Adnan Saygun'daki Dev Zirveden "ortak Akıl ve Kararlılık" Çıktı - Son Dakika
Güncel

Adnan Saygun'daki Dev Zirveden "ortak Akıl ve Kararlılık" Çıktı

Adnan Saygun\'daki Dev Zirveden "ortak Akıl ve Kararlılık" Çıktı

Yarımada'da "tam" mutabakat

24.10.2014 09:48  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir araya gelen belediye başkanları, akademisyenler, kooperatifler ve bölgede üretim yapan girişimciler, 171 bin hektarlık Yarımada'nın hızlı kalkınması için hazırlanan stratejik plana "tam destek" verdi. Başkan Kocaoğlu, "Bu yolda bir sürü engelle karşılaşacağız, birileriyle menfaat çekişmesi olacak. Ama biz inançla yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kent yönetiminde İzmirlilerin proje geliştirme ve karar verme süreçlerine katılımına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, "ortak akıl" arayışını Yarımada toplantıları ile sürdürdü. "Katılımcı ve demokratik yönetimi anlayışı" çerçevesinde ilçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye bürokratları ile yapılan ilk görüşmelerin ardından, Yarımada bölgesinde faaliyet gösteren kooperatifler, meslek odaları, bölgede üretim yapan işadamları ile akademisyenlerin de katıldığı kapsamlı bir toplantı gerçekleştirilerek Yarımada ile ilgili görüşler alındı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda "İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" ele alındı. Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinin bulunduğu Yarımada'nın geleceği ile ilgili toplantıya, bu ilçelerin yanı sıra Balçova, Narlıdere, Selçuk ve Menderes belediye başkanları da davet edildi. AASSM'de zirvede, diğer bölgelerdeki başarılı kooperatiflerin yöneticileri de hazır bulundu.

Bölgenin kalkınması ve planlanması için, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda, bölge stratejisi konusundaki projeler ele alındı. Stratejik Planı'nın sunumunu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu gerçekleştirdi.

Yola çıkıyoruz

Hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan Yarımada Stratejik Planı'nda 130'a yakın projenin olduğunu ve bu projelerin birbirini tetikleyeceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak işe öncelikle bağımsız projeler ve eğitim çalışmaları ile başlayacaklarını bildirdi. "Vakit kaybetmeden çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanlarımız kırsalı terk ediyor. Bir ışık gördüğünde kırsala geri gelecektir. Önemli olan, duruş ve yola çıkıştır. Bu yolda bir sürü engelle karşılaşacağız, birileriyle menfaat çekişmesi olacak. Ama biz inançla bu çalışmaları yürüteceğimize inanıyoruz. Sadece ve sadece yasalardan dolayı harcayamama engelinin haricinde, Yarımada'nın kalkınması için her türlü kaynağı aktaracak gücümüz de var niyetimiz de… Bu konuda samimiyim. Tire Süt'ün, Bademli'deki fidancılığın, Bayındır çiçekçiliğinin geldiği noktaya baktığımızda, yaptığımız işin geriye dönüşünün olduğunu görüyoruz. Bilim insanlarımızla, kooperatiflerimiz ve müteşebbislerle birlikte başarılı olacağımıza inanıyorum."

Kooperatifler özel sektöre rakip değil

Ürünlerin belli büyüklüğe kavuşturulabilmesi için kooperatifleşmenin önemli olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı, "Bu noktada kooperatiflere bilgi aktaracak, ürünlerin pazarlanmasını sağlayacak, ürünün kalitesini kontrol edecek bir üst yapının da kurulması gerekiyor. Bireysel davranış bir sinerji, genel kalkınma ve refahı getirmiyor. Bu çatının oluşturulması ile ilgili hem hukuki hem bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor. Ayrıca kooperatiflerin özel sektöre rakip değil destekçi olacağını düşünüyorum" dedi.

"Yarımadalı" olma bilinci

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akın Olgun, Yarımada Stratejik Planı'nın Yarımada'nın kalkınması için önemli bir yol haritası olacağını söyledi. Önceliğin hayvansal ürünlere verilmesinin katma değeri artıracağını söyleyen Olgun, arıcılığın, sakız ve hurma zeytininin de bölge kalkınmasında önemli rol oynayacağını vurguladı.

Tire Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticinin ürünlerini pazarlama sıkıntısı çektiğini, sistemin kooperatiflerin gelişmesini desteklemediğini belirterek "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği olmasaydı, bugüne kadar ayakta kalmamız mümkün olamazdı" diye konuştu.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yarımadalı olma bilincinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgularken, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise ilçelerinde hızla artan balık çiftlikleri ve rüzgar enerji santrallerine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yol haritasında neler var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önderliğinde hazırlanan yol haritasında, Yarımada bölgesine ilişkin ilk etapta şu çalışmalar öngörülüyor:

Köylülerin ürünlerini satacağı pazarlar tasarlanacak. Urla Barboros Çocuk Köyü'ndeki göletler rehabilite edilerek çevre düzenlemesi yapılacak ve bölge bir çekim merkezi haline getirilecek. Gastronomi turizmi çeşitlendirilecek ve haritalar hazırlanacak. Tarih turizmini canlandırmak için Teos ve Erythrai kazılarına gereken destek verilecek. Kavakdere Organik Tarım Vadisi benzeri tarım ihtisas bölgeleri oluşturulacak. Seferihisar ve Karaburun'da küçükbaş hayvanların sütlerinin katma değere dönüşmesi sağlanacak. Yarımada'da terk edilmiş köylerin yeniden canlandırılması için yeni projeler üretilecek. Tematik Köy Projesi'ne Bademler'in sera alanından başlanacak. Karaburun'daki köyleri ve Menderes Ataköy de tematik köy olarak değerlendirilebilecek. Yarımada festivali gibi etkinlikler çoğaltılacak.

Toplantıya kimler katıldı?
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Tire Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, Kınık Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emin Dikkulak, Bayındır Merkez Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, İzmir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Salih Orbay, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç, Çeşme Dalyanköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Necmi Özkan, Karaburun Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Akdeniz, Karaburun Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Mehmet Sinan Güler, Seferihisar Sefeko Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Besim Sakızcıoğlu, Seferihisar Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Urla Çeşmealtı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Güven Konuk, URTAD Urla Tarım, Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Duygu Elekdar, bölgede bağcılık, şarapçılık, kesme çiçek, zeytin ve zeytinyağı, keçi sütü, sakız ağacı sektörlerinde faaliyet gösteren işadamları, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Prof. Dr. Ferruh Işın, Prof. Dr. Hülya İlbi, fakülte öğretim üyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Adnan Saygun'daki Dev Zirveden 'ortak Akıl ve Kararlılık' Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kültür ve Turizm Bakanı Malatya Valisi'ni ziyaret etti
    11:41 Kültür ve Turizm Bakanı Malatya Valisi'ni ziyaret etti

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Valisi Ersin Yazıcı'yı ziyaret etti. Ziyarette kentteki çalışmalar hakkında bilgi alındı.

  • Edirne Selimiye Meydanı'ndaki Havlucular Hanı'nda Restorasyon Çalışmaları Sürüyor
    11:39 Edirne Selimiye Meydanı'ndaki Havlucular Hanı'nda Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

    Edirne'de, Selimiye Meydanı'ndaki 15. yüzyıl eserlerinden Havlucular Hanı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Hanın çatısı eski yapılardan arındırıldıktan sonra dış duvarlarda restorasyon ekipleri betonarme ve tuğla yapıları söküp taş uyguluyor. Ayrıca, hanın yanında bulunan Mezit Bey Hamamı'nın kubbelerindeki betonarme yapılar da söküldü. Çalışmaların esnafın işini aksatmadan hızla ilerlediği belirtilirken, bölgenin çehresinin değişeceği ve tarihi güzelliğin daha da ön plana çıkacağı ifade edildi. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

  • Antalya'da gaziler ve şehit aileleri için iftar programı düzenlendi
    11:38 Antalya'da gaziler ve şehit aileleri için iftar programı düzenlendi

    Antalya'nın Serik ve Finike ilçelerinde gaziler ve şehit aileleri için iftar programı düzenlendi.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi
    11:38 Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümünde özel bir konser düzenledi. Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen konserde sevilen sanatçı Özgür Can Çoban, Çanakkale Zaferi'nin ruhunu yansıtan eserleri seslendirildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, etkinliği gelecek nesillere aktarmak adına her yıl düzenlediklerini belirtti.

  • Ağrı Kızılay Şubesi 'Bir Sınıf Bir Koli' Projesini Yeniden Başlattı
    11:37 Ağrı Kızılay Şubesi 'Bir Sınıf Bir Koli' Projesini Yeniden Başlattı

    Ağrı Kızılay şubesinin her sene düzenlediği 'Bir Sınıf Bir Koli' projesi bu yıl tekrar başlatıldı. Ramazan ayından önce dağıtılan boş gıda kolileri, öğrencilerin evlerinden getirdiği malzemelerle doldurulmaya başlandı. Proje kapsamında toplanan gıda kolileri, gönüllü ekipler tarafından deprem bölgesindeki ailelere teslim ediliyor. Ayrıca Kızılay ekipleri, günlük 4 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapmaya devam ediyor. Yardım çalışmalarının yoğunlaştığı bu ayda, gönüllüler ailelere sıcak pide dağıtımı yaparak sofralarını eksiksiz dolduruyor.

  • Sivas'ın 'leylekli köyü', misafirlerini ağırlamaya başladı
    11:37 Sivas'ın 'leylekli köyü', misafirlerini ağırlamaya başladı

    Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Göydün köyü, her yıl olduğu gibi bu yıl da misafirlerini kabul etti. Köye gelen leylekler yuvalarında ve arazide görüldü. Leyleklerin erken gelmesi köy sakinlerini mutlu etti.

  • Görüntü Türkiye'den! Markette alışveriş yapan kadını böyle taciz etti
    11:34 Görüntü Türkiye'den! Markette alışveriş yapan kadını böyle taciz etti

    Kırklareli'nde bir markette alışveriş yapan kadın, kimliği belirsiz kişinin tacizine uğradı. O anlar güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.


Advertisement