ABD ile Kürtler Arasındaki İlk Askeri Protokol İmzalandı - Son Dakika
Güncel

ABD ile Kürtler Arasındaki İlk Askeri Protokol İmzalandı

Washington ve Irak Kürt yönetimi arasındaki askeri protokole imza atıldı. IŞİD'in Irak'taki son kalesi Musul'u kurtarmak için başlayacak operasyonda ABD ve Peşmerge işbirliği yapacak.

12.07.2016 14:29  Güncelleme: 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) terör örgütü IŞİD'in Musul'dan çıkarılmasına ilişkin birlikte daha kapsamlı hareket etmesini öngören askeri protokol imzalandı.

İMZALAR ATILDI

Anlaşmaya varılan protokol dolayısıyla Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda imza töreni düzenlendi. IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin de katıldığı törende söz konusu askeri protokolü ABD adına Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Ellisa Slotkin ve IKBY adına İçişleri Bakanı Kerim Sincari imzaladı.


ORTAK STRATEJİ VE İŞ BİRLİĞİ

Törenden sonra basına açıklama yapan IKBY Başkanlık Sözcüsü Ümit Sabah, "Bugün çok önemli bir toplantı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi, özellikle terörle mücadele konusunda (ABD öncülüğündeki) uluslararası koalisyon güçleri ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ortak strateji ve iş birliğiydi." dedi.

MUSUL OPERASYONUNDA ORTAK HAREKET EDECEKLER

ABD ve IKBY yetkilileri tarafından imzalanan protokolün yaklaşık iki yıldır Peşmerge ve koalisyon güçleri arasındaki dayanışmanın ürünü olduğunu söyleyen Sabah, "Kürdistan Başkanı (Mesut Barzani) ve ABD Savunma Bakanı (Ashton Carter) arasında Aralık 2015'te önemli bir toplantı gerçekleşmişti. Bu toplantıda ikili iş birliğinin gelecekte daha da güçlendirilmesi için protokol sürecinin hazırlanmasına karar verilmişti. Bu anlaşma IŞİD ile mücadele eden tarafların özellikle Musul'u kurtarma operasyonunda nasıl daha kapsamlı ortak hareket edeceklerine dair maddeler içeriyor." ifadelerini kullandı.


ASKERİ ÜSTEN KALKAN UÇAKLAR IŞİD'İ VURACAK

Felluce'den IŞİD'i püskürten Irak ordusu, Şii milisler ve aşiret güçlerinin şimdiki hedefi Musul. Peşmerge'nin hazırlıkları süren Musul operasyonuna destek vermesi bekleniyor.

Musul'da son olarak geçen hafta stratejik önemi bulunan Kayyara hava üssü IŞİD'den geri alınmıştı. Pentagon, Kayyara'nın ABD ve müttefikleri tarafından IŞİD'e karşı kullanılacağını duyurmuştu.

GÖÇ DALGASI BEKLENİYOR

İki yıldır IŞİD'in elinde olan Musul'da operasyonun başlamasıyla kent merkezinden yaklaşık 1 milyon sivilin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceği tahmin ediliyor. Bağdat yönetimi, muhtemel göç dalgasını kontrol altına almak için Musul'un çevresindeki beş ayrı noktada çadır kampı kuracak.

Musul Valisi Nevfel Hamadi, "Kentin içinden geçen Dicle nehri üzerindeki köprüler ayakta kalırsa 1 milyon kişinin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak köprüler yıkılır ve insanlar güvenli bölgelere geçemezse, bu sayı 500 ile 700 bin seviyesinde olacaktır" diyor.

20 BİN IŞİD MİLİTANI VAR

Resmi yetkililer, IŞİD'in bölgede yaklaşık 20 bin savaşçısı bulunduğunu tahmin ediyor. Örgüt Ramadi ve Felluce gibi yerleri kaybedince Musul'un nüfusu da arttı. Daha önce 1,5 milyon kişinin yaşadığı kentte halihazırda 2 milyon insan var.

ABD'nin yanı sıra Türkiye başta olmak üzere Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere ve daha birçok ülkenin Musul'a yakın bölgelerde askeri eğitim kampları yer alıyor. Söz konusu ülkeler bir yıldan uzun süredir Irak askerleri ve Peşmerge güçlerine eğitim veriyor.

Uluslararası koalisyon güçlerinin operasyona havadan destek vermesi bekleniyor.

ABD ile Kürtler Arasındaki İlk Askeri Protokol İmzalandı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD ile Kürtler Arasındaki İlk Askeri Protokol İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • Eyyubi: Bana göre kürtler birlik olursa ümmeti tek çatıda toplar. 38 36 Yanıtla
  • Burhann: KURTLE BINLERCE YILDIZ ISLAMA HIZMET EDIYOR KURTLER KAHRAMANDIR KURTLER YIGITTIR KURD HALKINA ZULUM EDEN ISLAM DUNYASI UTANMALIDIR 50MILYONLUK KURDLER DEVLETSIZ OLMAMALIDIR 50 8 Yanıtla
  • Eyyubi: Bizi burada elestirenler siz yüzyildır abd ile nato ile rusya ile ve hatta israil ile kol kola değilmiydiniz.kürtler gelincemi abd nin gavur oldugu akliniza geldi.siz dini kendi çıkarlariniz icin kullaniyorsunuz.önce islam sonra Kürdistan... 48 7 Yanıtla
  • Eyyubi: Ey müslüman geçinenler kürtlere bu düşmanlığın bedelini Allah size ödetir. Nasılmı onu Allah bilir. 38 13 Yanıtla Eyyubi: Sizden ona sira gelmiyor 5 2
  • Bawer: Kürtler Gebertecek işid köpeklerini 33 9 Yanıtla
  • AMED: BAĞIMSIZLIK KÜRTLERİN BİRLİGİ İLE GÜÇLENİR BEN AMEDLİ BİR KÜRT OLARAK BUNU İSTİYORUM 29 10 Yanıtla
  • ccc: ABD uşaklığı yapanlar izleyin görün 9 22 Yanıtla
  • Mehmet Ali: Başkan Barzani Kuzey kürtleri destekçindir.Bunu hiç bir zaman unutma.Bağımsızlık sürecinde yanındayız. 21 4 Yanıtla
  • mirmirzabey: Musul un yönetilmesi Kürtlere bırakılacak, çünkü musuldaki sunni araplar şii arapların yönetmesinden se Kürtlerin adalet ve hoşgörüsüne daha çok güveniyor.Kürtler uyanıyor 15 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi
    21:37 Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde define avcılarının kazı yaptığı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma ve emniyet personeli, mühimmat ele geçirdi. Jandarma ve emniyet ekipleri, kazı alanında güvenlik önlemi alarak çalışma başlattı ve mühimmatı ele geçirdi. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.


Advertisement