımlayan ve oturma eylemi yapan gruba üç kez eylemi sonlandırmaları yönünde uyarıda bulundu. Gözaltına alınacaklarını bilen grubun üyeleri polis tarafından tek tek kayıt altına alındı ve gözaltı işlemleri gerçekleştirildi. Dünkü eylemde yapılan uygulamanın aksine polis bugün "gönüllü olarak" gözaltına alınan "yaşlılar grubu" üyelerine kelepçe takmadı.

Dünkü ilk eylemde gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan 26 yaşındaki Bill Savor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Buraya barışçıl bir gösteri yapmak için geldik. Gözaltına alınacağımızı biliyorduk" dedi.

Daha önce hiç gözaltına alınmadığını ve bu gösteride gözaltına alınmaktan dolayı hiç üzülmediğini belirten Savor, "Amerikan siyasetinde yolsuzluklar bitene kadar mücadeleye devam edeceğiz ve bunun uğruna risk almaya hazırım" diye konuştu.

Ana akım medyaya tepki

ABD'nin ana akım medyasının çok fazla ilgi göstermediği gösteriler sırasında CNN ve FOX gibi televizyon kanalları aleyhine slogan atıldı.

ABD'nin büyük televizyon kuruluşlarının bu tür eylemleri "örtbas etmeye çalıştığını" belirten göstericilerden 29 yaşındaki Christopher Reed ise "Televizyon şirketleri çok büyük firmalar tarafından destekleniyor ve siyasete parayı akıtan şirketler de zaten bunlar. Bu televizyon kuruluşları paranın Washington'dan çıkmasını istemezler" ifadesini kullandı.

Başkentteki gösteri için California eyaletinden gelen 62 yaşındaki Samantha Benjamin de iki torun sahibi olduğunu ve onların geleceğini korumak için bu gösteriye katıldığını söyledi.

Benjamin, "Amerikan siyasetinde çok ciddi bir yolsuzluk var. Buna karşı sesimi yükseltmek için buraya geldim" dedi.

"Demokrasi Baharı" grubu üyeleri, Philedelphia'dan 10 gün önce başlattıkları yürüyüşle dün Washington'a gelmiş ve ilk gösterilerini düzenlemişti. Dünkü gösteride yaklaşık 400 kişi gözaltına alınmış ve birkaç saat sonra serbest bırakılmıştı. Gösterilerin değişik şekillerde birkaç gün daha devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de 'Demokrasi Baharı' Gösterisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement