Adam Uluslararası Öğrenciler Akademisi Programı - Son Dakika
Politika

Adam Uluslararası Öğrenciler Akademisi Programı

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) "Uluslararası Öğrenciler Akademisi" programı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Bölgesel dinamikler ve Türkiye" konulu açılış dersiyle başladı.

27.02.2015 21:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) "Uluslararası Öğrenciler Akademisi" programı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Bölgesel dinamikler ve Türkiye" konulu açılış dersiyle başladı.

ADAM'daki etkinlikte üniversite öğrencilerine seslenen Arınç, burasının çok önemli bir merkez olduğunu haftanın her günü kültürel, bilimsel faaliyetler yapıldığını anlattı. Arınç, öğrencilerle sohbet etme imkanı bulmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının katkılarıyla Türkiye'de üniversite hayatını yaşayan gençlerin, mezun olduktan sonra ülkeleriyle Türkiye arasında sıkı bir dostluk kurmalarını arzu ettiklerini belirten Arınç, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Türkiye bunu bir propaganda malzemesi olarak yapmıyor, bir kültürel hizmet olarak yapıyor" dedi.

Yabancı öğrencilerin Türkiye'de iyi, nitelikli eğitim almasından mutluluk duyacaklarını kaydeden Arınç, "Ülkenize dönerseniz, bu güzel memleketi ve insanlarını da severseniz, bu bizim için bir kazanç olacak" diye konuştu.

Arınç, Türkiye'nin köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, geçmişten bugüne kurulan devletlerle güçlü millet, devlet olarak tarihte yerini aldığını anlattı.

Yabancı öğrencilerin geldikleri ülkelerin de bir tarihi, medeniyeti, geçmişi bulunduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:

"Bu topraklar üzerinde çok büyük medeniyetler kuruldu, çok kavimler geldi, geçti, çok harpler yaşandı, uzun süren imparatorluklar oldu, şimdi de Cumhuriyet dönemi var. Türkiye, nüfusu güçlü olan bir ülke. Neredeyse 80 milyona yaklaştık. Bu nüfusun da yarısından fazlası 30 yaşın altında. Bu şunu gösteriyor; yaşı, nüfusu genç bir ülkeyiz biz. (Salonda) Afrikalı dostlarımı, arkadaşlarımı görüyorum, sizlerle tek tek tanışma imkanımız olur inşallah. Sizin ülkelerinizde de nüfusun genç olduğu bir gerçek ama Avrupa ülkelerinde ve batı ülkelerinin büyük kısmında nüfus yaşlanıyor. Biz genç nüfusu kendimiz için büyük bir değer olarak görüyoruz, güzel bir servet olarak görüyoruz. Hele onlar iyi yetişirlerse kendi ülkelerine ve bütün insanlığa da çok büyük katkılar sunacaklar."

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın konuşmasının sonraki bölümü basına kapalı devam etti.

-"Bu yıl 150-200 bin başvuru bekliyoruz"

Bu arada, Arınç'ın konuşmasından önce kürsüye gelen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinden öğrenci getirdiklerini belirtti.

Geçen yıl verilen 4 bin kontenjan için 176 ülkeden 112 bin başvuru aldıklarını aktaran Bülbül, bu yıl 5 bin kontenjanları bulunduğunu, 150-200 bin başvuru yapılmasını beklediklerini söyledi.

Yabancı öğrencilere Türkiye'deki ilk yıllarında Türkçe öğrettiklerini anlatan Bülbül, Başkanlığın diğer çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bülbül, "Şu an 150 ülkeden 15 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizi Türkiye'ye getirdikten sonra da Türkiye toplumunun tarihiyle kültürüyle medeniyetiyle daha yakından tanışsınlar, kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kursunlar diye çalışmalar da yürütüyoruz, getirdikten sonra öylece bırakmıyoruz" dedi.

ADAM Başkanı Mehmet Bulut da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığıyla organize ettikleri programın ilk konferansında bir araya geldiklerini ifade etti.

Türkiye'ye yurt dışından gelen öğrenci sayısında büyük bir artış olduğunu dile getiren Bulut, son yıllarda seçkin öğrencilerin Türkiye'yi tercih etmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.

Bulut, "Türkiye, artık eski Türkiye değil. Özellikle son yıllarda hepimizin şahit olduğu, son 13-14 yıldaki gelişmeler Türkiye'nin artık 'büyük Türkiye' olarak çevresine, bütün sorunlarına daha duyarlı bir şekilde davrandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Adam Uluslararası Öğrenciler Akademisi Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement