Bursa'da Deprem Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Deprem Tatbikatı

Bursa\'da Deprem Tatbikatı

Bursa'da, AFAD koordinasyonda 18 ilden 762 personel ile 117 aracın katılımıyla gerçek zamanlı kentsel arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

25.07.2014 05:28  Güncelleme: 08:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) koordinasyonda 18 ilden 762 personel ile 117 aracın katılımıyla gerçek zamanlı kentsel arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

Bursa dışında, Ankara, Adana, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Kocaeli, Samsun, Sakarya, Van Afet ve Acil Durum Müdürlükleri arama kurtarma birlikleri, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Denizli, Manisa, Muğla ve Yalova arama kurtarma ekipleri, Balıkesir, Çanakkale, Yalova UMKE ekipleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arama kurtarma ekipleri Bursa Afet Koordinasyon Merkezi'nde toplandı.

AFAD'ın koordinasyonunda 18 ilden 762 personel ile 117 aracın katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta, gece saatlerinde merkeze gelen temsili deprem anonsu üzerine harekete geçen ekipler, Ovaakça'da bulunan eski bir fabrikaya doğru hareket etti.

İlk olarak fabrikanın 12 ayrı noktasındaki göçüklerin bulunduğu alanlarda keşif yapan ekipler, arama kurtarma köpeklerinin de yardımıyla enkaz altında bulunan ölü ve yaralıların yerlerini tespit etti. Daha sonra beton zeminleri delen ekipler, enkaz altında bulunan yaralı ve ölülere ulaştı. Yaralılar sağlık ekipleri tarafından yapılan müdahalelerin ardından bulundukları yerlerden çıkarılarak, sahra hastanesine götürüldü.

Tatbikatta, enkazda arama kurtarma, trafik kazasına müdahale, kuyudan kurtarma, yüksek katlardan kurtarma, binalardan tahliye, sahra şartlarında arama kurtarma harekatı komuta kontrolü, arama kurtarma ekipleri toplanma alanı icrası, ilk yardım faaliyetleri, artçı sarsıntılar sonucu oluşan yıkımlarda kurtarma ve gece arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildi. Tatbikat, sabah saatlerine kadar devam etti.

AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, yaptığı konuşmada, ilk tatbikatı Erzurum'da çığda arama kurtarma üzerine yaptıklarını, ikincisini ise Samsun'da selde gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün burada ağırlıklı olarak deprem üzerine kentsel arama kurtarma tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Bu tatbikatların amacı bütün birliklerimizi, kamu kurum ve kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerini, UMKE'yi, jandarma özel arama kurtarma ekiplerini, STK'larımızı bir arada çalışma alanında kaynaştırmak, yarın afetlerde birlikte çalışacakları zaman çok daha yüksek performans sergileyecek noktaya getirmektir. Maalesef Türkiye kabullensek de kabullenmesek de çok büyük bir afet bölgesi. Her şeyimizle biz afete hazır olmak istiyoruz ki bundan sonra daha az canlar yansın, daha hasarsız depremlerden geçelim, daha az ölüm ve yaralanmalar olsun. Gerçeği aratmayacak bir tatbikat yaşandı. Dünya standartlarının üzerinde bir çalışma sergilediğimizi belirtmek istiyorum.''

- ''Van depremini yeniden yaşadım''-

Tatbikatı havadan ve karadan inceleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise ''Türkiye deprem kuşağında bir ülke, deprem gerçeğimiz var. Onun için hem kurtarma ekiplerimizi, acil sağlık ekiplerimizi, ilgili kamu kurumlarımızı depreme hazırlıklı hale getirmek hem de toplumu bu konuda bilinçlendirmek maksadıyla bir tatbikat yapıyoruz. Burada aslını aratmayacak bir tatbikat var. Alanı gezerken inanın Van depremini ruhen yeniden yaşamış oldum'' diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bursa'da Deprem Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement