Adana'da Yılın Olayları - Son Dakika
Yerel

Adana'da Yılın Olayları

Adana'da 2011 yılında siyasetten spora, kültür-sanattan asayişe kadar çeşitli alanlarda hem kent gündemini, hem de Türkiye gündemini yakından ilgilendiren olaylar meydana geldi.

23.12.2011 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da 2011 yılında siyasetten spora, kültür-sanattan asayişe kadar çeşitli alanlarda hem kent gündemini, hem de Türkiye gündemini yakından ilgilendiren olaylar meydana geldi.

-EKONOMİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart tarihinde Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen törende, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adana Valisi İlhan Atış ve diğer ilgilerle kentteki 75 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, TOKİ'den ev alan hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

Başbakan Erdoğan, burada, "Seçim sandığı ufukta görününce birileri milleti hatırladılar. Alelacele popülist projeler üretmeye başladılar", "Sivil itaatsizlik diyorlar. Allah aşkına bunların neresi sivil- Bugüne kadar hiç kendi iradenizle hareket ettiniz mi-", "Türkiye'nin tamamında tek bir meselemiz var, gönüller yapmak, gönüller kazanmak. Sekiz yıldır meselemiz, derdimiz, gayemiz bu", "Biz hayal ticareti yapmıyoruz, umut tüccarlığı yapmıyoruz. Biz sandık görününce proje üretenlerden değiliz. Ufuk görününce milletin içine girenlerden değiliz. Sekiz yıldır milletin içindeyiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

- Yüreğir ilk AVM'sine kavuştu-

Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ tarafından yaptırılan "Optimum Adana Outlet Alışveriş Merkezi" 8 Nisan tarihinde açıldı.

Adana Alışveriş Merkezi Proje Müdürü Ahmet Sarı, merkezin, Yüreğir'deki Hacı Sabancı Bulvarı'nda 140 bin metre kare alan üzerine kurulduğunu açıkladı.

İnşaat çalışmalarına 2009 yılının kasım ayında başlanan AVM, 220 milyon lira harcanarak tamamlandı. Merkezde, 165 firmanın mağazası yer alırken, 10 büyük salonlu sinema, 16 kulvarlık olimpik ölçülere sahip bowling salonu, lazer oyun alanı, çocuk alanı ve eğlence merkezi, 25'ten fazla restoran ve fast food üniteleri ile 450 metrekarelik buz pisti bulunuyor.

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, bu proje ile Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birisini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Alışveriş merkezinin yapılabilmesi için yaklaşık 720 hak sahibine 60 milyon liraya yakın ödeme yaptıklarını anlatan Ilıcak, "Aslında bütçemiz 30 milyon lira civarındaydı ama iki katına çıktık. Bütçemizin çok üzerine çıkınca ABD'li bir ortak almak durumunda kaldık. Onlar da proje ile ilgilendiler ve destek verdiler. Bu proje için toplamda 150 milyon lira yatırım yapıldı. 70 milyon lira da kiracılarımız harcamış oldu. Yani Adana Optimum Outlet Alışveriş Merkezi için toplamda 220 milyon lira yatırım yapıldı" ifadelerini kullandı.

-14 yıl sonra ilk halka arz-

Adana'da kurulu olan Bilici Yatırım, kentte 14 yıl sonra ilk halka arzı gerçekleştirerek, 17 Mayıs tarihinde borsaya "merhaba" dedi.

Bilici Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin halka arz edilmiş 9 milyon 926 bin 680 lira nominal değerli paylar "BLCYT" kodu ile 2,70 lira baz fiyattan Borsa İkinci Ulusal Pazarı'nda işlem görmeye başladı.

Sermaye artışı yoluyla gerçekleşen ve tüm geliri yeni yatırımlar için şirket sermayesine eklenen arzda, Deniz Yatırım liderliğinde, 21 aracı kurumun yer aldığı geniş bir konsorsiyum görev yaptı.

Bilici Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bilici, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, "Halka arz geliriyle ilk adım Adana'ya 5 yıldızlı yeni bir otel kazandırmak olacak" açıklamasında bulundu.

-Açık alanda fuar-

Alman Tarım Birliği (DLG) ve Önder Çiftçi Projesi (ÖÇP) tarafından geçen yıl ilki Trakya'da gerçekleştirilen Açık Alanda Tarla Günleri Fuarı, bu yıl 5-8 Mayıs tarihlerinde daha geniş bir arazide Adana'da gerçekleşti.

Geçen yılki tarla günleri 250 dekar alanda 99 katılımcı firma ve 26 bin 243 ziyaretçi ile gerçekleşirken, bu yıl Adana'nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Gerdan köyünde 330 bin metrekare alanda 123 firmanın katılımıyla etkinlik gerçekleşti. Fuarın yapıldığı tarlada uygulama arazileri, tohum, gübre tanıtımının yapıldığı ürünlerin ekili bulunduğu bölümler yer aldı.

-Yarım asırlık özlem sona erdi-

SANKO Holding tarafından, Adana'nın İmamoğlu ve Aladağ ilçeleri arasında inşa edilen Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarafından 5 Mayıs tarihinde açıldı.

Temeli 2007 yılının Temmuz ayında atılan Sanibey Barajı ve HES, kurulu güç ve baraj gövde hacmi bakımından "dünya rekoru" denilebilecek sürede, bin 250 günde tamamlanarak üretime geçildi. Kurulu gücü 320 megawaat olan Sanibey Barajı ve HES, yılda, yaklaşık bir milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Diğer bir ifade ile 600 bin evin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.

Proje bedeli 500 milyon dolar olan Sanibey Barajı ve HES'in yapımı sırasında ortalama bin 500 kişi istihdam edildi. Planlama ve proje başta olmak üzere tüm işlemler "yüzde 100 Türk mühendis ve firmalarınca" gerçekleştirildi. Çukurova'da yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen Sanibey Barajı ve HES'in 50 bin kişiye istihdam kapısı açacağı ifade edildi.

Yarım asırlık özlemi sona erdiren proje kapsamında İmamoğlu Ovası'nda 750 bin dekar alan sulanabiliyor. Rezervuar hacmi 643 milyon metreküp, rezervuar alanı 14,3 kilometrekare olan Sanibey Barajı ve HES sayesinde, yılda 620 bin ton karbondioksit atmosfere salınmadan enerji üretiliyor.

Başbakan Erdoğan, Sanibey Barajı'nın açılış kurdelesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve diğer davetlilerle birlikte kesti.

-BTC'de 1,5 milyar varile doğru-

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına Bakü Tiflis Ceyhan

(BTC) Ham Petrol Boru Hattının, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminalinden 24 Temmuz Pazar gününe kadar kadar sevkıyatı yapılan ham petrol 1 milyar 238 milyon varile ulaştı.

Yüzyılın projesi olarak 2 Haziran 2006'da devreye giren, Doğu-Batı Enerji Koridorunun en kritik ayağını oluşturan, 1.768 kilometre uzunluğundaki BTC Hattı'nın Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ndeki çalışmalar sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

Hazar petrolleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de sekiz pompa ve 98 vana istasyonu bulunan ve güzergah boyunca en yüksek nokta olan 2.800 metreye erişip, deniz seviyesinde olan Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne ulaşıyor. Buradan da BTC hattının Türkiye tarafını işleten Botaş International Ltd. Şti.

(BOTAŞ BIL) tarafından tankerlerle dünya pazarlarına ihraç ediliyor.

BTC Hattı'ndan devreye girdiği tarihten 24 Temmuz Pazar gününe kadar bin 595 tanker ile 1 milyar 238 milyon varil ham petrol sevkıyatının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Türkiye tarihinin en önemli bölgesel projesi olan ve '21'inci Yüzyılın İpek Yolu' olarak adlandırılan BTC Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

Resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan hattan 2 Haziran 2006'da sevkıyata başlandı. BTC'nin, günlük 1 milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor.

Azerbaycan kesimi 440 kilometre, Gürcistan kesimi 260 kilometre ve Türkiye kesimi 1074 kilometre olmak üzere toplam uzunluğu 1774 kilometre olan hat, yaklaşık 4 milyar dolara mal oldu.

-Fuarlar kenti Adana

TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ tarafından 2011 yılında düzenlenen fuarlar yoğun ilgi gördü.

Kitap, tarım, mobilya, otomobil fuarları gibi çok sayıda fuara yurtdışından da yoğun katılım gerçekleşti.

TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yamaç, "Çukurova Kitap Fuarı"nın, "Çukurova Eğitim Fuarı" ile eş zamanlı olarak açıldığını söyledi.

Yılın ilk kitap fuarı olduğunu ifade eden Yamaç, "Kitap fuarları ile yüz binlerce kitapseveri, yayınevleri, yazarlarla ve sanatçılarla buluşturarak okuma alışkanlığına katkıda bulunduk" dedi.

TÜYAP Adana Fuarcılığın 4. yılında Türk fuarcılık sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldiğini ifade eden Yamaç, geçen yıl 28 ülkeden bin 293 firmayı, 21 ülkeden 514 bin 30 ziyaretçiyi Adana'da buluşturarak, Çukurova yöresinin fuarcılıktaki etkin mekanı olduklarını kaydetti.

Yamaç, fuara 162 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığını, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 69 kültür organizasyonu gerçekleştirildiğini aktardı.

Bülent Yamaç ayrıca, Adana Tarım Fuarı 2011'e 350 firmanın katıldığını belirtti. Yamaç, üç faklı salon ve açık alan olmak üzere 35 bin metrekare alanda firmaların ürünlerini sergilediğini kaydetti.

Fuara, TÜYAP Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun ofislerinin yanı sıra ve Suriye, Rusya, Bulgaristan, İran, Gürcistan gibi yurt dışı ofisleri kanalıyla ticari alım heyetlerinin geldiğini anlatan Yamaç, fuara katılımın yurt içinden de yüksek olduğunu kaydetti.

Mobilya Fuarı için 10 bin 800 metrekare kapalı alanın dolduğunu ve 4 bin 200 metrekarelik bir alana da fuar çadırı kurduklarını hatırlattı.

(KUT-ANI-AG)

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'da Yılın Olayları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement