Abdi İbrahim'den "Biyoteknolojik" İlaç Üretim Tesisi - Son Dakika
Güncel

Abdi İbrahim'den "Biyoteknolojik" İlaç Üretim Tesisi

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Ocak 2017'de tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanan AbdiBio'da üretilecek biyoteknolojik ilaçların Türkiye'de kullanıma sunulmasının yanı sıra ihraç edilmesinin de hedeflendiğini söyledi.

26.06.2015 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Ocak 2017'de tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanan AbdiBio'da üretilecek biyoteknolojik ilaçların Türkiye'de kullanıma sunulmasının yanı sıra ihraç edilmesinin de hedeflendiğini söyledi.

Abdi İbrahim'in İstanbul Esenyurt'ta 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçireceği Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'nun temel atma töreninde konuşan Barut, Türk ilaç sektörünün geleceği için umut verici bir adım olarak nitelendirdikleri yeni tesiste, kimyasal yöntemlerle üretilen ilaçlar tarafından tedavi edilemeyen; kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi ve kan hastalıklarında kullanılan biyoteknolojik ilaçları üreteceklerini kaydetti.

Dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan 7'sinin biyolojik kökenli olduğunu ve dünya ilaç pazarında bir biyoteknolojik devrimin yaşandığını aktaran Barut, "Dünya ilaç pazarındaki gelişmelere paralel olarak bugün Türkiye'de yüzde 23 seviyelerinde pazar payına sahip olan biyoteknolojik ilaçların, önümüzdeki dönemde kullanıma sunulacak yeni biyoteknolojik ürünler ile yüzde 30'ları aşması bekleniyor" dedi.

Bugün Türkiye'de biyoteknolojik ürünlerin neredeyse tamamının ithal edildiğine dikkati çeken Barut, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme süreci yakalayabilmesi için sanayinin daha yüksek katma değer sağlayan ve ileri teknolojiye dayanan bir yapıya dönüşmesi gerektiğini dile getirdi.

Barut, "Son 1 yılda yapılan ilaç ithalatının yüzde 35'lik kısmını biyoteknolojik ilaçlar oluşturdu. Dolayısıyla biyoteknoloji alanında gerçekleştirilecek üretim ve ihracat, ekonomimizin en önemli gündemi olan cari açığın da ilacı olacaktır" şeklinde konuştu.

Ocak 2017'de tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanan AbdiBio'da üretilecek biyoteknolojik ilaçların Türkiye'de kullanıma sunulmasının yanı sıra ihraç edilmesinin de hedeflendiğine işaret eden Barut, böylece ithalatın azalmasında olduğu gibi ihracatın artmasında da rol oynayarak, cari açığın düşürülmesi için çift yönlü bir katma değer oluşturacaklarının altını çizdi.

" Kazakistan'dan Cezayir'e, Kanada'dan İngiltere'ye ihracat yaptığımız 48 ülkede insanları iyileştiriyoruz"

Nezih Barut, ilaç sanayinin kendini devamlı yenilemek, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere en hızlı şekilde uyum sağlamak zorunda olduğunu, bu yeni alanlardan biri olan biyoteknolojide, üretim tesisinden çalışanına kadar her konunun özel bir uzmanlık gerektirdiğini söyledi.

Dünya standartlarında ve yüksek teknolojiye sahip olacak AbdiBio'da hücre bankasından başlayarak nihai ürüne kadar tüm üretim süreçlerinin gerçekleşeceğini belirten Barut, "Sadece yüksek teknolojiye sahip dünya standartlarında bir tesis kurmuyoruz. Yetişmiş insan gücünün az olduğu bu alanda yeni uzmanlar yetiştirerek, sektörümüze ve ülkemize de katkıda bulunacağız" dedi.

Kutsal ve sorumluluğu çok büyük bir iş yaptıklarını, her zaman daha iyiye ulaşmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Merhum dedem Eczacı Abdi İbrahim'in 1912'de Küçükmustafapaşa'da açtığı eczaneyle başlayan ve merhum babam Eczacı İbrahim Hayri Barut'la devam eden iyileştirme yolculuğumuzda üçüncü kuşak olarak bizler de çıtayı her gün biraz daha yukarıya taşımanın sorumluluğu ile hareket ediyoruz. Çünkü doğup büyüdüğümüz bu topluma teşekkür borcumuz var. Babam her zaman 'Bizim şirket olarak değerimiz, memleketimize olan katkımızla ölçülür' derdi. Biz de bu inançla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemize hizmet etmeye ve insanlara şifa dağıtmaya devam edeceğiz. Bunun için de dünyayı yakından takip ediyor ve ülkemize, insanlarımıza faydalı olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Kazakistan'dan Cezayir'e, Kanada'dan İngiltere'ye kadar  ihracat yaptığımız 48 ülkede insanları iyileştiriyoruz. Çalıştığımız her an dünyanın herhangi bir yerinde bir çocuğu daha gülümsettiğimizi, bir dedenin daha ağrılarını dindirdiğimizi bilmek kuşkusuz bizlere büyük bir güç veriyor. İşte bu güç ile bugün burada hayallerimizden birini daha gerçeğe dönüştürme yolunda önemli bir adım atıyoruz ve bundan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz"

"Biyoteknolojik ürünler dünya ilaç sektöründe gün geçtikçe önem kazanıyor"

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Cenan Esirtgen ise biyoteknolojik ilaç alanındaki yatırımların hem Türkiye hem de Türk ilaç sektörünün geleceği için son derece önemli bir adım olduğuna inandıklarını söyledi.

Biyoteknolojik ürünlerin dünya ilaç sektöründe gün geçtikçe önem kazandığını kaydeden Esirtgen, Türkiye'de bilim insanları ve akademik dünya ile işbirliğinin önünü açacak olan biyoteknolojinin ilaç sektörüne de büyük bir dinamizm kazandıracağını kaydetti.

Konuşmaların ardından  Barut, günün anısına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a birer hediye takdim etti.

Müezzinoğlu da Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nesrin Barut Esirtgen'e 29 Mayıs 1950 tarihli, Abdi İbrahim'in 2 aylığına Avrupa'ya gitmesi sebebiyle laboratuvarına Eczacı Bülent Bir'in mesul müdür tayin edildiğini gösteren belgeyi verdi.

Daha sonra Işık, Müezzinoğlu, Barut ve  Abdi İbrahim yöneticileri ile bazı ilçelerin kaymakam ve belediye başkanları sembolik butona basarak tesisin temel atma törenini gerçekleştirdiler

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Abdi İbrahim'den 'Biyoteknolojik' İlaç Üretim Tesisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement