Abdürrahim Karakoç Konya'da Anıldı - Son Dakika
Yerel

Abdürrahim Karakoç Konya'da Anıldı

Abdürrahim Karakoç Konya\'da Anıldı

Türk edebiyatının usta şairlerinden Abdürrahim Karakoç, Meram Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen programla anıldı.

27.03.2016 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk edebiyatının usta şairlerinden Abdürrahim Karakoç, Meram Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen programla anıldı.

Meram Gençlik Meclisi tarafından Konevi Kültür Merkezinde düzenlenen "Dünün, Bugünün ve Yarının Şairi Abdürrahim Karakoç'u Anma Gecesi'ne AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya 24. Dönem Milletvekili Mustafa Kabakcı, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Merve Arslaner, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, AK Parti Konya İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Said Çelik, Büyükşehir, Karatay ve Selçuklu Gençlik Meclisi Başkanları, AK Parti İl ve İlçe Teşkilatı Yöneticileri, meclis üyeleri, muhtarlar, Abdürrahim Karakoç'un ailesi ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"DAVAMIZIN MİMARLARINI UNUTMAYACAĞIZ"

Meram Gençlik Meclisi Başkanı Mehmet Yolcu, "Sadece bulundukları dönemin değil bütün dünyanın geleceğine yön veren Necip Fazıl Kısakürek gibi, Abdürrahim Karakoç gibi bizlere ve bizden sonrakilere ışık tutacak davamızın mimarlarını Meram Gençlik Meclisi olarak unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

"HER MISRA ŞAİRİN PARMAK İZİDİR"

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, "Merhum Abdürrrahim Karakoç, 'Her mısra şairin parmak izidir' der. O parmak izi aslında hayatın izidir. Abdürrahim Karakoç, tüm hayatı boyunca toplumun değerlerini ön plana alan, sevgi dolu, kardeşlik dolu şiirleriyle insanımıza yol göstermiş ve yeri geldiği zaman da hicivleriyle doğruyu ama hep doğruyu işaret etmiştir. 'Şiiri çıkarırsam hayatımdan geriye hiçbir şey kalmaz' diyen merhum Karakoç, 'şiirin konusu her zaman bağlı olduğu milleti ve inandığı hakkı anlatmak için bir araç olmalıdır' der. 'Şiir milliliktir, saflıktır, Hakka bağlılıktır, halka saygılı olmaktır' diyerek kendi şiirini Hakkın ve hakikatin emrine verdiğini ilan etmiştir. Şairlerimizi hatırladıkça öz değerlerimizi, kültürümüzü ve tarihimizi hatırlayacağız" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da, Merhum Abdürrahim Karakoç'un, Türk edebiyatının son dönemde yetiştirdiği en önemli şairlerden biri olduğuna dikkat çekti.

"OĞLU BABASIYLA İLGİLİ BİLİNMEYENLERİ ANLATTI"

Abdürrahim Karakoç'un oğlu Ender Han Karakoç, babasıyla ilgili bir anekdotu anlatarak, "O mütevazi kitaplarla dolu bir evde akşama kadar gazete okuyan, kitap okuyan ve birçok konuya vakıf olduğu için şiirlerinde de bunları işleyen biriydi. Odasının penceresinde küçük bir yatak vardı, oradan dışarıya bakar ve şiirlerini yazardı. Şiirlerini ve yazılarını gece yarısı daktilo ile yazardı. Yazdığı hiçbir esere tekrar dönme gibi bir alışkanlığı yoktu. Biz bu daktilo seslerine çok aşina büyüdük. Gece yazdığı şiirleri sabah okumak isterdik fakat o; 'siz de okuyucular gibi beklemek zorundasınız' derdi" şeklinde konuştu.

SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut da, "Abdürrahim Karakoç bizim baba dostumuzdu. Böyle ufuk insanların ve onların yetiştirdiklerinin ülkenin geleceğine yön vereceğine, İslam aleminde bunların sözlerinin her geçen gün dalga dalga daha gür yankılanacağına inanıyorum" diye konuşarak büyük şairden çeşitli mısralar okudu.

"ÇOK SADE BİR HAYAT YAŞADI"

Abdürrahim Karakoç'un hayatını anlatan kısa belgeselin izlenmesinden sonra konuşan Şair Mevlana İdris Zengin, "O bir hiciv üstadıdır ama hitap ettiği algı sanki biraz farklıdır. Çok sade bir hayat yaşamıştır. O sade hayatın içinde önemsediği tek şey İslam davası olmuştur. Tek parti döneminde sesi çıkan 2-3 kişiden birisidir. Yazdıklarıyla yaşadıkları arasında bir mesafe yoktur. Asla lüks bir yaşamı yoktur. Kendini İslam düşmanlarıyla mücadeleye adamıştır" dedi.

"SÖZ USTASIYDI"

Şair Yazar Ali Akbaş, Merhum Abdürrahim Karakoç'un yetiştiği iklimi, coğrafyayı ve kültürel atmosferi anlatırken Türk Halk Müziği Sanatçısı Bayram Bilge Tokel ise, "Abdürrahim Karakoç gerçek anlamda bir söz ustasıydı. Üniversiteli gençler onu sadece şiirleri ve kitaplarıyla tanıyor. Onun bilinmeyen yönlerine ve hatıralarına dikkat çekmek istiyorum. O, duruşuyla, şiirlerindeki o yiğit edasıyla, delidolu kişiliğiyle, hiç kimseye eyvallah etmeyen kimliğiyle bizden çok daha atak ve çok daha genç biriydi. Vefat ettiği gün 80 yaşında olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Vefat ettiğinde bile çok daha genç ve delikanlı bir duruşu vardı. Abdürrahim Karakoç, hiçbir zaman ne devlet desteği ne de medya desteğini arkasına almıştır. Şöhretin peşinde hiç koşmadı, şöhret onun peşinde koştu" ifadelerini kullandı.

Tokel, Merhum Karakoç'un şiirlerinden eserler icra etti. Programda Merhum Karakoç'un şiirleri de okundu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Abdürrahim Karakoç Konya'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement