Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, "Herkesi birbirine yaklaştıracak.

25.03.2017 20:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, "Herkesi birbirine yaklaştıracak. Radikalleşme değil, normalleşme getirecek. Milletin giyimi, kuşamı, inancıyla uğraşanlara, iktidar yolu kapanıyor." dedi.

Silivri Palmiye Düğün Salonunda STK, kanaat önderleri ve hukukçularla bir araya gelen Bozdağ, güçlü bir Türkiye için istikrarlı ve güçlü iktidarların şart olduğunu anlattı.

Getirmek istedikleri yeni sistemin bunu sağladığını dile getiren Bozdağ, bunu istemeyenlerin ise referandumdan "hayır" çıkması için çabaladığını ifade etti.

Bozdağ, milletin kendilerine verdiği güçlü destekle birlikte, 15 yıldır büyük projeleri hayata geçirdiklerini, zayıf iktidarlar zamanında bunların yapılamadığını ve bundan dolayı Türkiye'nin güçlü iktidarlar çıkaran bir sisteme ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Güçlü iktidar olmasına rağmen 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Bozdağ, "Atatürk, Menderes, Özal ve Erdoğan dönemlerinde güçlü iktidarlar kurulmuş. Onun haricinde hep krizler olmuş. Demek ki bu sistem, güçlü iktidar olsa bile, darbeleri, darbe girişimlerini, krizleri engelleyemiyor. Bunun için artık Türkiye'de liderlere bağlı iktidar dönemini kapatmamız lazım. Parlamenter sistem doğası gereği, sadece lidere bağlı istikrar üretebiliyor. Bu dönemi kapatıp, artık bu milletin istikrar için yeni Atatürkler, Menderesler, Özallar, Erdoğanlar beklememesi lazım. Sistemin istikrar çıkarması, güçlü iktidar kurması lazım. İşte, bu anayasa değişikliği lidere değil, sisteme bağlı istikrar ve güçlü iktidar kuruyor." diye konuştu.

Bakan Bozdağ, Türkiye'de doğrudan hükümet seçilmediğini anlatarak, "Hükümeti yani ülkeyi doğrudan seçecekleri halk doğrudan seçemiyor. Şimdi ise iki sandık olacak. Birinde milletvekilleri, diğerinde hükümet seçilecek. Türkiye'de ilk defa, millet yasamanın yanında yürütmesini yapacak hükümeti de doğrudan seçiyor." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Hükümeti doğrudan seçmek istiyorsanız, 'evet' diyeceğiz. Bundan sonra Ankara'da kimse oturup, 'şu hükümet olacak' gibi pazarlık yapamayacak. 'Hükümeti halk kursun, Ankara'da pazar kurulmasın' diyoruz. Hükümet halkın iradesinden çıksın ve Ankara'da asla ortağı olmasın istiyoruz. Artık yüzde 22 ile 30'la kimse hükümet kuramayacak. Hükümet kurmak için seçmenin yüzde 50'sinden fazlası olması gerecek. Bu, 'güçlü iktidar' demektir. Türkiye kazanacak. Bu sistem herkesi birbirine yaklaştıracak. Radikalleşme değil, normalleşme getirecek. Milletin giyimi, kuşamı, inancıyla uğraşanlara, iktidar yolu kapanıyor. Artık herkes herkesi kucaklayacak politikaya, programa gelmek zorunda. Böyle yapmazsa iktidar olmayı rüyasında bile göremeyecek."

"Ülkeyi yönetenler 10 yılda bir yenilenecek"

Yeni sistemin çok çalışmayı zorunlu hale getirdiğini dile getiren Bozdağ, bunu göze alamayanların buna karşı çıktığını aktardı.

Bozdağ, şimdiki sistemle "gelenin bir daha gitmediğini" ifade ederek, "İlkokulda öğrenciydim, Sayın Baykal bakandı. Geldik yaşlandık Sayın Baykal hala milletvekili. Yaşam boyu siyaset, vekillik, bakanlık var mı? Bizim siyasetimizde var. Böyle bir sistem var. Gelen gitmiyor. Sadece Azrail götürebiliyor. Yeni sistemde, Cumhurbaşkanı iki dönem seçilebiliyor. Kimse 10 yıldan fazla ülkeyi yönetemez. Kimse, 10 seneden fazla aday olamayacak. Bu şu demek; Türkiye'yi yönetecek kadroların, 10 yılda bir milletin iradesiyle zorunlu olarak yenilenmesi demek." değerlendirmesini yaptı.

"Tek adamlık" iddialarının doğru olmadığını belirten Bozdağ, şunları söyledi:

"Türkiye'de gerçekte bağımsız bir yasama yok. Yürütmenin sevk ve idaresinde bir yasama var; çünkü yürütme yasamanın içinden çıkıyor. Bu sistem, hem yasama hem de yürütmeye hakim olmayı, iktidar olmanın şartı olarak sunuyor. Mecliste, komisyonlarda çoğunluk iktidarda oluyor. Şimdi ise yasama ayrı, yürüme ayrı seçilecek. Bakanlar yasama üyesi, yasama üyesi bakan olamayacak. Herkes kendi işini yapacak. Yasama ve yürütmeyi birbirinden ayıran bir sistem getirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanına sorumluluk getiriyoruz. Halk yeni sistemde Cumhurbaşkanına hesap soracak. Böyle bir ortamda tek adamlık mümkün değil. Böyle bir sistem, diktatör çıkarır mı?"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ülkenin bölünmeye gideceği iddialarına da değinerek, sözlerini, "Bu iddialara inanamıyorum. Anayasa maddeleri açıktır. Her şey yerli yerinde. Bu nasıl olacak? Olması mümkün değil. Zihin bulandırmak için uydurulmuş yalanlar, iftiralar bunlar. 16 Nisan hepimizin, milletimizin ve devletimizin geleceği için önemli bir gündür. Görüşü ne olursa olsun, millet, devletin ve çocuklarımızın geleceği için, elinizi vicdanınıza koyarak, ülkemizin çıkarına karar verin. Bu, millet ve memleket meselesidir." diye tamamladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement