Adana'da "Göçle Gelenler" Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Adana'da "Göçle Gelenler" Çalıştayı

Adana Kent Konseyi, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle "Göçle Gelenler" çalıştayı düzenledi.

15.12.2015 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Kent Konseyi, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle "Göçle Gelenler" çalıştayı düzenledi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Suriyeli sığınmacıların yasal statüleri, barınma, çalışma ve eğitim hakları konularında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı çalıştayda, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Adana Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda, mültecilerin yasal statüleri ve güvenlilik durumları ele alınırken, ikinci oturumda eğitim, barınma ve çalışma koşulları tartışıldı.

Çağ Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tevfik Odman, Suriyeli mültecilerin yasal statüsü ve kabul koşulları hakkında bilgi verdi.

Ülkesinden zorla kitlesel halde kaçan yoğun nüfus hareketine yönelik olarak yeni hazırlanan yasa hakkında bilgi veren Odman, "Yasada, barınma merkezlerinden bahsedilmesine rağmen, geçici koruma merkezlerinden hiç bir şekilde bahsedilmemektedir. Kayıt dışı Suriyelilerin sayısı, kayıtlı olanlardan daha fazla. Yasada kayıt dışı olanların nasıl bir sisteme tabi tutulacağı, kamplara sevkedileceği belirtilmiş. Kampların yetersizliği durumunda geçici koruma merkezlerinin kurulma yetkisinin yerel yönetimlere bırakılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı ve BM (Birleşmiş Milletler) Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler eski sorumlusu Metin Çorabatır da Suriye'den gelen mültecilerin sadece kamplar düzeyinde ele alınmasının yaratacağı sorunlara dikkat çekti.

Çorabatır, şunları kaydetti:

"Gerek Suriye'den, gerekse diğer ülkelerden gelen mülteci sayısı oldukça arttı. Şimdi bunları artık 3'ncü bir ülkeye yerleştirmek söz konusu değil. Türkiye'de bu insanların nasıl yaşayacağına dair hukuki bir boşluk var. Türkiye 2014'te devreye giren genel müdürlükle bu sorunu hızla gidermeye çalışıyor. Ayrıca kaçak yollarla oluşan bir nüfus hareketinin önlenememesi, Avrupa ülkelerinin Suriye kaynaklı nüfus hareketine olan yaklaşımları ve özellikle de coğrafi kısıtlama en önemli sorunlar olarak karşımızda durmakta."

Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Şube Müdürü Zeynep Şahin de yerel yönetimlerin konu hakkında sorumluluklarının daha açıkça tanımlanması gerektiğini belirtti.

Şahin, "Başkanımız Hüseyin Sözlü ve birimlerimizin 'önce insan' yaklaşımıyla ciddi yardımlar yaptık. Suriyelilere, Adana Valiliği koordinasyonuyla gıda kolisi yardımında bulunduk. Bu yardımın dağıtımı konusunda muhtarlardan destek aldık. Büyükşehir olarak uymakla yükümlü olduğumuz yönetmelikler var ve bu yönetmeliklerin kapsamı dışında Suriyelilere yapabildiğimiz yegane yardım şimdi bu modelde" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'da 'Göçle Gelenler' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement