ABD'nin Ukrayna'ya Silah Yardımı Yapması Çağrıları - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Ukrayna'ya Silah Yardımı Yapması Çağrıları

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadelesine destek vermek amacıyla Ukrayna'ya silah yardımı yapılması yönünde ABD'de hem Cumhuriyetçilerden hem de Demokratlardan yükselen çağrılara karşı çıktı.

06.03.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadelesine destek vermek amacıyla Ukrayna'ya silah yardımı yapılması yönünde ABD'de hem Cumhuriyetçilerden hem de Demokratlardan yükselen çağrılara karşı çıktı.

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısı için Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan Mogherini, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'daki krizin çözümü için AB'nin yeterince çaba harcamadığı yönündeki eleştirileri reddetti. Mogherini, geçen ay Minsk'te varılan barış anlaşmasının uygulama aşamasının, "ilerlenecek yol" olduğunu ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko ile dün yaptığı telefon görüşmesinde de bu konuda hemfikir olduklarını vurguladı.

"Ukrayna'nın şu anda ihtiyaç duyduğu şeyin, sadece toprak bütünlüğe saygı gösterilmesi değil, aynı zamanda barış" olduğunu belirten Mogherini, bu iki mesele üzerinde hep birlikte çalışılması gerektiğini, AB'nin Ukraynalı yetkililerle devamlı temas halinde olduğunu ve Minsk anlaşmasının uygulanmasını sağlamaya çalıştığını, bunun birincil öncelikleri olduğunu söyledi.

Mogherini, bir gazetecinin Rusya'nın Baltık ülkelerine yönelik tehdidi konusunun toplantıda ele alınıp alınmayacağı yönündeki sorusuna, AB üyesi ve adayı ülkelerin dışişleri bakanlarının sadece Baltık ülkelerinde değil, Avrupa'nın bu bölgesinde hissedilen tehdit üzerinde de görüşeceği yanıtını verdi. Mogherini, Rusya ile uzun dönemli ilişkilerin ve stratejik düşünce biçiminin nasıl geliştirileceğinin gözden geçirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Federica Mogherini, Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda Yunanistan'ın tavrı konusundaki bir soruya da, Yunanistan hükümetinin üyelerinin bu konudaki yaklaşımlarının olumlu olduğunu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile şimdiye kadar yaptığı tüm görüşmelerin çok yapıcı geçtiğini belirtti ve yapıcı görüşmeleri sürdüreceklerine olan inancını dile getirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, toplantıda öncelikle Libya konusunun gündeme geleceğini, bu meselenin AB'nin sadece güneydeki üyelerini değil, birliğin tamamını ilgilendirdiğini söyledi.

Libya'nın istikrara kavuşturulmasının ortak öncelikleri olduğunu ifade eden Mogherini, toplantıda Libya'da taraflar arasındaki diyalogdan çıkabilecek sonuca verilecek desteğin ele alınacağını da açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in de aralarında olduğu bir grup, ABD Başkanı Barack Obama'ya mektup yazarak, Ukrayna'ya silah yardımında bulunmasını istemişti.

İmzacıları arasında 8 Cumhuriyetçi ve 3 Demokrat milletvekilinin bulunduğu mektupta, "İlk Minsk anlaşmasından bu yana sadece Rus ve ayrılıkçıların kazanımlarını pekiştirmeye yarıyor görünen ateşkes anlaşmasının ertesinde sizi, Ukrayna ordusuna öldürücü nitelikte savunma silahları sistemlerinin transferi de dahil olmak üzere Ukrayna'nın topraklarını savunma çabalarını desteklemeye yönelik ilave gayretleri süratle onaylamaya çağırıyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Ukrayna'ya Silah Yardımı Yapması Çağrıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement