Açığa Alınan Savcı Karaca: HSYK'nın Kararı Hukuki Değil - Son Dakika
Güncel

Açığa Alınan Savcı Karaca: HSYK'nın Kararı Hukuki Değil

Mit'e ait TIR'ların durdurularak aranmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan 5 savcı arasında bulunan Gaziantep Cumhuriyet Savcısı Ahmet Karaca, karara tepki gösterdi.

16.01.2015 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mit'e ait TIR'ların durdurularak aranmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan 5 savcı arasında bulunan Gaziantep Cumhuriyet Savcısı Ahmet Karaca, karara tepki gösterdi. Kanunsuz hiçbir işlem yapmadığını savunan Karaca, HSYK'nın kararının hukuki olmadığını savunarak, "Dünya terörle mücadele ederken, ülkemizde terörle mücadele etmiş Cumhuriyet savcıları olarak terör örgütüne silah taşındığı şüphesiyle yürüttüğümüz bir soruşturma faaliyetinden dolayı açığa alınıyoruz" dedi.

Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği yaparken MİT TIR'larının durdurularak aranması olayının ardından önce Kayseri'ye, ardından Gaziantep'e atanan Ahmet Karaca, HSYK kararıyla açığa alındı. Görevden alınan Cumhuriyet Savcısı Karaca bugün yazılı bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. HSYK 2'nci Dairesi kararıyla 17 yıldır yaptığı görevinden açığa alındığını ve bu durumun 'hukuk ve adaleti' açığa almak olduğunu vurgulayan Karaca, haksız olarak gördüğü olaylar nedeniyle açıklama yapma gereği duyduğunu kaydetti.

1997 yılında mesleğe başladığını, Diyarbakır ve Adana'da silahlı terör örgütleri, çete ve mafya ile mücadele ettiğini ifade eden Karaca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2012 yılında terör ve örgüt suçlarına bakmakla görevli Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atandım. Suriye'de başlayan iç savaş neticesinde görev alanımız içindeki illerde birçok sıkıntı ve olay yaşanmıştır. Bu dönemde Hatay Cilvegözü sınır kapısında 14 ve Reyhanlı'da 52 vatandaşımızın kaybetmesine sebep olan bombalı saldırılar olmuştu. Bu saldırılardan sonra tarafımızca aynı nitelikte elim olaylar yaşanmaması ve engellenebilmesi için güvenlik güçlerine ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan ihbarlar hakkında azami hassasiyet gösterilerek gereğinin yapılmasına çalışılmıştır. Bu çerçevede kamuoyuna da yansıyan benimle birlikte 4 mesai arkadaşımın görevlerinden açığa alınmalarına dayanak gösterilen aramalar gerçekleşmiştir. Güvenlik güçleri, söz konusu araçlarda patlayıcı madde ve silah taşındığı yönünde ihbar aldıklarını, bağlı oldukları Cumhuriyet savcılarına haber vermiş ve yazılı olarak arama ve el koyma talebinde bulunmuşlardır. İlgili Cumhuriyet savcılığı bunun üzerine elim bir olay yaşanmaması için bu talepleri kabul etmişlerdir. Söz konusu ihbar ve verilen arama kararlarından haberdar edilmem üzerine hassas bir durumun söz konusu olması, verilen arama ve el koyma kararlarının yürürlükteki mevzuata uygun ve kanuna aykırı bir durumun da bulunmaması nedeniyle aramanın yapılmasında tarafımca bir sakınca görülmemiştir. Kaldı ki, araçların aranmasına ilişkin kararlar iddia edildiği gibi MİT personeliyle ilgili olarak verilmemiştir. Zaten bu husus arama yapıldığı sırada iddia olunmuş, ilgili Cumhuriyet savcılarının ısrarlarına rağmen bu şahısların kendilerinin MİT Görevlisi oldukları ve araçtaki malzemelerin MİT'e ait olduğuna dair herhangi bir belge ibraz etmedikleri anlaşılmıştır. Arama işlemi yürürlükte bulunan kanunlara uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Söz konusu tarihte yürürlükte olan MİT kanunun MİT personelinin soruşturma iznini düzenleyen maddesinde sadece MİT personeliyle ilgili soruşturma yapılması Başbakan'ın iznine bağlanmıştır. Bu durumda suç işlediği iddia edilen kişilerin MİT personeli olması durumunda soruşturma bu kişiler yönünden izin şartına bağlı olarak yürütülecek, ancak bu durum iddia olunan suçun delillerinin toplanmasına, örneğin arama yapılmasına ve suç eşyalarına el konulmasına engel olmayacaktır. Zaten böyle olması nedeniyle alel acele yapılan bir çalışma TBMM'ye gönderilerek Nisan 2014'te kanunun bu maddesi değiştirilmiş ve aslında ilgili Cumhuriyet savcılarının verdiği arama kararlarını ve kararlara istinaden yapılan aramaların hukuka uygun olduğunu ortaya çıkarmıştır."

ADALET ER YA DA GEÇ TECELLİ EDECEK

Hukuka aykırı bir işlem olmamasına rağmen önce terör suçlarına bakma yetkisinin kaldırıldığını ardından geçici görevle Kayseri'ye gönderildiğini belirten Karaca, Adana'daki görev süresi dolmaması ve hakkında soruşturma olmamasına rağmen HSYK tarafından Gaziantep'e tayininin çıkarıldığını kaydetti. Gaziantep'teki görevi sırasında HSYK tarafından açığa alındığını vurgulayan Karaca şöyle devam etti:

"Bilinmelidir ki, HSYK'nın hakkımda almış olduğu bu karar Anayasa'ya, kanunlara ve HSYK'nın kendi uygulamalarına açıkça aykırıdır. Kanunda açığa alınma nedeni olarak gösterilen şatlardan hiçbirisinin gerçekleşmemesine rağmen Gaziantep'te görev yapan bir Cumhuriyet savcısı olarak Adana'da devam etmekte olan bir soruşturmayı etkileyeceğim gerekçesiyle açığa alınmam, yapılan tasarrufun hukuki olmadığını göstermektedir. Dünya terörle mücadele ederken, ülkemizde terörle mücadele etmiş Cumhuriyet savcıları olarak, terör örgütüne silah taşındığı şüphesiyle yürüttüğümüz bir soruşturma faaliyetinden dolayı açığa alınıyoruz. Bunun takdirini kamuoyuna bırakıyorum. Bütün bu olanlara rağmen bir hukuk adamı olarak, yapılan hukuka aykırı işlemlere karşın adaletin er veya geç tecelli edeceğine yürekten inanıyorum." - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Açığa Alınan Savcı Karaca: HSYK'nın Kararı Hukuki Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement