Adana'daki Yasaklamaya B Planı: Kebap ve Şalgam Festivali - Son Dakika
Güncel

Adana'daki Yasaklamaya B Planı: Kebap ve Şalgam Festivali

Adana\'daki Yasaklamaya B Planı: Kebap ve Şalgam Festivali

Adana Valisi Mustafa Büyük'ün izin vermeyeceklerini açıkladığı, 12 Aralık için çağrısı yapılan kebaplı-rakılı ve şalgamlı etkinlikte ısrarlı olan Adanalılar, 'B planını' devreye soktu.

12.11.2015 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Valisi Mustafa Büyük'ün izin vermeyeceklerini açıkladığı, 12 Aralık için çağrısı yapılan kebaplı-rakılı ve şalgamlı etkinlikte ısrarlı olan Adanalılar, 'B planını' devreye soktu. Sosyal medyadaki bazı duyurularda daha önce 'Dünya Rakı Festivali' diye tanımlamalar yapılırken, bu kez 'Adana Kebap ve Şalgam Festivali' olarak adlandırıldı.

Son 5 yıldır katılımcıları binlerce kişiyi bulan Kazancılar Çarşısı'ndaki etkinlikte, 12 Aralık'ı 13 Aralık'a bağlayan gecede bir araya gelip 'Adana nostaljisi' yapmak isteyenlere Valiliğin yasaklama getirilmesinin yankıları sürüyor. Başka şehirlerde yaşayan Adanalı'ların 'Adana'da Buluşalım', 'Dünya Rakı Günü' ve son olarak da 'Dünya Rakı Festivali' adıyla sivil inisiyatifler tarafından kente davet edilmesi, ardından Vali Mustafa Büyük'ün etkinliğe 'izin vermeyeceğiz' açıklaması üzerine devreye sokulan 'B planı' yine sosyal paylaşım sitelerinde yayıldı.

FESTİVAL KELİMESİ 'FESTİvali' OLDU

Aynı gün yapılacak organizasyon için davet 'Adana Kebap ve Şalgam Festivali', 'Adana Kebap Festivali' olarak gerçekleştirilmeye çalışılacak. Paylaşımların bazılarında Festivali yazısının 'FESTİvali' olarak yazılması da dikkat çekti. Bir başka duyuru da ' Kebap festiVALİ' yazısındaki VALİ kelimisinin üzeri çizilmiş olarak paylaşılıyor.

Organizasyonların öncüleri etkinliği yasal boyutlara taşıyarak gerçekleştireceklerini açıklarken, festivalin adının değiştirilmesiyle Vali Mustafa Büyük'ün tutumu ve aynı gece toplanmayı planlayanlara yönelik güvenlik güçlerinin tutumu merak konusu oldu.

SEYHAN BELEDİYE BAŞKANI'NDAN DESTEK

MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün yasaklanmasına karşı çıktığı etkinliğe geçen yıl katılan Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar yaptığı yazılı açıklamada halkın isteklerinin engellenemeyeceğini söyledi. Doğma büyüme Adanalı olduğunu hatırlatan Karalar açıklamasında şöyle dedi:

"Bizler Adanalıyız ve Adana'nın evlatları olarak bu şehrin kültürünü çok iyi biliriz. Adana'da uzun yıllardır bir gelenek haline gelen, ancak bu yıla kadar herhangi bir isim konulmayan sonbahar ve kış aylarında hafta sonu sabah erken saatte başlayıp günün ilk ışıklarına kadar devam eden yeme içme kültürümüzün bu renkli etkinliğine, bölgede faaliyet gösteren işletmeler 'Dünya Rakı Günü' şeklinde bir isim koymuş. Sivil grupların kendiliğinden başlattığı ve bir tek olumsuzluğun da yaşanmadığı bu organizasyonun kendi mecrasında devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tip durumlarda bizim gibi yerel yönetimlere düşen görev, halkımızın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara gerekli altyapı hizmetini sunmak olmalıdır. Halka rağmen hiçbir organizasyonu zorlayarak başlatıp sürdürmek mümkün olmadığı gibi, halkımızın bir bölümünün yapılmasını arzu etiği ve hakikaten de şehir kültürüne dair eski bir geleneğin birileri istemiyor diye yasaklanması da fiilen mümkün değildir."

TÜMER: YAŞAM TARZINA MÜDAHALE

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise meseleye alkol, içki meselesi olarak bakmadığını belirterek, "Sayın Vali Mustafa Büyük ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün birlikte olduğu ortamda kendilerine 'yaşam tarzına müdahale çerçevesinde baktığımı' anlattım. 'Yaşam tarzına yapılan müdahaledir' dedim" diye konuştu.

YASAĞA DESTEK

Akdeniz Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı Avukat İsmail Demirdüzen ise, reklamı yasa ile yasaklanan alkolün belediyeler desteği ile festival gibi kutlanmasını onaylamadıklarını söyledi. Demirdüzen, şöyle konuştu:

"Gizli bir reklam olarak değerlendiriyoruz. Adana Valiliği'nin festivali yasaklama kararını doğru ve yerinde buluyoruz. Yasalar çerçevesinde vatandaşımız bireysel olarak bir başkasına rahatsızlık vermemek kaydıyla, her ne kadar şahsi olarak tasvip etmesem de istediği gibi rakı da içebilir, kişinin bireysel özgürlüğüdür. Ancak reklamı yasak olan bir maddenin festival ile reklamının yapılması yasalarımıza ve gelenek ve göreneklerimize uygun değildir. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana'daki Yasaklamaya B Planı: Kebap ve Şalgam Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tabela iddiaları yalanlandı
    07:38 Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tabela iddiaları yalanlandı

    31 Mart seçimleri sonrasında akaryakıt fiyatlarının artarak 3 haneli rakamlara çıkacağı iddiasıyla dağıtım şirketlerinin yeni tabela talebinde bulunduğu haberleri yalanlandı. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt dağıtım şirketlerinin böyle bir talepte bulunmadığı belirtildi. Kamuoyunu manipüle etmek amacıyla üretilen dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement