LPG'de Büyük Vurguna İzin Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

LPG'de Büyük Vurguna İzin Çıktı

İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için Özel Tüketim Vergisi alınmayacak.

26.10.2014 12:29  Güncelleme: 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esra Dursun/Haberler.COM

İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için (LPG) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmayacak. Kozmetik sektöründe kullanılmak üzere ithal edilen ÖTV'siz LPG'nin otogaz olarak pompada satıldığı yönünde ihbarlarla geçtiğimiz yıl birçok şirkete ceza kesildi. ÖTV'siz ithalatın sürmesityle, LPG'nin '10 numara yağı' olarak bilinen aerosol ithalatını patlatması bekleniyor.

ÇOK SAYIDA İSTASYONDA SATILIYOR

Aerosol üretim ve ithalat talebinde de patlama yaşanırken, aerosolun 'kokusuz LPG' adı altında çok sayıda istasyonda satıldığı da saptandı. EPDK'nın konuyu Maliye Bakanlığı'na ilettiği de belirtildi.

İZMİR'DEN İZMİT'E UZANIYOR


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri gelen ihbarı değerlendirip, piyasaya kaçak yollarla sürülmek istenen 1 milyon 818 bin kilogram LPG ele geçirmişti. Yapılan araştırmada Gümrük Muhafaza Ekipleri, İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kimya ve kozmetik sanayiinde faaliyet gösteren bir firmanın aerosol üretiminde itici gaz olarak kullanılmak üzere İzmit'te yerleşik bir firmadan söz konusu miktarda LPG satın aldığını tespit etmişti.


KOZMETİKTE SATIŞ YOK!

Aerosol üretiminde kullanılacak LPG'de ÖTV'nin sıfırlanmasının ardından bu sektördeki ÖTV'siz LPG satışlarında % 200'lere varan patlama yaşandığı ancak kimya ve kozmetik sanayinde ÖTV'siz LPG kullanılarak üretilen ürünlerin satışlarında bu boyutlara ulaşan bir artışın olmadığı, sözde kimya ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın alınan ÖTV'siz LPG'nin büyük bir bölümünün akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satıldığı, diğer bir deyişle "Aerosol'ün LPG'nin 10 numarası" olduğu ortaya çıkarılmıştı.

TEBLİĞ NE DİYOR?

Maliye Bakanlığının Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 36 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği'ne göre, imalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan LPG için ÖTV alınmayacak. Öte yandan daha önceki Bakanlar Kurulu kararnamesinde düzenlenen indirimli vergi uygulamasından kaynaklanan vergi farklılaştırmasının aerosol üreticilerine iade edilecek. Tebliğde, aerosol "Aerosol Kaplar Yönetmeliğinde tanımlı kaplar içerisinde yer alan ve itici gaz marifetiyle basınç altında tutulan sıvılaştırılmış püskürtmeli gazlı ürünler" olarak tanımlandı.

İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için (LPG) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmaması yönündeki karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş LPG, yalnızca "LPG Satın Alma İzin Belgesi"ni haiz üreticiler tarafından satın alınabilecek veya ithal edilebilecek. Aerosol üreticileri, imalatta kullandıkları LPG için ödenen ÖTV tutarının iadesini talep edebilecek.

USÜL DIŞINDA KULLANILANLARA CEZA KESİLECEK

Bu uygulama kapsamındaki ÖTV iadesini, sadece aerosol üreticileri talep edebilecek. Kararname kapsamında satın alınan LPG'nin satın alma tarihini, ithal edilen LPG'nin ithal tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde aerosol üreticilerince imalatta kullanılması gerekiyor. Kararname kapsamında teslim edilen LPG, bu tebliğde tanımlanan aerosol üretimi dışında kullanılamayacak, satılamayacak veya devredilemeyacak. Bu tebliğde açıklanan usul ve esaslara uymayan üreticiler veya dağıtıcılar hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

LPG\'de Büyük Vurguna İzin Çıktı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi LPG'de Büyük Vurguna İzin Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • hoca dede: anavatan zamanına döndü götüren götürene zengin olmak kolay ya üçkağıtçı olacan ya devleti sömürecen. 18 1 Yanıtla
  • ALİ OSMAN: HAYDİ HIRSIZLAR AKP DE BULUŞALIM 11 0 Yanıtla

Advertisement