Adana'nın Sorunları Bakanlar Kurulu'na Taşınıyor - Son Dakika
Yerel

Adana'nın Sorunları Bakanlar Kurulu'na Taşınıyor

Adana\'nın Sorunları Bakanlar Kurulu\'na Taşınıyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın temel sorun ve çözüm önerilerini içeren 22 maddelik raporu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a sunduklarını belirterek, “Sayın Akdoğan, raporu ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ilgili bakanlara sunarak gereğinin yapılacağı sözünü verdi dedi.

02.11.2014 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana'nın temel sorun ve çözüm önerilerini içeren 22 maddelik raporu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a sunduklarını belirterek, "Sayın Akdoğan, raporu ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ilgili bakanlara sunarak gereğinin yapılacağı sözünü verdi dedi.

ATO'nun Ekim ayı Olağan Meclis toplantısı Tarkan Kulak Başkanlığı'nda gerçekleşti. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Tarkan Kulak, mayıs ayında yaşanan Soma Maden faciasının acı izleri belleklerimizde hala tazeyken, Karaman'da meydana gelen su basmasına dayalı maden kazasının yürekleri bir kez daha burktuğunu belirterek, mahsur kalan işçilerin en kısa zamanda sağ salim kurtulması için dua ettiğini ifade etti.

Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de maden kazasıyla ilgili olarak, "Karaman'da çok elim bir iş kazası yaşandı. İşçilerimizin durumu hakkında henüz net bir bilgi yok ancak 18 işçinin mahsur kaldığı ifade ediliyor. Diliyoruz ki, tüm işçiler sağ salim kurtarılırlar. Henüz Torba Yasa ile yeni düzenlenen maden işçilerine ilişkin mevzuatın bile ne yazık ki bu tip kazaların oluşumunu engelleyemediğini üzüntüyle görüyoruz. Bizler işveren olarak bu konuda çok daha hassas davranmak durumundayız. İşçilerimizin ve işletmelerimizin riskten en uzak şekilde tutulması, işveren olarak bizlerin görevidir. Dileriz Allah böyle kazaları tekrar göstermesin" diye konuştu.

22 MADDELİK SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Eylül ayı Mizanı ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu'nun okunup kabul edilmesinin ardından gündemdeki konulara ilişkin gelişmelere değinen Atila Menevşe, geçtiğimiz hafta Adana'yı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a sunulan ve Adana'nın öncelikli sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin 22 maddelik rapora değindi. Menevşe, ATO'nun yanı sıra Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi tarafından hazırlanan ortak raporda yer alan başlıkları şöyle sıraladı:

"Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kamulaştırma çalışmalarının tamamlanması ve Adana sahilinde Çukurova Bölgesi'ne hizmet edecek yeni bir limanın inşaatına başlanması, Adana-Ankara hızlı tren projesinin ilk aşamada faaliyete geçirilmesi, Adana'nın IPARD ve IPA-BROP Programı'na dahil edilmesi, Metro'nun Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesi ve Metro hattının uzatılması, Adana Şakirpaşa Havaalanı'na ilişkin Uçuş Mania Planı'nın yeniden belirlenmesi, sektörel sanayi sitelerinin TOKİ tarafından çözümlenmesi, Adana'da sulama alanlarının genişletilmesi, Çukurova Havaalanı açıldıktan sonra Adana Şakirpaşa Havaalanı'nın Uzay ve Havacılık Fakültesi, Uçak Bakım Onarım Merkezi ve Uçak Fabrikası'na dönüştürülmesi, Adana Güney Kuşak Çevre Yolu'nun tamamlanması, Türkiye'de ithal ikameli ürünlerde (pamuk ve yağlı tohumlar) primlerin piyasa fiyatlarına göre verilmesi ve ekimden önce açıklanması, yatırım teşviklerinin ilçe ve sektörel bazda verilmesi ve teşvik programında işsizliğin birinci kriter olarak ele alınması, zeytinlik alanlarında sanayi yatırımlarına izin verilmesi, Doğalgaz-ikili ticari anlaşmalarında yüzde 50 mal mukabili, süresi biten ıslah OSB uygulamasına ilişkin yasal düzenlemedeki sürelerin uzatılması, Online sendika kayıt sistemine geçilmesi, iş kazası ve meslek hastalığı halinde SGK'nın işverene rücu hakkı, İş Güvencesi Yasası'nda işverenin sorunlarının çözümü, kıdem tazminatı fonunun düzenlenmesi, AVM ve Büyük Mağazalar Yasası'nın çıkarılması, elektrik faturalarındaki TRT payının yüzde 1'e indirilmesi, yerli kömür kullanımının desteklenmesi ve İstinaf Mahkemeleri'nin kurulması."

Menevşe, konuşmasında; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın, hazırlanan rapora büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, "Sayın Akdoğan, Adana'nın sorunlarına duyarsız kalınamayacağını belirterek, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, rapordaki maddeleri; ilgili bakan arkadaşlarıma arz edeceğini ve takipçisi olduğunu bildirdi. Geldiğimiz nokta, Adana'nın sorunlarının çözüme kavuşturulması bakımından büyük önem taşıyor. Bizlere düşen görev, Adana'nın sorunları ve çözüm önerilerini içeren bu raporu sürekli güncelleyerek, her platformda ilgili kuruluşlara iletmek olacaktır" diye konuştu.

ADANA'YA SCHENGEN VİZE OFİSİ AÇILMALI

ATO Başkanı Atila Menevşe, yurtdışına çıkışlarda Schengen vizesi almak için başvuru yapılacak bir birim olmamasının hem maddi hem de zaman kaybına neden olduğunu belirterek, "Odamızın girişimleriyle İngiltere vize ofisini Odamız bünyesinde hizmete açmıştık. Yalnız bu ofis Birleşik Krallık vizesi geçerli olan ülkelere vize tanzim edebilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin ortak vize sistemi olan Schengen ise ilimizde halen mevcut değildir. Bu vizeyi veren ofislerin başka illerde açıldığını biliyoruz. Bu nedenle Adana ve Mersin Oda ve Borsalarımızın katılımıyla 13 Oda ve borsa adına Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Eberhard Pohl'e yazı yazdık ve 3200 dış ticaret şirketi, 7 milyon nüfus ve 17 milyar dolar ciroya sahip bölgemiz adına İlimizde IDATA vize ofisi kurulmasını talep ettik. Bu girişimimizi de takip edeceğiz. Umarım bu girişimimiz neticesinde ilimizde bir Schengen ofisi kurmayı hedefliyoruz" görüşlerini dile getirdi.

Toplantının son bölümünde söz alan ATO Meclis Üyesi Halil Avcı da inşaat sektöründe önemli sıkıntılar yaşatan "Havaalanı Mania" sorununun, genel bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret ederek, "Şu anda mania sorunu denildiğinde akla ilk gelen yapı, Adana Emniyet Müdürlüğü'nün halen inşaatı süren yeni binasıdır. Oysa sorun bundan ibaret değil. Mevcut mania alanı sadece yüksek binaları kapsamıyor. Petrol istasyonu, fabrikalar, hastaneler ve okulları da kapsıyor. Mania alanında 163 adet yapı bulunuyor. Olaya daha geniş perspektiften bakılması ve buna göre köklü bir çözüm üretilmesi gerekiyor" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adana'nın Sorunları Bakanlar Kurulu'na Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement