ABD Dışişleri Bakanı Kerry İspanya'ya Gidecek - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakanı Kerry İspanya'ya Gidecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin resmi ziyaret çerçevesinde 31 Mayıs, 1 Haziran tarihlerinde İspanya'yı ziyaret edeceği bildirildi.

27.05.2015 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin resmi ziyaret çerçevesinde 31 Mayıs, 1 Haziran tarihlerinde İspanya'yı ziyaret edeceği bildirildi.

İspanyol basınının diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği haberlere göre, Kerry'nin hafta sonu yapacağı ziyaret sırasında Sevilla'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun halen kullandığı Moron de la Frontera askeri üssünün ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) merkez üssü haline getirilmesi teklifini Madrid yönetimine sunacağı belirtiliyor.

İspanya ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında ilk 1988 yılında imzalanan işbirliği anlaşması daha sonra 2002 yılında bir kez daha iki ülkenin istihbarat servisleri ve yetkilileri arasındaki işbirliğini geliştirecek şekilde yenilenmişti.

2013 Nisan ayında İspanyol hükümetinin verdiği izinle de ABD, yaklaşık 850 deniz piyadesi askerini Sevilla'daki askeri üsse göndermişti. 2014'te ve bu sene 17 Nisan'da Bakanlar Kurulu'nun kararları ile birer yıl uzatılan izinlerin genişletilmesi ve ABD'nin AFRICOM için Sevilla'daki askeri üssü merkez üs haline getirerek, kriz durumlarında buraya 3 bin 500 ABD askerini yığmak istediği belirtiliyor.

Kerry'nin Madrid'deki temasları sırasında bu konuyu ikili bir protokole bağlamak istediği de öne sürüldü. Ancak bu protokolün yürürlüğe girebilmesi için yine de İspanyol Meclisi tarafından varılan mutabakatın onaylanması gerekiyor.

Göereve geldiğinden beri ilk kez İspanya'ya gidecek olan Kerry'nin iki gün sürecek temasları boyunca İspanya Kralı 6. Felipe, Başbakan Mariano Rajoy ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile bir araya geleceği öğrenildi.

Öte yandan Kerry'nin Madrid ziyareti sırasında Suriye ve Irak krizleri, DAEŞ ile mücadele, Ortadoğu barış süreci ile ABD ve Küba arasında başlayan yakınlaşma sürecinin de ele alınacağı öne sürüldü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakanı Kerry İspanya'ya Gidecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement