49 İlden Çıkan Sonuç: Adil Seçime Güven Azaldı - Son Dakika
Güncel

49 İlden Çıkan Sonuç: Adil Seçime Güven Azaldı

49 İlden Çıkan Sonuç: Adil Seçime Güven Azaldı

49 ilde yapılan araştırmaya göre "Adil seçim olacak" diyenler yüzde 48. Muhalefet seçmeninin yüzde 69'u, AK Partili seçmenin ise yüzde 11'i seçimin adil olmayacağı görüşünde.

07.05.2015 08:18  Güncelleme: 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

49 ilde yapılan ve Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Dr. Selim Erdem Aytaç ile Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Doç. Erik Nisbet tarafından kurgulanan, Açık Toplum Vakfı'nın da desteklediği araştırmaya göre "Adil seçim olacak" diyenlerin oranı yüzde 48 oldu. Muhalefet seçmeninin yüzde 69'u, AK Partili seçmenin ise yüzde 11'i seçimin adil olmayacağı görüşünde.

YÜZDE 70'LERDEN YÜZDE 48'E DÜŞTÜ

KOÇ Üniversitesi ve ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi'nin işbirliğiyle yapılan araştırma, seçmenin sandığa güveninin azaldığını gösterdi. 2007'de seçimin adil olacağını düşünenlerin oranı yüzde 70 iken, 7 Haziran seçimi için bu oran yüzde 48'e düştü. AK Parti seçmeninin yüzde 11'i de seçimin adil olmayacağı görüşünde.

ÖNEMLİ BAŞLIKLAR VAR

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Dr. Selim Erdem Aytaç ile Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Doç. Erik Nisbet tarafından kurgulanan, Açık Toplum Vakfı'nın da desteklediği araştırmada, 49 ilde 2 bin 201 katılımcıyla yüz yüze görüşüldü. Frekans Araştırma tarafından 19 Mart–26 Nisan 2015 tarihleri arasında yürütülen araştırma, seçim güvenliğinin yanı sıra demokrasiden memnunluk, hayat tarzına müdahale, yolsuzlukla mücadele ve seçimin odağı haline gelen başkanlık sistemine ilişkin önemli sonuçlar içeriyor.

Araştırmanın en can alıcı noktasını yaklaşan seçimin adil yapılıp yapılmayacağı algısı oluşturuyor. 'Adil olacak' diyenlerde 2007 ve 2011 seçimlerine göre ciddi bir azalış var. 2007'de yüzde 70, 2011'de yüzde 57 olan oran, bu seçimde yüzde 48'e kadar düştü. Muhalefet seçmeninin yüzde 69'u, AK Partili seçmenin ise yüzde 11'i seçimin adil olmayacağını düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 46'sı oy sayımının doğru yapılacağına inanmıyor. AK Parti'li seçmende bu oran yüzde 15.

YARIYA YAKINI HAYAT TARZINDAN ENDİŞELİ

Ekonomik sorunların haricinde hayat tarzının tehdit altında olduğunu düşünenlerin oranında da geçen seçime göre yüzde 7'lik artış var. 2011 seçiminde hayat tarzından endişeli olanların oranı yüzde 38 iken, bugün bu oranın yüzde 45'e yükseldiği görülüyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE DİKKAT ÇEKEN KUTUPLAŞAMA

AK Partili olduğu halde endişesini dile getiren seçmendeki yüzde 6'lık artış da dikkat çekiyor. İfade özgürlüğü konusunda ise bir kutuplaşma göze çarpıyor. Muhalefet partileri seçmeni yüzde 75 oranında ifade özgürlüğü olmadığı kanaatinde iken, AK Parti seçmeni (yüzde 28 ifade özgürlüğünde sorunlar olduğunu belirterek) görece daha iyimser bir değerlendirme yapıyor. Bu bağlamda devletin insan haklarına saygı göstermediğini dile getirenlerin oranı 2007'den bu yana artarak yüzde 45 düzeyine ulaşmış. Toplumdaki demokrasi talebi artarken bunun gerçekleşeceği yönündeki beklentilerin azaldığına dikkat çekilen araştırmaya göre yüzde 45'lik kesim de demokrasinin işleyişinden memnun değil.

BAŞKANLIK SEÇİMİNE DESTEK YÜZDE 43

Araştırma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın '400 milletvekili' talebiyle seçimin odağına oturan başkanlık sistemine seçmen bakışını da gözler önüne seriyor. Türkiye için başkanlık sisteminin parlamenter sisteme göre daha iyi bir yönetim biçimi olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 27. Bu ifadeye katılmayanların oranı ise yüzde 46. AK Parti seçmeninin ise yüzde 43'ü başkanlık seçimini destekliyor. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu büyük çoğunluk tarafından kabul görürken, bunun için üçte ikilik seçmen iktidar ve muhalefet partilerinin anlaşması gerektiğini düşünüyor. Seçmenlerin yüzde 18'i, AK Partili seçmenin ise yüzde 31'i Meclis'te çoğunluğu olan partinin istediği düzenlemeyi yapabilmesi gerektiğini savunuyor.

KÜRTLER İÇİN NİHAİ HEDEF BAĞIMSIZ DEVLET

Kürt sorunu ve çözüm süreci tartışmalarında gündeme gelen birçok konuda AK Parti, CHP ve MHP seçmenleri benzer tutumlar gösterirken, HDP seçmeni ayrışıyor. Tüm seçmenler göz önüne alındığında Kürt sorununun çözümü için yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi, anayasadaki vatandaşlık tanımının daha kapsayıcı hale getirilmesi, genel af, kamu kuruluşlarında Türkçe dışında hizmet verilmesi gibi önerilere destek yüzde 50'nin altında. Kürtçe eğitim konusunda da benzer bir durum var. Araştırmaya katılanların yüzde 77'si Türkiye'de hangi etnik gruptan olursa olsun her çocuğun ilköğretimini Türkçe yapması gerektiğini ifade ediyor. Yüzde 60'lık kesim Kürt siyasi hareketinin nihai hedefinin bağımsız bir devlet kurmak olduğunu düşünüyor.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE BAŞARISIZ

Seçmenlerin AK Parti iktidarının geçmiş 4 yıllık icraatlarını düşündüklerinde iktidarı en başarılı bulduğu üç konu türban/başörtüsü sorununun çözülmesi, sağlık hizmetleri ve kentsel dönüşüm. İktidarın en başarısız bulunduğu üç konu ise işsizliğin azaltılması, Suriye politikası, rüşvet ve yolsuzluğun azaltılması. Araştırmanın bir ilginç sonucu da, en önemli soruna en iyi çözümü getirebilecek parti sorusunda kendini gösteriyor. Rüşvet ve yolsuzluk sorununa CHP'nin, Kürt sorunu ve barış sürecine HDP'nin en iyi çözümü getireceği düşünülüyor. Diğer sorunların çözümünde AK Parti muhalefet partilerine göre daha yetkin görülüyor.

SOL SEÇMEN EN YÜKSEK ORANDA

İdeolojik sol-sağ düzleminde seçmenlerin yüzde 24'ü kendini solda, yüzde 17'si merkezde, yüzde 40'ı ise sağda görüyor. Kendini solda gören seçmenlerin oranı 1990 yılından bu yana ölçülmüş en yüksek oran. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 49 İlden Çıkan Sonuç: Adil Seçime Güven Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • kemal: tabi tabi sizin istediğiniz parti kazansa halk seçimlere güveniyo yazardınız demi ama kazanamayacanızı bildiğiniz için halk seçime güvenmiyo ayağı yapıyonuz hangi halk mış o bide onu söyleyin ıspatlayın hadi 3 120 Yanıtla
  • kemal: tabi tabi sizin istediğiniz parti kazansa halk seçimlere güveniyo yazardınız demi ama kazanamayacanızı bildiğiniz için halk seçime güvenmiyo ayağı yapıyonuz hangi halk mış o bide onu söyleyin ıspatlayın hadi 4 78 Yanıtla
  • akşemseddin: geçim yok güven yok başarı yok dürüstlük yok cesaret yok ALLAH korkusu yok efendilik yok birleştiricilik yok insana saygı yok sevgi yok kafa yok beyin yok adalet yok hukuk yok uzlaşma yok kalkınma yok para yok hoşgörü yok aş yok maaş yok neden akp oy vereyim 5 52 Yanıtla
  • SAĞ DUYULU : ORTALIĞI KARIŞTIRACAK,YABANCI EL VAR GİBİ BU TİP ARAŞTIRMALAR KÖTÜ KOKU... 56 0 Yanıtla
  • ..: Her sandigin basinda her partiden bir gorevli bulunuyor oylar birlikte sayiliyor sandiktan cikan oyu parti merkezlerine bildiriyor.Bu yuzde secimlerde hile olmasi oylari yok edilmesi mumkun degil yapilacak olan her parti her sandigin basina bir goerevli koymasidir.Bu tur haberler secim sonuclarinin ne olcagini.bilenlerin kasitli haberleridir 54 1 Yanıtla
  • AKP gençlik: Türkiye'de 7 Haziran gecesi oy hırsızlığı yapılacaktır! Oylarınıza sahip Çıkın. 4 32 Yanıtla
  • LÜTFEN: oylarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr TAYYİP BABAYAAAAAAA 6 3 Yanıtla
  • kadir: sizi çakal lar adi çapulcular kazanamıcanızı şimdiden millet görüyo 1 5 Yanıtla
  • PUTPEREST ÜLKÜCÜLER: AKP ALGI OPERASYONU 2 4 Yanıtla
  • 3 yanlış parti bir doğru partiyi götüremez : sol zihniyet hırsız oylarıçalıyor 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de İftar Programı Düzenledi
    12:21 Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de İftar Programı Düzenledi

    Konya Büyükşehir Belediyesi, Seydişehir'de düzenlenen iftar programında bir araya geldi. AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Abdulmuttalip Demirel'e destek vermek amacıyla yapılan programda konuşma yaptı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise İslam coğrafyasında yaşanan acı ve zulümlere dikkat çekerek dua etmenin önemini vurguladı. Ayrıca, Seydişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde lise öğrencilerine Sınav Motivasyonu ve Stresle Mücadele konularında bilgi verildi.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüphelilerden Biri Tutuklandı
    12:19 Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüphelilerden Biri Tutuklandı

    Tekirdağ'da gerçekleştirilen operasyonda uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 5 şüpheliden biri tutuklandı. Diğer 4 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyonda yapılan aramalarda ise 15 gram esrar, 27 sentetik ecza, 15 gram metamfetamin ve 2 hassas terazi ele geçirildi.

  • CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı
    12:19 CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfusun yoksullaştırıldığını belirterek, dededen toruna harçlık döneminin bittiğini ve yaşlı kesimin çocukları ve torunlarının desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Gürer, Türkiye'de yaşlı nüfusun yoksulluk oranının arttığını ve emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını ifade etti.

  • Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı
    12:19 Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarından aranan 2 firari hükümlü yakalandı. Ayrıca, düzensiz göçmen yakalanarak Bursa Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

  • CTP Girne Milletvekili Fikri Toros:
    12:19 CTP Girne Milletvekili Fikri Toros: "Kıbrıs Bölünemeyecek Kadar Küçük, Herkesi Barış İçerisinde Barındırabilecek Kadar da Büyüktür"

    KKTC'nin ana muhalefet partilerinden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri ve Girne Milletvekili Fikri Toros, "CTP Kıbrıs kimliğinin devam edebilmesi için gerçek anlamda bağımsız bir Kıbrıs devletine ihtiyaç olduğu görüşündedir. Bu siyasi eşitliğin ve tek egemenliğin paylaşılabilmesi noktasında olmazsa olmaz olan bir şey olduğu görüşündedir. Kıbrıs bölünemeyecek kadar küçüktür. Herkesi barış içerisinde barındırabilecek kadar da büyüktür" açıklamasını yaptı.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Bilecik'te Çift Sıra Parklanmalar ve Yaya Geçitleri Üzerine Park Edilen Araçlar Tartışma Yaratıyor
    12:18 Bilecik'te Çift Sıra Parklanmalar ve Yaya Geçitleri Üzerine Park Edilen Araçlar Tartışma Yaratıyor

    Bilecik merkezinde bir araç sürücüsünün gelişi güzel park etmesi ve yayaların tepkisi, çift sıra parklanmalar ve yaya geçitleri üzerine park edilen araçlar konusunda tartışmalara yol açtı. Yayalar, aracın kaldırıma çıkacak şekilde park edilmesine tepki gösterirken, yetkililerden konuyla ilgili önlem alınmasını istedi.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, 5000 Evlerde Yoğun Desteğe Karşılandı
    12:16 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, 5000 Evlerde Yoğun Desteğe Karşılandı

    Seçim çalışmaları kapsamında AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, 5000 evlerde düzenlenen iftar programında mahalle sakinlerinin yoğun desteğiyle karşılandı. Çetinkaya, programda yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra tüm mahallelerin problemlerini çözmek için hızlı bir şekilde çalışacaklarını belirtti.

  • Merkezefendi Belediyesi Başkarcı Mahallesi'nde İftar Programı Düzenledi
    12:16 Merkezefendi Belediyesi Başkarcı Mahallesi'nde İftar Programı Düzenledi

    Merkezefendi Belediyesi'nin Ramazan ayı boyunca farklı mahallelerde düzenlediği iftar programı Başkarcı Mahallesi'nde gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı toplu iftar programında Başkan Doğan konuşma yaptı.

  • Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı
    12:16 Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 28 Mart'ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat eden Başkan Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, vatandaşlara teşekkür etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle İhtiyaç Sahibi Çocuklara Destek Oluyor
    12:16 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle İhtiyaç Sahibi Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelerin bebek besinlerine erişmesine destek olmak amacıyla 6-24 aylık çocuklara ücretsiz mama desteği sağlıyor.


Advertisement