Sırrı Süreyya: Kimse Bize Bu Provokasyondur Demesin - Son Dakika
Güncel

Sırrı Süreyya: Kimse Bize Bu Provokasyondur Demesin

Sırrı Süreyya: Kimse Bize Bu Provokasyondur Demesin

HDP'li Önder, hükümetten gelen geçmiş olsun dileklerine tepki gösterip, "Kimse bize 'bu provokasyondur' demesin. Bu hazırlanmış sistematik bir şeydir." dedi.

18.05.2015 15:16  Güncelleme: 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlamalarla ilgili hükümetten gelen geçmiş olsun dileklerine ilişkin, "Sayın Yalçın Akdoğan bize geçmiş olsun demiş teşekkür ederiz ama siz iki gün önce demokrasi için bir partinin sandık altında kalmasının süper bir şey olacağını söylüyordunuz. Kavramanız gereken şudur; başımıza felaket geldikçe bize geçmiş olsun dilekleri göndermek değil, kavramanız gereken şu zehirli dilinizi üstelik hayra çalıştırmak." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adana ve Mersin'de HDP binalarında meydana gelen patlamalarla ilgili TMMOB'da bir basın açıklaması yaptı. Önder, "Adana ve Mersin parti binalarımızda tamamen gladyö yöntemleriyle hazırlanmış bu ülke hafızasının çok iyi bildiği yöntemlerle bir binamıza Mersin İl Binamıza çiçek, Adana il Binamıza da kargo olarak gönderilen iki patlayıcı patlamak suretiyle Adana'da 3'ü ağır 6 arkadaşımız yaralanmış, Mersin binamızda sadece 1 arkadaşımız yaralanmıştır. Mersin'de il seçim komisyonunun bütün adaylarla yapacağı toplantının binasına odasına bu çiçek yerleştirilmiş, oradaki bir arkadaşın şüphelenmesi üzerine dışarıya çıkarılması suretiyle büyük bir can kaybının önüne geçilmiştir. Mersin'de hedeflenen bütün milletvekili adaylarımızın imhasıyla, seçim komisyonumuzun katledilmesiyle sonuçlanacak bir provokasyondur." diye konuştu.

"BU HAZIRLANMIŞ SİSTEMATİK BİR ŞEYDİR"

Önder, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buralara şöyle gelinde önce bizi hep bir bölge partisi olmakla suçlayanlar, bizi sadece belli bir kesime hitap etmekle suçlayanlar propagandalarını bunun üzerine inşa edenler biz ne zaman ki Türkiye'deki bütün mazlumların, halkların, inançların, kadının, gencin partisi olunca programımızı ve yürüyüşümüzü bu kapsayıcılıkla devam ettirmeye karar verince bu sefer dünyanın hiçbir demokrasisinde demokratik terbiyenin şu kadarından nasip olanın asla zikredemeyeceği çiğlikte değerlendirmeler yapıldı. Bunlar hep bu saldırıların habercisi ve zemin hazırlayıcısıdır. Kimse bize 'bu provokasyondur' demesin. Bu hazırlanmış sistematik bir şeydir. Eğer sizin haberiniz ilginiz yoksa bu tutum ve davranışlarınızın bu saldırılara elverişli bir zemin sunacağını bilmemek gibi bir mazeretiniz olamaz. Bu kadar kıt akıllılık olamaz. Özellikle Mersin'de bunu devlet iyi bilir, hükümet iyi bilir. Bu ülkenin istihbarat gücünün neredeyse yarısı o bölgededir. Orada devletten habersiz birinin nefes alması mümkün değildir. Bomba hazırlanacak, lojistik hazırlanacak, kargo ayarlanacak, gönderilecek ve devletin bundan haberi olmayacak. Bu yalana bizim inanmamızı kimse beklemesin."

"BUNUNLA HESAPLANAN KAOSTU"

Bir AK Parti Mersin adayının "Bu AK Parti'ye bir provokasyondu" yönündeki açıklamasını değerlendiren Sırrı Süreyya Önder, "Yaralanan biz, ölen biz, 62 noktada lince uğrayan biz, gönüllülerimiz, seçim bürolarımız harap edilen biz beyefendilere provokasyonmuş. Ayakları bir santim taşa değmiyor, ölüm zulüm bize provokasyon beyefendilere. Bununla hesaplanan özellikle Mersin il binamızdan içinde adaylarımızın da olduğu ölümler çıkması ve onun ardından halkın tepkisinin sokağa yansıması, onun ardından kaostu. Bu olmayınca AK Parti'ye provokasyon oluyor. Sizin o kıt aklınız bu halkın serin kanlılık duvarına çarpıp tuzla buz olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"BU SALDIRILARIN BİZİ KORKUTACAĞINI ALANLARDAN ÇEKİLECEĞİMİZİ ÖNGÖRÜYORLARSA BU HESAP BOŞUNA BİR HESAP"

"Biz büyük bir coşkuyla, büyük bir neşeyle, kararlılıkla daha fazla barış, daha fazla eşiklik, daha fazla özgürlük diyeceğiz" ifadesini kullanan Önder, "Bu saldırıların bizi korkutacağını, yıldıracağını, seçim çalışmalarından, alanlardan çekileceğimizi öngörüyorlarsa bu hesap boşuna bir hesap. Bizim siyasal tarihimiz sürgünler, zulümler, hapislerle bezenmiş. Biz bu alanı bu soytarılara, bu kan emicilere, bu güvercin kasaplarına bırakmadık, bırakmayacağız. Buradan bütün partili yurttaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Alabildiğine soğukkanlı, alabildiğine serin kanlı ve büyük bir demokratik coşkuyla bugünkü Mersin mitingini bu provokasyoncuların başına çalacak bir coşku ve katılımla gerçekleştirmeliyiz. Biz sükunetimizi bozmayacağız. Sizin yaptığınız her saldıra da biz demokratik ısrar ve kararlılığımızı yükselteceğiz" dedi.



"BUNUN SUÇ OLDUĞUNU BİLEN BİR SAVCININ HAREKETE GEÇMEYE İHTİYACI VAR"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan HDP Milletvekili Önder, yasal anlamda bir soruşturma başlatıp başlatmayacaklarının sorulması üzerine "Bu ülkede 1 aydır hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan hem Hükümet Sözcüleri nefret suçları işliyorlar. Söylemlerinde nefret suçu var. Bunun için suç duyurusunda bulunmaya gerek yok ki. Sadece bunun suç olduğunu bilen bir savcının harekete geçmeye ihtiyacı var. Burada insanlar katledilmeye çalışılmış. YSK' ya da çağrı yapıyorum; 'Bizim işimiz değil demeyeceksiniz.' Seçim meydanlarında nefret dilini körükleyen insanlara diğer partilere ve adaylara siyasal alanı daraltan seçim kampanyasını imkansızlaştıranlara karşı söyleyecek bir çift şeyiniz olsun. Bizim suç duyurusunda bulunmamıza gerek yok. Ortada soruşturmaya konu olabilecek sürüsüyle hak ihlali var, nefret söylemi var" karşılığını verdi.

"KAVRAMINIZ GEREKEN ŞUDUR; ŞU ZEHİRLİ DİLİNİZİ HAYRA ÇALIŞTIRMAK"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in saldırılara yönelik "Bu saldırı HDP'ye, tüm siyasi partilere ve seçim sürecine yapılmıştır" şeklindeki tepkilerinin sorulması üzerine Önder, şunları kaydetti:

"Geçmiş olsun diyen birine önce teşekkür ederiz demek, medeni bir terbiyenin gereğidir. Sayın Yalçın Akdoğan bana da mesaj göndermiş üzüntülerini bildirmiş. Fakat bu bununla geçiştirilecek bir şey değil ki. Siz bu kadar nefret dilini körükleyeceksiniz. Sayın Yalçın Akdoğan bize geçmiş olsun teşekkür ederiz ama siz iki gün önce demokrasi için bir partinin sandık altında kalmasının süper bir şey olacağını söylüyordunuz. Kavramınız gereken şudur; başımıza felaket geldikçe bize geçmiş olsun dilekleri göndermek değil, kavramanız gereken şu zehirli dilinizi üstelik utanç verici şekilde dün söylediğinizi bugün yalayıp yutan dilinizi, hayra çalıştırmak. Hayır söyleyeceksiniz söyleyin şer söyleyecekseniz bari susun. Referans vereceksen Batı demokrasisinden versene. Hangi ülkede yüzde 10 gibi anlamsız faşizan bir seçim barajı varmış bunu söylesene. Toplum olarak utançla andığımız ve hesaplaşmamız gereken bir suç dönemini devletin sabıkasının en çürük olan dönemini bu önermesine müstenit yapıyor. Biraz hepsinin demokrasi kültürü tahsil etmesinde fayda var. Biz artık geçmiş olsun mesajları almak istemiyoruz."

"KİMİN MEMLEKETİNDEN KİMİ KOVUYORSUN"

"62 noktada bir siyasal parti onun büroları, gönüllüleri silahlı saldırıya uğruyorsa YSK Başkanı sana sesleniyorum; bu hükümetten hayır yok" diyen Önder, "Siz bu seçim güvenliği konusunda bir çift laf etmeyecek misiniz? 62 noktada bu ülkede bizim seçim bürolarımız saldırıya gönüllülerimiz lince uğramış, hükümet sana sesleniyorum. Bize geçmiş olsun mesajı göndereceğine o nefret suçundan derhal gözaltına alınıp kovuşturulması gereken kalabalığa, orada legal faaliyet yürüten 'seçim bürosunun tabelasını indireceğiz, bunlar buradan gidecekler' diyen kaymakamını görevden al ondan sonra bende senin geçmiş olsun mesajına teşekkür ederim diyeyim. Bu adam kendini ne zannediyor. Kimin memleketinden kimi kovuyorsun. Onun için bizim demokratik sabrımızı ne kadar zorlarlarsa zorlasınlar biz barış çizgisinde kalacağız ama olan bu yitip giden canlara oluyor. Sayın Davutoğlu bir kaymakam bunu söyleyebilir mi? YSK Başkanı sen ne işe yararsın, bununla ilgili ne yaptın? Saray ilçesinde bu olay olalı 3 gün oldu. Kimse bize geçmiş olsun mesajı göndermesin herkes görevini yapsın" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın HDP'nin yüzde 10 barajını geçtiğinde 'o bölgede bir özerklik istemeyeceklerinin garantisi var mı ya da çözüm sürecini bozmayacaklarının garantisi var mı' yönündeki açıklamasına ise Önder, "Döner adama sorarlar biz geçmediğimiz zaman bizden hırsızladığınız vekillerle diktatörlüğü getirmeyeceğinizin garantisi var mı? Dönerler Akdoğan'a bunu sorarlar. Hatta sorun" dedi.

"BİZİM MÜZAKERE HEYETİMİZİN ADAYA GİDİŞ İÇİN MÜRACAAT ETMESİNE GEREK YOK"

Çözüm sürecine ilişkin Kandil'e gerçekleştirilen ziyaretin ve tecrit olduğu yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Sırrı Süreyya Önder, şöyle konuştu:

"Bizim müzakere heyetimizin adaya gidiş için müracaat etmesine gerek yok. Hükümetle yaptığımız mutabakat gereği en fazla 15-20 gün içinde rutin ada ziyaretlerimizin gerçekleştirilmesi olgusu karara bağlanmıştır. Aynı şekilde 15-20 gün içerisinde en geç bizim KCK yetkilileriyle görüşmemiz karara bağlanmıştır. Bunun şuan KCK ayağını gerçekleştiriyor arkadaşlarımız ama İmralı ayağında sıkıntı var. Tabi ki bu bir tecrittir. Çünkü keyfiyete bırakılmış bir şey değildir. Ama sorduğumuzda seçimden sonra falan gibi yaklaşımlar gerçekleştiriyorlar. Kamuoyunun bunu böyle bilmesinde fayda var."







Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sırrı Süreyya: Kimse Bize Bu Provokasyondur Demesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • Eski hdpli: Bu tür patlayıcılar pkknın elinde kimseyi kandırmayalım bu bir tezgahtır 7 11 Yanıtla
  • JANA DILA: Pkk nin yaptığını herkes biliyor sizde,itiraf edin baraji geçmek için buna ihtiyacınız vardı, 10 7 Yanıtla
  • Batmanlı: Keşke hepinizi gebertseydiler adi teröristler. Siz baştan aşağı provakasyonsunuz beee 8 7 Yanıtla
  • MALEMINA: DAHA GECEN SECIM DE hüdaparin binalarini stk temsilcilerini kuran KURSLARINI YAKAN YIKAN YAGMALAYAN SIZLER deyilmiydiniz admlarin binalarini taradiniz utanamdan konusuyon bunuda siz kendiniz yaptiniz OY ALA BILMEK CIIN BARAJI GECE BILMEK ICIN sizin yapiniz dusunceniz bellei zaten siz KAOSTAN YAKMADAN YIKMADAN ADAM KACIRIP DAGDA ÖLMELERINE sebep olan bir yapisiniz KÖY MUHTARLARINI CAGIIRP TEHTID SANTAJ YAPMAYA BASLADINIZ baska partiye oy cikmiyacak diye kirsal kesimde herkes biliyor ALLAH sizve sizin gibi dusunenlere firsat vermesin 5 10 Yanıtla
  • Türk: İcınız dışınız ückagıt olmuş kendı kendınıze patlatır sonrada provakosyon denır ya daha unutmadık bdp ılce başkanlıklarında bomba egıtımı verıldıın türk halkı enayı degıl anlayın artık 2 13 Yanıtla
  • MMMmmmm: Provokasyon değil zaten mağduriyet tiyatrosu.10 dalda oskara layık bir performans.Bombalı saldırı lakin hafif yaralı. 5 9 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: Pkk nin yaptığını sende biliyosun allahın krosu,yavuz hırsız ev sahibini bastırır dedikleri bu olsa gerek 5 7 Yanıtla
  • İso: Kendi işiniz denyo. Kimse yaralanmamış. Yani bilinçli, kendi oyunları ve planları. Yutturumcaklar millete biz maduruz, suçsuzuz diye. 4 8 Yanıtla
  • Ülkücü: Bunu ülkücüler yapsa en az 50 hdpli ölürdü bu hdpnin tezgahı magdur oynamak 6 5 Yanıtla
  • Dolapdere: Kendi kendinize oyun yapmayın bu millet yemez 4 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement