Adıyaman Kırsal Kalkınma Projelerinin Meyvelerini Alıyor - Son Dakika
Yerel

Adıyaman Kırsal Kalkınma Projelerinin Meyvelerini Alıyor

Adıyaman'da modern tarım sistemine geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

07.03.2014 09:59  Güncelleme: 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'da modern tarım sistemine geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş; beraberinde Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Kahta Kaymakamı Metin Esen, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ile birlikte Tarım Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri kapsamında Kahta ilçesine bağlı Erikdere köyünde yapılan yüzde 50 hibe destekli domates ve salatalık üreten seraları inceledi. Adıyaman Kırsal Kalkınma Projelerinden meyvelerini almaya başladı.

Seralarda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Vali Mahmut Demirtaş, serayı gezerek, seralarda yetiştirilen ve yüzde 100 organik olan domateslerin tadına baktı. Modern anlamda sebze yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla Tarım Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri kapsamında ilde seracılık çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Vali Mahmut Demirtaş, "Jeotermal enerji kullanılarak faaliyet gösteren ve yüksek teknolojiyle çalışan bu seralarımızı daha öncede gezip görme fırsatım olmuştu. Fakat bir önceki geldiğimiz ve gördüklerimiz ile şimdiki gördüklerimiz arasında gelişmişlik adına çok güzel farklar var. Seramızda tamamı organik olan, sağlığa uygun, besin değeri yüksek domates ve salatalık üretilmektedir.

Kahta ilçesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık destekli bir proje olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında biri 12 bir diğeri ise 6 dönüm arazi üzerinde iki ayrı sera kuruldu. Her iki seramızda modern teknoloji ile kurulmuş olup, dünyada seracılık alanında en gelişmiş teknolojiler kullanılmaktadır. Seraların ısıtma, gübreleme, sulama, havalandırma, ilaçlama, gölgelendirme ve nem kontrolü bilgisayarlı ve otomatik olarak yapılmaktadır. Bu seralarımız bölgemiz insanına geleneksel tarım dışında yeni üretim teknikleri ve yeni ufuklar kazandıracaktır. Seralarda organik tarıma yakın olması açısından domates ve salatalık yetiştirilmektedir. Bu yöntemle üreticiyi birim alana ekonomik getirisi yüksek alternatif ürün yetiştiriciliğine yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl içerisinde her iki seramızda da 540 ton domates elde edilmesi hedeflenmektedir. 18 dönümlük her iki seramız için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında 900 Bin TL'lik bir kaynak sağlanmıştır" dedi.

Seradaki incelemelerini tamamlayan Vali Mahmut Demirtaş, daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte Akıncılar Beldesine geçerek, Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında desteklenen 30 ortaklı Akıncılar Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait büyükbaş hayvan çiftliğinde incelemelerde bulundu.

180 adet Holstein ırkı büyük baş hayvanın bulunduğu çiftliği gezen Vali Mahmut Demirtaş, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca desteklenen 30 ortaklı Akıncılar Tarımsal Kredi Kooperatifimize yüzde 50 hibe destekli 180 adet büyük baş hayvan dağıtılmış olup, toplam 2 milyon 960 bin TL kredi kullandırılmıştır. Valilik olarak Adıyaman'da özellikle kırsal kalkınmaya çok büyük önem veriyoruz. Bölgemizde çiftçinin ve köylünün yaşam standardını yükseltecek, gelir ve refah düzeyini artıracak ve istihdam sağlayacak projelere her zaman destek veriyoruz" diye konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adıyaman Kırsal Kalkınma Projelerinin Meyvelerini Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement