ABD'de Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali - Son Dakika
Güncel

ABD'de Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali

NEW ABD'nin batı eyaletlerinden Oregon'da, federal hükümetin toprak politikalarını ve iki çiftçinin hapis cezasına çarptırılmasını protesto eden silahlı bir grubun devlete ait bir binayı işgali beşinci günde de devam etti.

07.01.2016 03:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW  ABD'nin batı eyaletlerinden Oregon'da, federal hükümetin toprak politikalarını ve iki çiftçinin hapis cezasına çarptırılmasını protesto eden silahlı bir grubun devlete ait bir binayı işgali beşinci günde de devam etti.

İşgal edilen Malheur Yaban Hayatını Koruma Merkezi'nin yer aldığı Harris County idari bölgesinin polis şefi Dave Ward, binayı ele geçiren protestocuların işgal sona erince federal suçlardan yargılanacaklarını öne sürdü.

Ward, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, "Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri, Malheur Yaban Hayatını Koruma Merkezi'ndekilere dava açılacağı konusunda bana güvence verdi" diye konuştu. Ward, söz konusu federal suçların ne olacağına dair detay vermedi.

Ward'ın açıklamalarının ardından bir FBI yetkilisi ise MSNBC televizyon kanalına yaptığı açıklamada, işgalcilerin gözaltına alınıp alınmayacaklarına yönelik henüz bir bilgi bulunmadığını belirterek, Ward'ın iddiasını teyit edemeyeceklerini kaydetti.

İşgalci grubun liderlerinden Ammon Bundy, düzenlediği basın toplantısında, işgali yakın zamanda sona erdirme niyetleri olmadığını söyledi.

"Eve dönmenin bir zamanı var, bunu biliyoruz. Ama bu vakit henüz gelmedi" ifadelerini kullanan Bundy, FBI'ın protestocu gruptan 5 kişi için tutuklama kararı aldığını ve binaya baskın yapmayı planladığını iddia etti. Bundy, bu bilgiyi nereden aldığına dair bir açıklama yapmazken, federal ve yerel güvenlik güçleri de iddiayı teyit etmedi.

FBI eylemin kendiliğinden bitmesini istiyor

Öte yandan, ABD basınında çıkan haberlerde, FBI'ın geçmişte yaşanan bazı silahlı eylemlerdeki müdahaleci tutumundan farklı bir yol izleyerek, silahlı işgalci gruba müdahale etmek yerine eylemin kendiliğinden sona ermesini beklediği yorumları yapıldı.

FBI'ın Oregon'un en büyük şehri Portland'daki ofisinden yapılan açıklamada, "FBI, Malheur Yaban Hayatını Koruma Merkezi'ndeki duruma barışçıl bir çözüm bulmak için, Harney County Polis Departmanı, Oregon Eyalet Polis Teşkilatı ve diğer yerel güvenlik birimleriyle çalışmalarını sürdürüyor" ifadeleri kullanıldı.

Eyaletin orta kesimlerinde yer alan Burns kasabasında, hapis cezası alan Dwight Hammond ve oğlu Steven'a destek vermek amacıyla cumartesi günü gösteri düzenlenmiş, ardından kasaba yakınlarında bulunan Malheur Yaban Hayatını Koruma Merkezi 15 kişi olduğu tahmin edilen silahlı bir grup tarafından işgal edilmişti. İşgal süresince şiddet olayı yaşanmazken, işgalcilerin elinde rehine bulunmadığı biliniyor.

Dwight ve Steven Hammond, devlete ait bir ormanda 2001 yılında kasten yangın çıkarma suçundan ceza almıştı. Ekim 2015'te, bir mahkeme, söz konusu şahıslara verilen hapis cezasının az olduğuna hükmederek, şahısların dörder sene daha hapis yatması kararı almıştı. Baba-oğul, pazartesi günü Kaliforniya eyaletindeki federal yetkililere teslim olmuştu.

İşgalci grubun liderlerinden Ammon Bundy'nin babası Cliven Bundy de hükümet karşıtı eylemleriyle biliniyor. Aile, otlaklarla ilgili yıllardır süren bir anlaşmazlık nedeniyle geçten yıl Nevada eyaletinde güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmişti. Cliven Bundy ayrıca Amerika'da köleliğin kaldırılmasını eleştiren açıklamalarıyla da gündeme gelmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement