ABD'de Üfe Beklentinin Üzerinde Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de Üfe Beklentinin Üzerinde Geriledi

ABD' de üretici fiyat endeksi (ÜFE) ocakta yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde gerileyerek Kasım 2009'dan bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti.

18.02.2015 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD' de üretici fiyat endeksi (ÜFE) ocakta yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde gerileyerek Kasım 2009'dan bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, ÜFE ocakta aylık yüzde 0,8 düştü, yıllık bazda ise değişmedi. Ocakla birlikte düşüşünü üçüncü aya taşıyan veriye ilişkin beklenti yüzde 0,4 azalış yönündeydi. ÜFE, aralık ve kasım aylarında da yüzde 0,2 gerilemişti.

Veriler, ayrıca değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE'nin de ocakta yüzde 0,1 gerilediğini ortaya koydu. Bu sonuçla, yıllık bazda yüzde 1,6 olarak gerçekleşen çekirdek endeksin aylık yüzde 0,1 artması bekleniyordu.

Beklentilerin üzerinde gerileyen petrol fiyatlarındaki yüzde 24'lük rekor düşüşün etkili olduğu belirtildi. Son iki aydır düşen gıda fiyatları ocakta da yüzde 1,1 geriledi.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve dolayısıyla enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), çekirdek ÜFE'yi uzun vadeli enflasyon eğiliminin göstergelerinden biri olarak görüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ABD'de Üfe Beklentinin Üzerinde Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement