Açılışı Yapılan Hes'lerin 4 Adedi Tokat'ta - Son Dakika
Güncel

Açılışı Yapılan Hes'lerin 4 Adedi Tokat'ta

HES Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara'da gerçekleştirilen toplu açılış merasimi ile hizmete alındı.

15.01.2016 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aralarında Tokat'ta da yer alan 4 adet HES projesinin bulunduğu açılış merasiminde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan " Türkiye'nin enerji talebini karşılamak için bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz" dedi.

Kamu ve özel sektör iş birliğiyle ülkemiz genelinde yapımı tamamlanan ve milli ekonomiye yıllık 1,1 milyar TL katkı sağlayacak 99 adet baraj ve HES açılış merasiminde konuşan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şunları kaydetti:

"Toplam yatırım tutarı 10 milyar lirayı bulan bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Sayın Bakanımız ve ekibiyle, iş adamlarımıza, firmalarımıza teşekkür ediyorum. Kalkınan, büyüyen, üreten ve refah düzeyi de buna göre artan Türkiye'nin enerji talebini karşılamak için bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlara rağmen hidroelektrik enerji potansiyelinin ancak yarısını kullandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Türkiye özellikle 2003 yılından beri gerçekleştirdiği çok büyük yatırımlara rağmen 180 milyar kiloWaat.saat olarak hesaplanan hidroelektrik potansiyelinin ancak 91 milyar kiloWaat.saatini, yani yarısını kullanabilmiştir. Bu oran Amerika'da yüzde 86, Japonya'da yüzde 78, Norveç'te yüzde 72'dir. Peki siz bu ülkelerde HES yatırımlarından vazgeçilmesi için eylem yapıldığını duydunuz mu, gördünüz mü? Bu yatırımları yapan iş adamlarının hedef alındığını duydunuz mu? Elbette göremezsiniz, duyamazsınız. Ben ne gördüm, ne duydum çünkü bu ülkelerde bizdeki gibi kendi ülkesine, kendi milletine husumet besleyen kesimler, onları destekleyen siyasetçiler ve medya kuruluşları bulamazsınız"

"Kendi Kaynaklarımızı Süratle Devreye Almalıyız"

Doğalgazda dışa bağımlı olunmasının hiç beklenmedik zamanlarda sorunlar yarattığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun için kendi kaynaklarımızı süratle devreye almalıyız. İş adamlarımızdan daha fazla gayret daha fazla yatırım bekliyoruz. Nükleer santral başta olmak üzere enerjide dışa bağımlılığımızı asgariye indirecek diğer imkanları da kararlılıkla hayata geçirmeliyiz. 2023 Türkiye'si diğer hedeflerimizle birlikte enerji alanında bizi 2053 ve 2071 vizyonumuza taşıyabilecek alt yapıya sahip olmalıdır. Her kim ki bu ülkenin ve milletimizin geleceği için taş üstüne taş koyuyorsa Allah ondan razı olsun. Bizim desteğimiz de sonuna kadar onların yanındadır. Her kim ki bu ülkenin ve milletin tekerine çomak sokmaya çalışırsa, biz sonuna kadar onlarla da mücadele edeceğiz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise merasimde yaptığı konuşmada tesisler hakkında bilgi vererek "Bu baraj ve HES'lere baktığımız zaman 2 bin 200 megavat gücünde ve 7,4 milyar kiloWaat.saat yıllık üretimi olan muhteşem tesisler" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık yaptığı dönemde kendisinin Devlet Su İşleri Genel Müdürü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, baraj ve HES'ler için bütçe talep ettiğini, Erdoğan'ın da "Parayla olsaydı sana ne ihtiyaç vardı" dediğini aktardı. Bunun üzerine özel sektörün devreye sokulmasını düşündüklerini anlatan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, "Dolayısıyla özel sektörün devreye sokulmasının mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kendisine şükranlarımı iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliğini çıkardıklarını anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Şu ana kadar bin 50 projeye müracaat var, bunun 422'si tamamlandı. Aşağı yukarı 40 milyar kilovatsaatlik özel sektör şu anda elektrik üretiyor ve ekonomiye de büyük katkısı var. Önlerini daha da açacağız. Bir problem olduğunda hemen gereğini yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"HES'ler Çevrecidir"

HES'lerin suyu tüketmeden, sadece suyun gücünden elektrik ürettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:

"Kamuoyunda maalesef HES'lere karşı bir tepki var, bu yanlıştır. 'HES'ler suyu tüketiyor, özel sektör bu HES'lerin suyunu satın alıyor, parayla satacak' gibi yanlış şeylerle halkı kandırıyorlar. Hatta 'HES'lerden çıkan su zehirlidir, bahçeleri tamamen yok edecek' şeklinde intibalar var, bunlar yanlış. HES'ler çevrecidir."

Açılışı yapılan barajların sağlayacağı fayda hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

"Sadece bugünkü üretilen enerjiyle Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop illerinin bütün enerji taleplerini karşılayacak bir üretim var. Esasen 2023 yılı hedeflerini yakalamak için enerjide arz güvenliği ve enerji çeşitliliği olması şarttır. İnşallah biz de hidroelektrik santrallerimizi tamamlayacağız. Dünyanın en büyük barajlarını yaptık, yapıyoruz"

Konuşmaların ardından Artvin, Erzincan, Tokat, Adana, Ardahan, Düzce ve Sakarya'ya canlı bağlantılar kuruldu ve tesislerin açılışları yapıldı. Daha sonra ise bütün tesisler Ankara'dan toplu olarak hizmete alındı.

Tokat'tan 4 Tesis

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafında hizmete alınan çevre dostu projeler arasında Tokat'ta özel sektör tarafından yapımı tamamlanan projeler de yer alıyor.

Tokat'ta hizmete alınan 4 projenin toplam yatırım bedeli 600 milyon lirayı buluyor. Açılışı yapılan Tepekışla Barajı (Erbaa) HES projesinin toplam kurulu gücü 70 MW ve bu tesisten yıllık 241,1 milyon kiloWatt.saat enerji üretilecek. Ayrıca açılış kapsamında Tokat'ta tesis edilen Onur Regülatör ve HES, Suçatı 1 Regülatör ve HES ile Çilehane Regülatör ve HES'te hizmete alındı. Sadece Tokat'ta hizmete alınan tesisler ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 49 milyon 200 lira katkı sağlanacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Açılışı Yapılan Hes'lerin 4 Adedi Tokat'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi
    20:35 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi

    Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Antalya'da düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi. Sönmez, Alman raket Ella Seidel'i yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez'in performansı Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş tarafından övgüyle karşılandı.

  • YEO Teknoloji, yerli batarya fabrikasında üretimi yerli robotlarla gerçekleştirecek
    20:34 YEO Teknoloji, yerli batarya fabrikasında üretimi yerli robotlarla gerçekleştirecek

    YEO Teknoloji'nin yüzde yüz iştiraki olan Reap Battery için İstanbul Tuzla'da inşası devam eden yerli batarya fabrikasında üretim işlemleri yerli robotlar tarafından gerçekleştirilecek. Fabrikanın kapasitesinin ilk yıl için tek vardiyada 1 GWh olması planlanıyor. Bu yatırımla Reap Battery, enerji depolama sistemleri alanında çeşitli çözümler sunacak ve enerji depolama sistemlerinin dünya çapında büyümesine katkı sağlayacak.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.


Advertisement