ABD'de İsrail Casusunun Serbest Bırakılması - Son Dakika
Güncel

ABD'de İsrail Casusunun Serbest Bırakılması

ABD'de İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 1985'te tutuklanan ve 30 yıl cezaevinde kaldıktan sonra bugün serbest bırakılan Jonathan Pollard'ın avukatları şartlı tahliye hükümleriyle ilgili mahkemeye başvurdu.

20.11.2015 18:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle 1985'te tutuklanan ve 30 yıl cezaevinde kaldıktan sonra bugün serbest bırakılan Jonathan Pollard'ın avukatları şartlı tahliye hükümleriyle ilgili mahkemeye başvurdu.

North Carolina eyaletinin Butner şehrindeki federal hapishaneden özel bir araçla ayrılan Pollard'ın avukatı, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, müvekkilinin New York kentine gittiğini söyledi.

Pollard, serbest kalmasından birkaç saat sonra eşiyle New York'ta bir mahkeme binasına gitti. Pollard'ın burada kontrol için şartlı tahliye bürosuna uğradığı bildirildi.

Pollard'ın avukatları ise müvekkillerinin serbest bırakılmasından birkaç saat sonra şartlı tahliye hükümleriyle ilgili dava açtı. Avukatlar, İsrail casusunun şartlı tahliye çerçevesinde GPS taşıyan bileklik giymesi ve iş ya da kişisel bilgisayarlarının sürekli takip altında tutulacak olmasını "baskı ve sıkıntı verici" olduğunu iddia etti.

ABD yönetiminin aldığı karar uyarınca İsrail vatandaşlığı verilen Pollard'ın serbest bırakıldıktan hemen sonra İsrail'e dönmesine izin verilmeyecek. Jonathan Pollard'ın serbest bırakılma şartları arasında cezaevinden çıkmasının ardından beş yıl süreyle ABD'de kalma hükmü de bulunuyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Elbette şartlardan bir tanesi ABD'de kalmaya devam etmesidir. Başkan Obama'nın tahliye şartlarında bir değişiklik yapmak gibi bir planı yok" dedi.

Jonathan Pollard, bugüne kadar ABD'nin müttefiklerinden birinin istihbarat servisi için çalıştığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası alan tek Amerikan vatandaşı olarak biliniyor. İsrailli yetkililer önce Pollard'ın kendilerine casusluk yaptığını reddetti ancak 1996'da İsrail devleti Pollard'ı vatandaş yaptı. İki yıl sonra da İsrailli yetkililer Pollard'ın İsrail'e casusluk yaptığını kabul etti.

Yahudi kökenli 60 yaşındaki Jonathan Pollard, 1985'te Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde çalışırken İsrail için ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. 61 yaşındaki Pollard, 1985'te İsrail istihbaratına gizli belgeler temin ederken yakalanmış, ABD yönetimi Soğuk Savaş döneminde ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Pollard'a suçlama getirmiş ancak ne tür belgelerin sızdırıldığı hiçbir zaman tam olarak açıklanmamıştı.

1987'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Pollard, sadece İsrail'in güvenliği konusunda belgeler temin ettiğini iddia etse de bazı belgelerin Sovyetler Birliği'nin eline geçmiş olabileceği ileri sürülmüştü. 2012'de ortaya çıkan 1987 tarihli bir CIA belgesi, Pollard'ın Arap ülkeleri ve Pakistan'ın nükleer çalışmaları, "Arapların tuhaf silahları", Sovyet uçakları, Sovyet hava savunması, Sovyetler Birliği'nin havadan havaya ve havadan karaya füzeleri, Arap muharebe düzeni, konuşlanması ve hazırlığı gibi konular üzerine yoğunlaştığını göstermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de İsrail Casusunun Serbest Bırakılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta film gibi kovalamaca KGYS kameralarına yansıdı
    14:48 Tokat'ta film gibi kovalamaca KGYS kameralarına yansıdı

    Tokat İl Emniyet Müdürlüğü KGYS görevlileri, şüpheli bir aracı takibe alarak kovalamaca yaşadı. Polis ekipleri tarafından durdurulan araç sürücüsü alkollü çıktı ve cezai işlemler uygulandı.

  • İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu
    14:47 İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu

    Mazbatasını alarak ikinci dönemine başlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kuruçeşme bölgesindeki esnafla buluşarak hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • Kastamonu'da park halindeki kamyonet alevlere teslim oldu
    14:46 Kastamonu'da park halindeki kamyonet alevlere teslim oldu

    Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde park halindeyken çıkan yangın sonucu kamyonet kullanılamaz hale geldi. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

  • DEM Parti Seçim Stratejisiyle Kazandı
    14:46 DEM Parti Seçim Stratejisiyle Kazandı

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 31 Mart yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken, partinin seçim stratejisinin kazandığını ve Türkiye'nin yönünü belirlediğini söyledi. Hatimoğulları, ayrıca AKP ve MHP'nin taşımalı seçmenlerle belediyeleri ele geçirdiğini belirtti ve Kobane Davası'nın ertelenmesi çağrısında bulundu. Filistin ve Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement