Adana'da Ayçiçeği Hasadı Yüz Güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Adana'da Ayçiçeği Hasadı Yüz Güldürdü

Türkiye'nin önemli ayçiçeği ekim bölgelerinden olan Adana'da, hasat üreticinin yüzünü güldürdü.

20.07.2016 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Türkiye'nin önemli ayçiçeği ekim bölgelerinden olan Adana'da, hasat üreticinin yüzünü güldürdü. 2014 yılına göre ekim alanı yüzde 30 artan ayçiçeğinde dekar başına rekoltenin 400 kilograma ulaşması bekleniyor.

Yağlık tohumda Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden birisi haline gelen Adana'da ayçiçeği hasadı verimli başladı.

2014 yılında 350 bin dekar alanda yapılan ayçiçeği ekimi iki yılda yaklaşık yüzde 30 artarak 450 bin dekara ulaştı. 2010 yılında 79 bin ton olan ortalama rekolte ise 5 yılda yüzde 30 artarak 2015 yılında 102 bin tona ulaştı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada Adana genelinde 450 bin ila 500 bin dekar arasında alana ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi.

Hasadın 10-15 gün önce başladığını ve halen devam ettiğini dile getiren Tekin, "Şu an kıraç alanlardaki rekoltelerde düşüş gözlense de diğer bölgelerde dekar başına 350 - 400 kilograma ulaşan ayçiçeği verimi alındı. Fiyat konusunda ise şu aralar bin 600, bin 700 lira seviyesinde bir fiyat var." dedi.

Adana ayçiçeğinde iddialı

Adana'nın ayçiçeği konusunda iddialı bir merkez haline geldiğini ifade eden Tekin, şunları söyledi:

"Adana olarak ayçiçeği konusunda iddialıyız ve gelişmekteyiz. Bundan 3-4 yıl önce 200 bin dekarlarda ekim yapılırken bugün ekim yapılan alan 500 bin dekara yaklaştı. Suyun kısıtlı olduğu yerlerde üreticimiz buğdaydan daha iyi kazandırdığı için ayçiçeği ekmeyi tercih ediyor. Bizim bölgemizde 1. ürün ayçiçeğinden daha iyi verim alınıyor. Münavebeye de en uygun bitki olduğu için daha çok tercih ediliyor. Ayrıca hem topraktaki azot dengesinin sağlanması hem de çiftçimizin daha iyi gelir sağlayabilmesi için ayçiçeğine daha ayrı bir önem vermekteyiz."

Yağlı tohumlar daha çok desteklenmeli

Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir ise Adana bölgesinde 350-400 kilogramları bulacak rekolte beklediklerini dile getirdi. Soya, pamuk ve ayçiçeği gibi ürünlerin katma değeri yüksek ürünler olduğunu ifade eden İncefikir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tür ürünlerin daha çok ekilmesi teşvik edilmeli. 1 milyar dolara yakın yağlı tohum ithali düşünüldüğünde bu tür yağlı tohumların ne kadar önem arz ettiğini görebiliyoruz. Şu an ülkemiz petrolden sonra en fazla yağlı tohum ithal ediyor. Bununla ilgili teşviklerin artırılmasını talep ediyoruz. Önemli bir kalem olan yağlı tohumların gerek bölgemizde gerekse diğer ekim yapılan bölgelerde ekiminin daha çok yaygınlaştırılmasının sağlanması gerekir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Adana'da Ayçiçeği Hasadı Yüz Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement