ABD, Burundili Bazı Yetkililere Yaptırım Uygulayacak - Son Dakika
Güncel

ABD, Burundili Bazı Yetkililere Yaptırım Uygulayacak

ABD yönetimi Burundi'deki karışıklıkta rolleri bulunduğu gerekçesiyle aralarında 1 bakan ile üst düzey güvenlik yetkilisi de bulunan 4 kişi hakkında yaptırım kararı aldı.

23.11.2015 19:53  Güncelleme: 23:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD yönetimi, Burundi'deki karışıklıkta rolleri bulunduğu gerekçesiyle aralarında bir bakan ile üst düzey güvenlik yetkilisi de bulunan dört kişi hakkında yaptırım kararı aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararla Burundi Kamu Güvenliği Bakanı Alain Guillaume Bunyoni, Ulusal Polis Teşkilatı Genel Müdür Yardımcısı Godefroid Bizimana, istihbarat teşkilatının eski başkanı General Godefroid Niyombare ve eski Savunma Bakanı Cyrille Ndayirukiye yaptırım listesine alındı.

Washington yönetimi, bu kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağını, ABD vatandaşları ile iş yapmalarının yasaklanacağını ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirileceğini bildirdi.

Obama ayrıca, Burundi'deki durumun ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikasına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle "ulusal acil durum" ilan eden bir başkanlık emri yayımladı. Beyaz Saray, bunun Burundi halkını hedef almadığını, ülkede barış ve güvenliğe tehdit oluşturan, demokratik kurumları tehdit eden ve insan haklarını ihlal eden hükümet ve silahlı gruplar içindeki kişileri kapsadığını belirtti.

Beyaz Saray, Burundi'nin "uçurumun kenarında olduğunu" ifade ederek, ülkedeki liderlere şiddet olaylarını durdurup krize siyasi bir çözüm bulmaları çağrısı yaptı.

ABD dışında Avrupa Birliği ve Afrika Birliği de Burundi'de barışı tehdit ettikleri gerekçesiyle bazı yetkililer hakkında yaptırım kararları almıştı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında üçüncü kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi, "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın üçüncü kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş belirtmişti.

Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Ülkede 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak üçüncü kez iktidara gelen Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti. ABD yönetimi, seçimlerin "güvenilir" olmadığını açıklamıştı.

BM'ye göre ülkede nisan ayında başlayan gösterilerde bugüne kadar en az 240 kişi hayatını kaybetti, 200 bin kişi ülkedeki şiddet olaylarından kaçtı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD, Burundili Bazı Yetkililere Yaptırım Uygulayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement