ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper Açıklaması - Son Dakika
Güncel

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper Açıklaması

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, 2014 yılının küresel terörizm açısından en "ölümcül" yıl olduğunu söyledi.

26.02.2015 21:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, 2014 yılının küresel terörizm açısından en "ölümcül" yıl olduğunu söyledi.

Clapper, Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Vincent Stewart ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde dünya genelindeki tehditlerle ilgili oturumda konuştu.

Terörizmin neden olduğu ölümlere ilişkin bilgileri paylaşan Clapper, 2014'ün küresel terörizm açısından en fazla kaybın yaşandığı yıl olduğunu ifade etti. Clapper, aşırılık yanlısı gruplardan kaynaklanan tehdidi "korkunç" olarak tanımlayarak, "Son 45 yıldır derlenen bilgilere göre 2014 yılı, son sayımlar tamamlandığında, küresel terörizm açısından en ölümcül yıl olacaktır" dedi.

2013 yılında dünya genelinde düzenlenen yaklaşık 11 bin 500 saldırıda, 22 bin insanın hayatını kaybettiği bilgisini veren Clapper, 2014'ün ilk 9 ayında ise 13 bin civarındaki saldırıda 31 bin kişinin öldürüldüğünü belirtti. Saldırıların ve ölümcül olayların yarısının Irak, Pakistan ve Afganistan'da meydana geldiğini anlatan Clapper, diğer terörist gruplara nazaran terör örgütü IŞİD'in geçen yılın ilk 3 çeyreğinde en fazla saldırı düzenleyen grup olduğunu kaydetti.

Clapper, IŞİD'e katılmak isteyen Amerikalılara da dikkati çekti. Yaklaşık 180 ABD vatandaşının savaşa katılmak için bölgeye seyahat ettiğini veya etme isteğinde bulunduğunu bildiren Clapper, bunların küçük bir kısmının tekrar ABD'ye geri döndüğünü aktardı. Clapper, Batılı ülkelerden 3 bin 400'den fazla yabancı savaşçının Suriye ve Irak'a geçerek terörist grupların saflarına katıldığını ve bunların yüzlercesinin ülkelerine döndüğünü dile getirdi.

IŞİD'in Irak ve Suriye'nin sınırları dışında da genişleme peşinde olduğuna vurgu yapan Clapper, "IŞİD, Ortadoğu'da Irak ve Suriye dışında nüfuzunu artırıyor ve ilan ettikleri halifeliklerini Arap Yarımadası, Kuzey Afrika ve Güney Asya'ya genişletmek istiyor. IŞİD, Batılı ve Şii çıkarlarına saldırmak istiyor" değerlendirmesini yaptı.

Suriye'de devam eden iç savaşta, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in "kendinden emin olduğunu ve savaşı kazanabileceğini" düşündüğünü ifade eden Clapper, savaşın, bölgenin istikrarını tehdit etmeyi ve mezhepsel çatışmaların artışını sürdüreceğini bildirdi.

- İran'ın bölgedeki nüfuzu-

İran'ın bölgedeki faaliyetlerine de değinen Clapper, Tahran yönetiminin Suriye, Irak ve Yemen'de etkisini artırma çabasında olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Tahran, Şam ve Bağdat'a silah, danışman, kaynak bulma, istihbarat toplama, elektronik harp, siber destek ve muharebe desteği şeklinde güçlü yardımlarda bulundu. İran, 2014'te verdiği kararları 2015 yılında da sürdürecek. En önemli konu ise dini liderin (Ali Hamaney) nükleer anlaşmayı kabul edip etmeyeceği. Dini lider bir yandan yaptırımların gevşetilmesini isterken diğer yandan da nükleer kapasitelerini korumak istiyor."

İran'ın Yemen'de Husilere yıllardır arka çıktığını da anlatan Clapper, "Husilerin egemenliği İran'ın nüfuzunu artırıyor" ifadesini kullandı.

- Ukrayna'ya silah yardımı-

James Clapper, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadele eden Ukrayna'ya silah yardımında bulunulmasını desteklediğini bildirdi.

Kiev yönetimine silah desteği verilmesinin Moskova yönetiminden "negatif tepki" göreceğini belirten Clapper, yardımlar sonrasında Rusya'nın ayrılıkçıların kontrolündeki alanlara daha sofistike silahlar gönderebileceğine işaret etti.

İstihbarat yetkililerinin, Putin'in Ukrayna'nın güneydoğusundaki stratejik öneme sahip Mariupol liman kentinin kontrolünü ele geçirerek veya Kırım'a uzanan bir kara köprüsü oluşturarak Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki etkisini artırmak istediğini bildirdiklerini anlatan Clapper, Kongre üyelerinin Ukrayna'ya silah yardımına yönelik düşüncelerini ısrarla sorması üzerine, "İstihbarat teşkilatı açısından bakıldığında bu bir siyasi konu. Bunu destekliyorum ancak bu kişisel görüşüm" karşılığını verdi.

-" Türkiye'nin öncelikleri farklı"-

Oturumda Kongre üyelerinin sorularını da yanıtlayan Clapper, IŞİD ile mücadelede "Türkiye'nin ABD ile daha fazla işbirliği yapması konusunda iyimser olup olmadığının" sorulması üzerine, "Hayır, değilim" yanıtı verdi.

Türkiye'nin daha öncelikli konuları olduğuna işaret eden Clapper, "Türkiye'nin diğer öncelikleri ve çıkarları bulunuyor. Onlar daha çok, tehdit olarak gördükleri Kürt direnişine odaklanmış durumda. Kamuoyu yoklamaları Türkiye'nin IŞİD'i birincil tehdit olarak görmediğini ortaya koyuyor. Onlar daha çok ekonomilerine ve bunun gibi şeylere dikkatlerini çevirmiş durumdalar" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için İstanbul'a gelen çocukları misafir etti
    12:34 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için İstanbul'a gelen çocukları misafir etti

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 ülkeden gelen çocukları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için İstanbul'da ağırladı. İmamoğlu, çocuklara seslenerek, onların enerji ve umut verdiğini belirtti. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali boyunca çocukların İstanbul'un farklı noktalarında eğleneceğini ve birbirlerinin kültürlerini tanıyacaklarını söyledi. İmamoğlu, çocukların evrensel bir dille sevgi ve arkadaşlık kurduklarını vurgulayarak, 23 Nisan'ın tüm dünya çocuklarının bayramı olduğunu ifade etti.

  • Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    12:34 Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesinde devam eden kalıcı afet konutları, geçici yaşam merkezi ve çarşıyı ziyaret ederek esnaf ve depremzedelerle bir araya geldi. Ayrıca yapımı devam eden çalışmaları inceleyen Vali Varol, yetkililerden bilgi aldı.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi 2023 Faaliyet Raporları Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
    12:32 Ankara Büyükşehir Belediyesi 2023 Faaliyet Raporları Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Meclis Toplantısı'nda Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü 2023 yılı faaliyet raporları oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Mansur Yavaş, beş yılda yapılan çalışmaların millet tarafından onaylandığını belirtti. Yavaş, beş yıllık süreçte yapılan projeleri ve hizmetleri anlattı ve gelecek seçimlerde de halkın iradesine saygı duyacaklarını vurguladı.

  • Talas'ta Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı Açılıyor
    12:32 Talas'ta Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı Açılıyor

    Talas Belediyesi'nin kadın girişimcilere destek amacıyla kurduğu Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı, bu hafta misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Harman Mahallesi Meydanı'nda kurulan pazarda el emeği ürünler ve ev yapımı yemekler satışa sunulacak.


Advertisement