Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması - Son Dakika
Politika

Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "10 Haziran 2016 tarih itibarıyla, ülkemizde 3 çocuk ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitimevi bulunurken, bu kurumlarda toplam bin 95 çocuk tutuklu ve hükümlü, diğer ceza infaz kurumlarında ise yetişkin hükümlü ve tutuklularla temas etmeyecek şekilde ayrı bölümlerde barındırılan bin 447 çocuk tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

26.09.2016 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "10 Haziran 2016 tarih itibarıyla, ülkemizde 3 çocuk ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitimevi bulunurken, bu kurumlarda toplam bin 95 çocuk tutuklu ve hükümlü, diğer ceza infaz kurumlarında ise yetişkin hükümlü ve tutuklularla temas etmeyecek şekilde ayrı bölümlerde barındırılan bin 447 çocuk tutuklu ve hükümlü bulunuyor." ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun çocuk cezaevlerinde hak ihlali iddiaları ve kapasiteye ilişkin verdiği yazılı soru önergesini yanıtlayan Bozdağ, kişilere karşı kötü muamele vakalarının yaşanmaması ve şikayet sebeplerinin ortadan kaldırılması için mevzuatta köklü değişiklikler yapıldığını belirterek, ceza infaz kurumlarının ilgili kurum ve komisyonlar tarafından da denetlendiğini anımsattı.

Bakan Bozdağ, "Ceza infaz kurumları, hem ulusal hem de uluslararası bağımsız kuruluşlar tarafından periyodik aralıklarla haberli ve habersiz olarak ziyaret edilmekte, hükümlü ve tutukluların sağlık ve yaşam koşulları, iç güvenlik, sevk ve nakil işlemleri ile ilgili aksaklık ve eksiklikler yetkili mercilere bildirilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, ceza infaz kurumlarında bulunan çocuklara yönelik geliştirilen ve sürdürülen tüm eğitim ve iyileştirme çalışmalarıyla, çocukların kurumda bulundukları süre içinde suça sürüklenmelerine neden olan etkenlerin ortaya çıkarılması, elde edilen bilgiler doğrultusunda uygun müdahalelerin yapılması ve etkili yöntemlerin uygulanması temel alınarak çocuğun, sosyalleşme sürecini kolaylaştırma ve yeniden toplumla bütünleşmesini sağlamanın hedeflendiğine vurgu yaptı.

Ceza infaz kurumlarında, kurum personeline yönelik meslek öncesi ve meslek içi eğitimler aracılığıyla kurumlarda bulunan çocuklara yaklaşım konusundaki farklı, eksik, yanlış tutum ve uygulamaların ortadan kaldırılması ile kurum içi ve kurumlar arası ortak bir dil, tutum ve davranışın oluşturulmasının amaçlandığını belirten Bozdağ, bu kapsamda, UNICEF'in teknik desteği ile bakanlık tarafından ceza infaz kurumlarında bulunan çocukların topluma tekrar kazandırılması için çocuğun yüksek yararını esas alan, çocuk odaklı ve bütüncül bir bakış açısıyla hazırlanan "ARDIÇ Programı"nın, "ARDIÇ Yönetici ve Personel Programı" ve "ARDIÇ Psiko-Sosyal ve Müdahale Programı"ndan oluştuğunu bildirdi.

Bozdağ, yürütülen eğitim ve iyileştirme çalışmaları kapsamında çocuk eğitimevleri, çocuk kapalı ceza infaz kurumları ve yetişkinlere ait kurumların çocuk bölümlerinde kalan çocukların, dış dünya ile ilişki kurmaları ve geliştirmeleri açısından yürütülen tüm çalışmalarda da gerek kamu kurum ve kuruluşları ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yoluna gidildiğini, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayı ile üniversitelerle çeşitli alanlarda protokoller imzalandığını belirtti.

Bakan Bozdağ, Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan bir çocuk mahpusun iddialarına ilişkin Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturma sonucunda 18 Şubat 2016 tarihli kararla kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini ve Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 5 Kasım 2015 tarihinde meydana gelen olaya ilişkin olarak başlatılan adli soruşturmanın devam ettiğini, 3 kurum personeli hakkında başlatılan idari soruşturma neticesinde disiplin cezası verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğini vurguladı. Bozdağ, 10 Haziran 2016 itibariyle Türkiye'de 3 çocuk ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitimevinin bulunduğunu, bu kurumlarda toplam bin 95 çocuk tutuklu ve hükümlünün barındırıldığı, diğer ceza infaz kurumlarında ise yetişkin hükümlü ve tutuklularla temas etmeyecek şekilde ayrı bölümlerde barındırılan bin 447 çocuk tutuklu ve hükümlü olduğunu ifade etti.

Bozdağ, soru önergesine verdiği yanıtta, 2010-2015 yılları arasında ceza infaz kurumları ve eğitimevlerinde bulunan çocuk tutuklu ve hükümlüler tarafından yapılan şikayet sayısı ve yapılan işlemlere ilişkin verileri de paylaştı. Bozdağ, 2010-2015 yılları arasında 64 soruşturmanın gerçekleştirildiğini, bunlardan 31'inin şikayet üzerine, 33'ünün ise resen başlatıldığını, soruşturma geçiren personel sayısının ise 484 olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.

  • Gençlik ve Spor Bakanı Fenerbahçe-Olympiakos maçını tribünden izledi
    22:25 Gençlik ve Spor Bakanı Fenerbahçe-Olympiakos maçını tribünden izledi

    Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Olympiakos karşılaşmasını tribünden takip etti. Bakan Bak, protokol tribünde yerini alarak müsabakayı izledi.


Advertisement