Abdullah Gül 2015'e Kaldı - Son Dakika
Politika

Abdullah Gül 2015'e Kaldı

Abdullah Gül 2015\'e Kaldı

Erdoğan'ın "Partinin ve hükümetin başında aynı kişi olacak" sözleri Gül'ün partinin başına döneceğine dair yapılan yorumları da çürüttü.

23.07.2014 11:19  Güncelleme: 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda kendisinden sonra hükümetin ve partinin başında aynı kişi olması gerektiğine yönelik sözleri AK Parti'de yeni senaryoları da gündeme getirdi.Erdoğan, tüm bu konuları Cumhurbaşkanı Gül ile de konuştuklarını belirterek, "Ama şu anda bizim için en önemli dönem şu ara dönem. Bu ara dönemin de süresi zaten 10 ay. 10 aylık süreden sonra zaten cumhurbaşkanımızın siyasete geri dönme gibi bir arzusunun olması halinde buna AK Parti içinde kimse 'Niye dönüyorsun' demez, 'dönme' demez. Böyle bir şey zaten mümkün değil" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri AK Parti kulislerini de hareketlendirdi. Uzun bir zamandır Gül'ün partinin başına dönebileceğine yapılan yorumlar da yine Erdoğan'ın "Partinin ve hükümetin başında aynı kişi olacak" sözleri ile karşılık bulmadı.

Kulislerde konuşulan senaryolara göre, Gül milletvekili olmadığı için Başbakanlık yapamayacağından hareketle 2015 seçimlerine kadar Gül'ün siyaset dışında kalacağı kesinleşti. Bu durumda elül ortasında AK Parti, olağanüstü kongreye giderek yeni bir genel başkan belirleyecek. Genel Başkan seçilecek kişi, Köşk'e çıkması durumunda Erdoğan tarafından yeni hükümeti kurmakla da görevlendirilecek. Bu yapı, AK Parti'yi 2015 seçimlerine taşıyacak.

ÜSTÜ ÖRTÜLÜ BAŞKANLIK

Yapılan değerlendirmelere göre, haziran ayı beklenmeden, en geç mart veya nisan ayında 'erkene alınmış bir seçim' yapılacak. Bu süreye kadar partinin başındaki kişi ile Köşk arasındaki uyum test edilecek. Bir anlamda üstü örtülü 'Başkanlık Sistemi' uygulanacak. Sistemde bir sıkıntı görülürse veya AK Parti'nin oyu düşüş trendine girerse 2015'deki seçimlerde Gül'ün milletvekili seçilmesi ve ardından da partinin başına getirilmesi gündeme gelebilecek. İkinci bir senaryoya göre ise AK Parti 2015 seçimlerinden Anayasayı değiştirmek için gerekli olan 330 ve üzeri bir milletvekili ile parlamentoya girerse, hızla Anayasa değişikliği yapılacak ve başkanlık sistemi devreye sokulacak. Geçici bir madde ile de mevcut cumhurbaşkanının Başkan olarak göreve devam edeceği hükme bağlanacak.

Öte yandan Başbakan'a yakın kaynaklar, Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda yerine gelecek isimin niteliklerini şöyle sıralıyor:

Teknik kriterler: 1- Milletvekili olacak 2- 3 dönem sorunu bulunmayacak. 3-Genel Başkan ve Başbakan aynı kişi olacak.

Siyasi kriterler: 1- AK Parti grubu ve teşkilatları benimseyecek. 2-Köşk'le uyumlu çalışacak 3-Halkın oyunu alabilecek.

Yücel KAYAOĞLU ANKARA

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr

Son Dakika Politika Abdullah Gül 2015'e Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement