Adana'daki "Casusluk" Davası - Son Dakika
Yerel

Adana'daki "Casusluk" Davası

Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 33 askeri personel hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın 8. duruşması görüldü.

09.10.2015 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 33 askeri personel hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın 8. duruşması görüldü.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve gizlilik kararı bulunan duruşmaya, tutuksuz yargılanan 14 sanığın çoğu katıldı.

Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 19 muvazzaf asker ise Büyükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi salonundan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmayı takip etti.

Mahkeme heyeti, aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunmasından dolayı MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili, savcıların yargılandığı Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen davayla birleştirilmesi yönündeki talebe cevap beklenmesi için duruşmayı erteledi.

Yargıtayda 1 Ekim'de görülen duruşmada, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme talebine cevap verilmemişti.

Sanık avukatlarından Tolga Kaan Pataz, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinin adli tatilden önceki celsede duruşmanın devam edeceğini ve sanıkların savunmalarının alınacağı yönünde karar aldığını anımsattı.

Adli tatil süresi içinde Yargıtay 16. Ceza Dairesinin esas dosyasında dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı, Başsavcı vekili ve iki özel yetkili savcı ile İl Jandarma Alay Komutanı'nın yargılanmasına karar verdiğini belirten Pataz, şunları kaydetti:

"Yargıtayda görülen davanın ilk duruşması 1 Ekim'de yapılmıştı. Bu duruşmadan evvel Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunması nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesinden dosyaların birleştirilmesi hususundaki görüşünü sormuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de cevabi olarak duruşmanın 1 Ekim'de başlayacağını, bu talebin de duruşma sırasında değerlendirilmesi gerektiği konusunda bilgi vermişti.

Bugünkü duruşmanın hemen başında savcı tarafından Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılama sırasında birleştirilme hususunun değerlendirilmesi için Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesince herhangi bir işlem yapılmadan Yargıtaydan gelecek cevabi yazının beklenmesi noktasında mütalaa bildirildi. Sanık müdafilerinin bir kısmı mütalaayı olumlu karşılarken bir kısmı da olumsuz görüş bildirdi. Nihai olarak duruşma 6 Kasım'a ertelenmiş olup, 22 Ekim'de Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yapılacak duruşmadan verilecek cevabi yazının beklenmesi konusunda karar verildi."

Dava hakkında

Sanıklar hakkında, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak" suçlarından kamu davası açılmıştı.

Sanıklar, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Yargıtayda devam eden davada ise Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Ahmet Karaca hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'daki 'Casusluk' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement