Aç Karnına Yapılan Alışveriş İsrafı Artırıyor - Son Dakika
Yerel

Aç Karnına Yapılan Alışveriş İsrafı Artırıyor

Aç Karnına Yapılan Alışveriş İsrafı Artırıyor

Ramazanda aile bütçesini zorlayan ve israfa neden olan gereksiz tüketimin önüne geçebilmek için tok karnına alışveriş yapılması öneriliyor TÜKODER Genel Başkanı Atahan: "Sabah saatlerinde, henüz açlığın hissedilmediği zaman diliminde veya iftardan sonra tok karnına alışverişlerin yapılması gerekiyor.

25.06.2014 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSA ÖZYÜREK - Ramazan ayında aile bütçesini zorlayacak gereksiz tüketimin önüne geçebilmek için tok karnına alışveriş yapılması tavsiye ediliyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Haşmet Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda artan gıda alışverişleri nedeniyle birçok sektörde canlılık yaşandığını ve bunun fiyat artışlarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Tüketicileri, gıda alışverişlerini açlık hissinin en üst seviyede hissedildiği iftara yakın saatlerde yapmamaları konusunda uyaran Atahan, şunları kaydetti:

"Ramazanda iftar saatine yakın aç karnına yapılan alışverişlerde gereksiz, ihtiyaç olmayan ürün ve gıdaların alımı arttığı için israf da artıyor. Tok karnına yapılan alışverişler ise daha çok ihtiyaca yönelik olduğu için israfı önlüyor. Sabah saatlerinde, henüz açlığın hissedilmediği zaman diliminde veya iftardan sonra tok karnına alışverişlerin yapılması gerekiyor. Bilimsel olarak da ispatlanmış bir durum, insanlar açken doğru karar veremiyor ve gördüğü her şeyi almak istiyor. Tüketici, normal zamanda dikkatini çekmeyen veya işine yaramayacak gıdaları aç karnına yapılan alışverişlerde satın alıyor. Açlık hissi alışveriş psikolojisini etkiliyor."

Tüketicilerin gereksiz alışverişten uzak durmalarının hem bireysel hem de toplumsal faydası olduğuna dikkati çeken Atahan, ramazanda zaten piyasalarda fiyat hareketliliği yaşandığını, tüketicilerin yanlış eğilimlerinin de bu fiyat artışını tetiklediğini vurguladı.

"İhtiyaç listesi yapın"

Alışverişe çıkmadan önce mutlaka aile bütçesi göz önünde bulundurularak ihtiyaç listesi yapılması ve bu listenin de dışına mümkün olduğunca çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Atahan, listenin gereksiz tüketimin önlenebilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Atahan, oluşturulan bütçenin delinmesinin toplumsal sorunları da beraberinde geldiğini ifade ederek, borç yükü nedeniyle psikolojisi bozulan bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar verme eğilimi içine girebildiğini vurguladı.

Ramazanda alışverişi tetikleyecek yaz dönemi kampanyalarına da dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Atahan, "Aç karnına yapılan alışverişlerde kampanyaların olumsuz etkisi daha fazla artabiliyor. İhtiyaçlar belirlenerek kampanyalardan yararlanılabilir. Ancak kampanya demek kesinlikle 'ucuz ürün' anlamına gelmiyor. 'Şu an ihtiyacım yok ama ileride kullanırım' düşüncesiyle kesinlikle alışveriş yapılmamalı" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aç Karnına Yapılan Alışveriş İsrafı Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement