Adrasan'daki Yangını "Karşı Ateş" Söndürdü - Son Dakika
Güncel

Adrasan'daki Yangını "Karşı Ateş" Söndürdü

Adrasan\'daki Yangını "Karşı Ateş" Söndürdü

Antalya Adrasan'daki yangın kontrollü orak karşı tarafından çıkarılan bir yangınla söndürüldü.

27.06.2016 14:45  Güncelleme: 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Adrasan yangınında "karşı ateş verme" yöntemini kullandıklarını belirterek, "Arazözleri arkanıza alarak direkt güçlü bir ekiple yanıcı materyali yakıyorsunuz. Neticede karşıdan da aynı yere yangın geliyor. Sizinki ufak ufak yanıp büyümeye başladığında onunla gelip kavuşan yangın otomatikmen çöküyor." dedi.

"O HIZLA GİTSEYDİ ORMANLARA SİRAYET EDERDİ"

Üzmez, yaptığı açıklamada, dün çok şiddetli bir havada Adrasan'da yangınının patlak verdiğini anlattı. Yaklaşık 20 dakikada bin metre yol alan bir yangının etkili olduğunu dile getiren Üzmez, "Çok tehlikeliydi. O hızla gitseydi Çıralı'daki otellere bahçelere ve evlere sirayet etme durumu vardı. Biz de tedbir aldık. Ancak bazen su atmak, arazöz ve dozer göndermek de yangının hızına yetmeyebiliyor." diye konuştu.

Üzmez, dünyada uzman kişilerin kullandığı ender bir metotu kullandıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Adrasan yangınında 'karşı ateş verme' yöntemini kullandık. Yangının öndeki yanıcı materyalleri yok ederseniz yangın söner ama karşı ateş sizi de yakabilir, risk var. Arazözleri arkanıza alarak direkt güçlü bir ekiple yanıcı materyali yakıyorsunuz. Neticede karşıdan da aynı yere yangın geliyor. Sizinki ufak ufak yanıp büyümeye başladığında onunla gelip kavuşturan yangın otomatikmen çöküyor. Tabi şiddetli rüzgarda eğer orada yanıcı materyal olmayınca yangın başka istikametlere doğru gidiyor."

"YANGINI YUKARIYA DOĞRU YÖNLENDİRDİK"

Adrasan yangınında bağ, bahçe, evler ve otellerin zarar göreceğini görünce karşı ateş metodunu kullandıklarını vurgulayan Üzmez, "Boğaza doğru cereyan yapan havada yangını yukarı doğru sevk ettik. Şu anda en zirvede bin metrede uçaklarımız ve helikopterlerimiz çalışıyorlar. Ayrıca bin metreye 10 tane büyük itfaiyede çıkardık. Yaklaşık 50 kişi orada 200-300 metre hortum atarak yangının etrafını çevirdiler. Soğutma işlemlerine devam ediyoruz. Geceye bir rüzgar olmazsa hayırlı haberleri vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Üzmez, sadece Adrasan'da 200 hektar civarında bir alanda söndürmeye yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, ne kadar alanın yandığı konusunda net bir rakam vermelerinin şu an mümkün olmayacağını söyledi.

"YANIK ALANLARI TEMİZLEYİP YENİ AĞAÇ DİKECEĞİZ"

Yangını tamamen söndürdükten sonra buraları yeniden ağaçlandıracaklarını ifade eden Üzmez, Kumluca'da da tehlikeli bir durumun kalmadığını dile getirdi.

Üzmez, iki bölgedeki yangının da kontrol altında olduğuna vurgu yaparak, "Sıkıntılı bir durum kalmadı. Yanık alanları temizleyip ağaçlandırmaya gideceğiz. Hiçbir yanık alan birilerinin işgaline girmez. Tam tersine bilakis alan yandığı için orman teşkilatının bütün gözü kulağı orada olur. Oraları temizler, makinalarla sürer, fidanı nakleder ve dikeriz." dedi.

"YAKANIN KİM OLDUĞUNUN BİLİNMESİ ZOR"

Yangının çıktığı noktalarını bildiklerini dile getiren Üzmez, şöyle konuştu:

"Çıktığı noktaları buluruz ve biliriz. Ancak yakanın kim olduğunun bilinmesi zor. Bunun sonucu ancak adli süreç sonunda savcılar tarafından tesbit edilebilir. Çıktığı yeri biliyorum ama kimin yaktığını bilmem, ispatlamam mümkün değil. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Sonucu bekleyeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adrasan'daki Yangını 'Karşı Ateş' Söndürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Albüm: Endonezya'nın Ramazan'a Özel Lezzeti
    17:01 Albüm: Endonezya'nın Ramazan'a Özel Lezzeti "Mie Glosor"

    Endonezya'nın Batı Cava eyaletinin Bogor kentinde bir tür geleneksel sarı erişte olan "mie glosor" yapan bir işçi, 18 Mart 2024. (Fotoğraf: Sandika Fadilah/Xinhua)

  • Emeklilerin Yaşam Koşulları Gittikçe Zorlaşıyor
    16:59 Emeklilerin Yaşam Koşulları Gittikçe Zorlaşıyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası, Kızılay'da basın açıklaması yaparak emeklilerin yaşam koşullarının giderek zorlaştığını belirtti. Emeklilerin beslenme, alışveriş yapma ve sağlık hizmetlerine erişim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanamadığı vurgulandı. Sendika üyeleri, taleplerinin dikkate alınmaması halinde mitingler düzenleyeceklerini açıkladı.

  • Muratpaşa'da Siyasi Ayrımlar Kırılıyor: CHP'ye Katılımlar Devam Ediyor
    16:59 Muratpaşa'da Siyasi Ayrımlar Kırılıyor: CHP'ye Katılımlar Devam Ediyor

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, CHP'ye katılan İYİ Parti üyelerine rozetlerini takarak siyasi ayrımları kırdıklarını ve bu birlikteliğin tüm Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.

  • ERÜ'de Toplumda Sosyolojik Gelişmeler Konulu Toplantı Düzenlendi
    16:58 ERÜ'de Toplumda Sosyolojik Gelişmeler Konulu Toplantı Düzenlendi

    Erciyes Üniversitesi'nde AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler ve Rektör Prof. Dr. Fatih Altun'un katılımları ile "Toplumda Sosyolojik Gelişmeler" konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda, toplumun sosyal değişimi, bu değişimin yönü ile aileye, çocuğa, kadına ve erkeğe olan etkileri, bu değişimin zararlarının önüne geçilmesi konularında, ERÜ'de yürütülen çalışmalar hakkında akademisyenlerle görüş alışverişinde bulunuldu.

  • Kayseri 2023-2024 Hentbol Sezonu Kulüplü Küçük Erkekler Hentbol İl Birinciliği
    16:57 Kayseri 2023-2024 Hentbol Sezonu Kulüplü Küçük Erkekler Hentbol İl Birinciliği

    Kayseri ilinde düzenlenen kulüplü küçük erkekler hentbol il birinciliği müsabakaları sona erdi. Melikgazi İzzet Öksüzkaya Orta Okulu Gençlik ve Spor Kulübü-A takımı il birinciliğini elde etti.

  • İstanbul'un Yıldızları: Bir Mutluluk Hareketi Beşiktaş'ta Basın Açıklaması Yaptı
    16:55 İstanbul'un Yıldızları: Bir Mutluluk Hareketi Beşiktaş'ta Basın Açıklaması Yaptı

    Mega kentin trafiğin yoğun olduğu noktalarda bir anda ortaya çıkarak sürücüleri şaşırtan 'İstanbul'un Yıldızları' grubu, Beşiktaş'ta basın açıklaması yaptı. Grup, İstanbul'un karşı karşıya olduğu sorunlara çözümler getirecek bir dönüm noktası olan 31 Mart seçimlerinde Murat Kurum'a destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul'un deprem gerçeğiyle yüzleştiğini ve Murat Kurum'u depreme hazırlıkta bir şans olarak gördüklerini ifade ettiler.

  • Emeklilerden İstanbul'da Eylem... Temsili Seçim Sandığına
    16:54 Emeklilerden İstanbul'da Eylem... Temsili Seçim Sandığına "Emekliyi Soyana Oy Moy Yok" Yazılı Kâğıtlar Attılar

    Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, maaşlarına zam talebiyle İstanbul'daki Maltepe Meydanı'nda eylem yaptı. Eylemde temsili olarak kurulan bir seçim sandığına 'Emekliyi soyana oy moy yok' yazılı kağıtlar atıldı. 'Çay simit hesabı ile geldiniz. Emekliyi kuru soğana muhtaç hale getirdiniz' yazılı dövizler taşındı. Emeklilerin açıklamasında, 22 yıllık AKP iktidarı döneminde yalanlara karnı tok oldukları ve icraat istedikleri belirtildi.

  • İznik'ten çalınan 5 koyun Yenişehir'de bulundu
    16:52 İznik'ten çalınan 5 koyun Yenişehir'de bulundu

    Bursa'nın İznik ilçesinde çalınan 5 koyun, Yenişehir ilçesinde bulundu. Jandarma, olayla ilgili 3 kişiyi gözaltına aldı ve 2'sini tutukladı. Koyunlar ise sahibine teslim edildi.

  • Denizli'de Türkiye Voleybol Federasyonu Bölgesel Lig Müsabakaları Başlıyor
    16:52 Denizli'de Türkiye Voleybol Federasyonu Bölgesel Lig Müsabakaları Başlıyor

    Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından organize edilen Bölgesel Lig Müsabakaları, 22-24 Mart tarihleri arasında Denizli'de gerçekleştirilecek. Erkeklerde 6 takım, kadınlarda ise 8 takımın mücadele edeceği müsabakalarda grup birincileri Türkiye Finallerine katılma hakkı elde edecek.


Advertisement