ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Roma'da - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Roma'da

ROMA (AA) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararıyla ilgili, Avrupa'nın İngiltere olmadan da ekonomik bakımdan güçlü olduğunu söyledi.

26.06.2016 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ROMA (AA) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararıyla ilgili, Avrupa'nın İngiltere olmadan da ekonomik bakımdan güçlü olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile temaslarda bulunmak üzere İtalya'nın başkenti Roma'ya gelen Kerry, İtalyan mevkidaşıyla görüştü.

Roma'daki Minerva Hotel'inde gerçekleşen görüşmede İngiltere'deki AB referandumu, Libya, Suriye, DAEŞ ile mücadele ve Varşova'da 8-9 Temmuz'da yapılacak NATO Zirvesi'nin hazırlıkları ele alındı.

Kerry, yaptığı değerlendirmede, "Piyasalara şunu söylemek istiyorum ki, AB, Büyük Britanya olmadan 440 milyonluk nüfusuyla ekonomik olarak potansiyel bir güç." dedi.

Brüksel ve Londra'nın ne düşündüğünü ve geçiş sürecini anlamak için bu iki kente yarın ziyaretler gerçekleştireceğini ifade eden Bakan Kerry, Brexit'in piyasalar üzerindeki etkisini en aza indirmek için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti.

ABD'nin, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına ilişkin referandumdan daha farklı bir sonuç beklentisi içerisinde olduğunu dile getiren John Kerry, "Biz seçmenlerin tercihine saygı duyuyoruz. Demokrasilerde liderlerin işi, bu tür oylamalarda halkın sesine kulak vermektir. ABD, Büyük Britanya ile yakın ve özel ilişkilere sahip olmayı sürdürecektir. Bu ilişkiler oylama sonucuna göre değişmez." diye konuştu.

Kerry, Avrupa'ya vatandaşlarının endişelerine yanıt vermek için adımlar atma çağrısı yaptı.

Paolo Gentiloni de İngiltere'deki referandumun ve sonucunun Avrupa için yeniden başlama, canlanma olması gerektiğini belirtti.

İngiltere'de yapılan referandumda seçmenlerin kararını dikkate aldıklarını yineleyen Gentiloni, bir kez daha çıkış prosedürü için çağrı yaparak, "Biz bu adımı dikkate alıyoruz ve Lizbon Anlaşmasının 50. maddesine göre (İngiltere'nin) çıkış müzakerelerini başlatmasını bekliyoruz." dedi.

Kerry, Roma'da bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile akşam yemeğinde bir araya gelecek. Kerry, Roma'daki temaslarının ardından yarın Londra ve Brüksel'e geçecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Roma'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement