Adana ve Mersin'den 3 Milyon Dolarlık Çilek İhracatı - Son Dakika
Güncel

Adana ve Mersin'den 3 Milyon Dolarlık Çilek İhracatı

Adana ve Mersin\'den 3 Milyon Dolarlık Çilek İhracatı

Adana ve Mersin'de çilek üreticisi Yaltır Tarım Ürünleri şirketi Ukrayna, Romanya, Polonya ve Irak gibi ülkelere yıllık ortalama 3 milyon dolarlık çilek ihraç ediyor.

06.05.2016 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana ve Mersin'de çilek üreticisi Yaltır Tarım Ürünleri şirketi Ukrayna, Romanya, Polonya ve Irak gibi ülkelere yıllık ortalama 3 milyon dolarlık çilek ihraç ediyor.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaltır, 1986'da 30 dekarlık alanda çilek üretimine başladıklarını, şimdi ise Adana'nın yanı sıra Mersin'in Silifke İlçesi'nde toplam 3 bin dekarda üretim yaptıklarını söyledi. Yıllık ortalama 15 bin ton çilek ürettiklerini belirten Yaltır, "Geçen yıl toplam üretimimizin yüzde 25'ini ihraç ettik. Romanya, Polonya, Balkan ülkeleri, Ukrayna, Irak gibi ülkelere yaklaşık 3 milyon dolarlık bir ihracatımız var" dedi.

100 MİLYON LİRALIK CİRO

Önceki yıllarda Rusya'ya yapılan çilek ihracatının uçak krizinin ardından durduğunu da belirten Yaltır, şunları kaydetti:

"Bir kaç yıldır çilek hem ihracat, hem iç pazarın çok iyi olması sebebiyle yükseliyordu. Rusya krizi nedeniyle bu biraz düştü. Çilekten ziyade diğer bazı ürünlerimizde işin daha sıkıntılı olacağı görülüyor. Özellikle narenciye gibi, domates gibi büyük miktarda ihracat yapılan ürünlerde sıkıntı olacak. Bu nasıl aşılacak? Kolay bir mesele değil. Yeni pazarlar bulmak sözde kolay da, gerçekte zor. Umarım bunlar üzerinde birileri çalışıyordur. İlaç kalıntısı nedeniyle yaşanan sorunlar ve Rusya krizinin ardından biz yeni yapılanmaya gittik. Üretimimizin yüzde 20'sini ihracata, yüzde 20'sini sanayiye, yüzde 20'sini direkt büyük marketlere, yüzde 20'sini toptancı hallerine ve kalan kısmını da kendimiz direkt tüketiciye vererek satış planlaması yapıyoruz. Bu dengeyi kurmamızın nedeni işimizi garantiye almak. Yani Rusya ile olduğu gibi ihracatta sıkıntı olursa iç pazarda satışımızı planlamış durumdayız. Geçen yıl toplam ciromuz da 100 milyon lira civarında gerçekleşti."

- Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana ve Mersin'den 3 Milyon Dolarlık Çilek İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement