Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat Yolculuğu - Son Dakika
Güncel

Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat Yolculuğu

İzmir'in duygulu ve vefalı şairi Karahan'a vefa gecesi

30.01.2015 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in duygulu ve vefalı şairi Abdullah Neyzar Karahan, 6 yıldır Alzheimer hastası. "Üşüdükçe daha çok sevilir alfabelerde aşklar" dizelerinin sahibi şairi vefalı dostları unutmadı. Şair Abdullah Neyzar Karahan için vefalı sanatçı dostları bir gece düzenledi. Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat Yolculuğu" isimli gecede Karahan'ın şiirlerinin yanı sıra müzik performansı da beğeni topladı. Geceye Abdullah Neyzar Karahan, eşi, çocukları ve arkadaşları katıldı.

Gecede dostları Karahan'la geçen anılarını, şairin edebi yaşamını ve eserlerini izleyenlere sundu. Ayrıca Ferhat İşlek'in hazırladığı kısa belgesel izleyenlere kısa bir Abdullah Neyzar Karahan biyografisi sundu.

Abdullah Neyzar Karahan'ın yakın arkadaşlarından Tufan Atakişi; "Uzun uzadıya şiir konuşacağız. Öncesinde Abdullah Neyzar Karahan'la ilgili şiirin dışında bir şeyler anlatmak istiyorum. Beni etkileyen şeylerden birisi bir gün dedi ki 'Aramızda şunun şurasında 10-15 yaş var, bana abi deme Abdullah Neyzar de'. Bu durum beni çok etkiledi. O günden beri benim için o Abdullah Neyzar'dı. 70ler şiirin, şairin el üstünde tutulduğu şiir matinelerinin şiir ikindilerinin yapıldığı bir dönemdi. O dönemde bence şiir ulaşabileceği en üst noktaya ulaşmıştı. Daha sonraki dönemde özellikle 80ler döneminden sonra şiir düşüşe geçti. İzmir İzmir Dergisi 20 yıldır yayınlanan uzun soluklu bir dergi oldu. Bu derginin temelinde Abdullah Neyzar Karahan vardır. Bu dergiyle 20 yılıdır düzenlenen kitap fuarının 20'sine de katıldık. Abdullah Neyzar Karahan fuarlara gelirken her zaman cebinde şeker bulundururdu ve herkese ikram ederdi. Karahan her zaman şık giyinir ve bakımlıdır. Programı hazırlayanlara ve Konak Belediyesi'ne teşekkür ederim" diye konuştu.

Karahan'ın diğer yakın arkadaşlarından Ayhan Çıkın ise "55 yılı 8 dakikaya sığdır dediler bende sığdırmaya çalışacağım.1959'da Turgut Reyis Lisesi'nde tanıştık. O zamana kadar şehre adapte olamayan ben Abdullah'ı tanıdıktan sonra uyum sağlayabildim.1962 de üniversitede yollarımız yine kesişti. Onun kitaplarıyla şiire başladım. Oğlumun isim babası da Karahan'dır. Oğlumu kaybettiğimde de Abdullah bir şiir yazdı. Şiir dışındaki en büyük meşguliyetimiz kitabına tavla oynamaktı. Çok nadide ve zarif bir dosttur. Yalnızlığımı paylaşan bir arkadaşımdır. Şiirden istediğini aldı bence. Bu güzide topluluğun birisi için toplanması büyük bir ödüldür. Sanatın ödülü ekonomik değerlerle ölçülmez. Önemli olan geniş kitlelerin gönlünde taht kurabilmektir" dedi.

Karahan'ın 47 yıl önce tanıştığı bir dostu olduğunu ifade eden Oğuz Tümbaş; "1967 Ankara da memuriyete başladığım yıllarda Çene Dergisi'nin sorumluluğunu verdiler. Şair ve şiirler ararken bana Abdullah Neyzar Karahan'ın ismini verdiler. Şuan hala kullandığı posta kutusu 31 Karşıyaka/İzmir adresine mektup yazdım ve şiir istedim. Sağ olsun, oda şiirlerini yolladı ve yayımladık. Uzun bir aranın ardından Temmuz 1977'de İzmir de yeniden buluştuk. Bu vefalı dostlarla burada olmak çok güzeldi" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Abdullah Neyzar Karahan ile Edebiyat Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement