Adanalı Artık Mahkemelerde Sürünmeyecek - Son Dakika
Güncel

Adanalı Artık Mahkemelerde Sürünmeyecek

Adanalı Artık Mahkemelerde Sürünmeyecek

Pilot kentler dışında Türkiye’nin ilk ‘Arabuluculuk Merkezi’, Adana Adliyesi’nde hizmete açıldı.

21.01.2016 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pilot kentler dışında Türkiye'nin ilk 'Arabuluculuk Merkezi', Adana Adliyesi'nde hizmete açıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve arabuluculuk derneklerinin işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kayseri ve Mersin'de arabuluculuk merkezleri açılmıştı. Pilot illerin dışında ilk arabuluculuk merkezi, Adana Adliyesi'nin D-400 üzerindeki ek hizmet binasında hizmete başladı.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Arabuluculuk Komisyon Başkanı Yurdagül Gündoğan, özellikle iş-tüketici uyuşmazlıkları, küçük alacaklar gibi konular için arabuluculuk sisteminin çok uygun olduğunu dile getirdi.

"HER İKİ TARAF DA KAZANIYOR"

Adana Arabulucular Derneği Başkanı Tuğçe Nermin Türk ise davalarda her 2 tarafın da kazanmasını istediklerini belirterek, "Mahkemeye gidildiğinde bir taraf kaybediyor, diğer taraf kazanıyor ama arabuluculukta her iki taraf da kazanarak masadan kalkıyor. Dolayısıyla ilişkilerin devamı sağlanıyor. Toplumsal barışa katkı için arabuluculuk mükemmel bir fırsat" dedi.

"20 DAKİKADA ÇÖZÜLEN DAVA VAR"

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da artık uyuşmazlığa düşen vatandaşların Arabuluculuk Merkezi'ne gelip arabulucu isteyeceklerini belirterek, "Adana'da 75 arabulucu arkadaş var. Bu arkadaşlarımız Adalet Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış hukukçu arkadaşlar. Bunlar hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yapacaklar. Alacak, tazminat, tüketici hukuku, işçi işleri uyuşmazlığı, aklınıza gelecek ne varsa bunları çok rahatlıkla çok kısa sürede çözüyorlar. Çok kısa sürede bazen 2 saatte. Sadece 20 dakikada çözen arkadaş var. Hiçbir dava 20 dakikada çözülemez. Dava dediğimiz uyuşmazlıklar yaklaşık 200 günle 400 gün arasında çözülebilen uyuşmazlıklardır çünkü davada bir dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap, 2. cevap, tanıkların dinlenmesi, delillerin toplanması ve hakimin karar vermesi süreç alan bir şeydir" ifadelerini kullandı.

"KAYBEDENİ OLMAYAN BİR SİSTEM"

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise ek binada faaliyete geçen Arabuluculuk Merkezi'nin ana binada da bir şubesinin açılacağını kaydederek şunları söyledi:

"Uyuşmazlıkları çözmek için yeni enstrümanlarımız var. Bunlardan biri uzlaşma, diğeri arabuluculuk. Ceza adalet sisteminde hakları çok göz önünde bulunmayan mağdur haklarıyla ilgili de çalışmalarımız var. Artık ihtilafları uzun süreye yayan, bu süreçte davalıyı ve davacıyı birbirine husumetli hale getiren ve bundan nemalanan bir sitem değil de tarafların da sürece katkı sunduğu, çözümü birlikte oluşturduğu ve kaybedeni olmayan bir sisteme geçiyoruz. Mantıklı ve doğru olan buydu. Yoksa davadan dava türetip bu davaların sayısını artırıp, çözümsüzlüğü yargının üstüne yıkıp bundan bir nema elde etmek mümkün değil, bunu uzun süre de götürmek mümkün değil. Davacıları davaları memnuniyetsiz olarak bırakıp davalıyı tamamen yok edip davacıyı tamamen avantajlı hale getirip sorunu çözmek değil. Bunun tam tersini yaparak da sorunu çözmek mümkün değil. Mahkemelerin iş yükü malumunuz. Arabulucular ciddi bir inisiyatif olarak toplumumuzda çok önemli bir yeri dolduracaklar." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adanalı Artık Mahkemelerde Sürünmeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement