ABD'yle Türkiye Arasında IŞİD İçin İki Mütabakat - Son Dakika
Güncel

ABD'yle Türkiye Arasında IŞİD İçin İki Mütabakat

ABD, IŞİD'e karşı İncirlik'i sınırlı olarak kullanabilecek. Buna karşılık Türkiye'nin sınırda kırmızı çizgi ilan ettiği bölgede gelişme yaşanırsa, güvenli bölge oluşturmaya ve farklı önlem almaya ABD olumlu yaklaşacak.

23.07.2015 07:23  Güncelleme: 08:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile ABD arasında IŞİD'le mücadele konusunda yeni bir mutabakata varıldığı ortaya çıktı. Suriye sınırında kritik gelişmeler yaşanırken Ankara'ya gelen ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen başkanlığındaki heyet ile Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yürütülen görüşmeler sonunda mutabakata varıldı.

Buna göre, İncirlik'in IŞİD'le mücadele kapsamında hava operasyonları için sınırlı olarak kullanılmasına Ankara yeşil ışık yaktı. Buna karşılık Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki, Cerablus'tan Afrin'e kadar uzanan bölgede kırmızı çizgi ilan ettiği gelişmelerin yaşanması halinde güvenli bölge oluşturması ya da farklı önlemler almasına ABD'nin de olumlu yaklaşacağını bildirdiği ifade edildi.

Allen ve başkanlığındaki heyet, Ankara'nın Suriye'deki kritik gelişmelere karşı güvenli bölge oluşturmayı masaya yatırdığı 7 Temmuz'da Türkiye'ye kritik bir ziyarette bulunmuştu.

İNCİRLİK'E YEŞİL IŞIK

Dışişleri ve Genelkurmay'da yetkililerle görüşen heyet arasında belli başlıklarda uzlaşma sağlandığı bildirilmişti. İki ülke arasında bu görüşmelerden sonra yürütülen temasların olumlu sonuçlandığı ve bir mutabakata varıldığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, mutabakat kapsamında Ankara, Suriye'de IŞİD'e yönelik hava operasyonları düzenleyen koalisyon güçleri ile ABD'nin bu operasyonlar için İncirlik'i sınırlı olarak kullanmasına yeşil ışık yaktı. Bu operasyonlara Türk uçaklarının katılmayacağı ancak operasyonlarda İncirlik'in alınan kararlar doğrultusunda sınırlı olarak kullanılacağı ifade edildi.

Buna karşılık görüşmeyerde Türkiye'nin de Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin Cerablus'la Afrin kantonları arasında kalan bölge dışında denetimi sağlamasını gündeme getirdiği öğrenildi.

GÜVENLİK RİSKİ

Ankara'nın IŞİD'in arada kalan bu bölgeyi kontrol eden Özgür Suriye Ordusu'na saldırdığına dikkat çektiği, bölgeyi IŞİD'in ele geçirmesi ya da IŞİD'ten sonra PYD'nin burada kontrolü sağlaması halinde güvenlik ve göç riski doğacağına dikkati çektiği ifade edildi. Ankara'nın bu durumda Türkiye'nin güvenli bölge oluşturma ya da benzeri önlemleri gündeme getirme hakkı bulunduğunu bildirdiği, ABD'nin de buna olumlu yaklaşacağı, herhangi bir itirazda bulunmayacağı mesajını verdiği öğrenildi. (Kaynak: Milliyet)

ABD\'yle Türkiye Arasında IŞİD İçin İki Mütabakat

Son Dakika Güncel ABD'yle Türkiye Arasında IŞİD İçin İki Mütabakat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • suruç: abd babanız size izin verirse suriyeye girersiniz ama malesef izin vermiyor size:))) 10 6 Yanıtla
  • duman: Madem bu anlaşma yapılıyor..PKK ya kuzey ırakta ve suriyede de Müdahale için ANLAŞMA Yapılmalı.Bu AMERİKA ya güven olmaz! Bu gün IŞİD e karşı ortak mücadele kararı alır,yarın PKK ya destek vererek içimizi kaynatır. 12 2 Yanıtla
  • amed serhildan: Bunun anlami şu: abd incirlikten işidi vuracak türkiyede ypg yi geriletmek ve cerablus a girmemesi için elinden geleni yapacak amerika çitini çikarmayacak. Yani hedef şu yine türkiye abd ittifak yapacak kürtleri sirtindan vuracak olay bu. 4 7 Yanıtla
  • vatandaş: bulent arınç in dünkü açiklamalarını iyi okuyun bu saldirıyıde tuzağa düşürdüğu enayı aptalları öldürmek için pkk yapmiştir işit i yapmişgibi lens ediyorlar oysa bu kobanı yürüyuşünde bırtane hdpli pkk li ölmemiş hepsıne önceden bılgiverılmiş pkk tarafından abd nın de eli var bunda işit e saldırmak için bizim işit ten önce pkk yi vurmak için kandili bombalamamiz için incirliğivermeliyız oyun üstüne dümen baş düşmam abd zaten 6 4 Yanıtla
  • gerçekçi türk: anlamıyormsnz hala ABD pkk ve ypg güç veryr türkün gerçk düşmanı abd 7 2 Yanıtla
  • Memet kadri: ABD bizîmle bir konuda anlaşma sağlamadan önce ülkemizde mutlaka büyük olaylar oluyor bu bana hep merak olmuştur olay olur ertesi gün biz onlara incirlik malatya için iziz veririz yanlışmı düşünüyorum acaba 7 0 Yanıtla
  • Mgggggggggggg: Pkk içinede mutabakat yap 3 0 Yanıtla
  • Rap cevap: Kodes - Uyanın ?? 3 0 Yanıtla
  • meltem: Abd el atmayi bekliyor onsuz olmaz zaten 1 1 Yanıtla
  • T. babo: İncirligi tabiki vereceksiniz Suriye'ye girin bakalım 0 2 Yanıtla

Advertisement