Afad Lojistik Depoları Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Politika

Afad Lojistik Depoları Toplu Açılış Töreni

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Suriye’de de yeni bir Suriye’nin kurulacağına yürekten inanıyoruz.

18.02.2015 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, " Suriye'de de yeni bir Suriye'nin kurulacağına yürekten inanıyoruz. Demokratik, toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği ve insanların insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde başları dik yaşadığı bir Suriye'yi inşallah hep beraber göreceğiz" dedi.

AFAD lojistik depolarının toplu açılış töreni, ATO Congresium'da gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay ve AFAD Başkanı Fuat Oktay katıldı. Törende yaptığı konuşmada Kurtulmuş, lojistik merkezlerin, AFAD'ın afetler konusunda, kriz yönetiminden risk yönetimine geçmesinin önemli adımlarından olduğunu belirterek, Türkiye'nin her yerinde afetlere sıfırıncı dakikada müdahale edilmesi için bu lojistik merkezlerin oluşturulmasının önem olduğunu ifade etti.

"AFETE HAZIR AİLE", "AFETE HAZIR OKUL", "AFETE HAZIR İŞ YERLERİ" VE "AFETE HAZIR GENÇLER"İN OLUŞMASI ÇERÇEVESİNDE CİDDİ BİR EĞİTİM PROGRAMI DA BAŞLATILMIŞTIR"

Türkiye'nin "Afete Hazır Türkiye" sloganıyla hareket ettiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"1999'da karşılaştığımız Marmara Depremi'nde bırakın sıfırıncı dakikada müdahale edebilmeyi, afet bölgesine ertesi gün bile ulaşamayan bir Ankara'nın var olduğunu hatırlarsak Türkiye'nin gelmiş olduğu noktanın, fevkalade önemli bir nokta olduğunu hepimiz görüyor ve biliyoruz. Bu çerçevede sıfırıncı dakikadan itibaren Türkiye'nin hazır olabilmesi için sadece lojistik merkezlerimizin var olması da yeterli değil. Bunun için Türkiye'nin bir afet bilincinin oluşması, bütün Türkiye'nin afete hazır hale getirilmesi için "afete hazır aile", "afete hazır okul", "afete hazır iş yerleri" ve "afete hazır gençler"in oluşması çerçevesinde ciddi bir eğitim programı da başlatılmıştır."

Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023'ün hazırlandığını ve uygulamaya konulduğunu bildiren Kurtulmuş, bu plan çerçevesinde hem riskleri azaltma çalışmaları yapılırken, diğer taraftan şehirlerin yeniden kurulması için de kentsel dönüşüm ve doğal afet sigortaları yasalarının da ciddi şekilde ele alındığını ifade etti.

"AFAD'I BİR DÜNYA MARKASI HALİNE GETİREN EN ÖNEMLİ ÇABASI, SURİYELİ VE IRAKLI MÜLTECİLER KONUSUNDA GÖSTERDİĞİ OLAĞANÜSTÜ GAYRETTİR"

Türkiye'nin, dünyanın her yerinde insanlara gerektiği anda ulaşabilecek beceriyi ortaya koyduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Dünyanın birçok yerinden AFAD'ın öncülüğünde, bin 200 tane yaralının ve hastanın özel uçaklarla Türkiye getirilmesini bunlardan birisidir. Ayrıca Libya'da çıkan kaosta, yaklaşık 20 bin kişinin önemli kısmı Türkiye vatandaşı olmak üzere çok kısa sıra sürede tahliye edildiğini hepimiz biliyor ve bunları da Türkiye'nin başarısı olarak AFAD'ın başarısı olarak hatırlıyoruz. Türkiye ebolaya yardım konusunda da geçtiğimiz günlerde Ankara'da yaptığımız Liberya, Sierra Leone ve Gine'ye 2,5 milyon lira değerinde 150 tonluk tıbbi yardım ve ilaç desteğini gönderebilmiştir. AFAD'ı bir dünya markası haline getiren ve AFAD'ın başarılarını hepimiz için övünç kaynağı haline getiren en önemli çabası, Suriyeli ve Iraklı mülteciler konusunda gösterdiği olağanüstü gayrettir" diye konuştu.

Suriye'de 12 milyon kişinin evlerini terk etmek durumunda kaldığını ve bunların 3,2 milyonunun ülkelerinin dışına çıkmak durumunda kaldığını belirten Kurtulmuş, ülke dışına çıkanların 1,7 milyonun Türkiye'ye geldiğini kaydetti.

"TÜRKİYE BU İNSANİ YARDIMLAR KONUSUNDA OLAĞANÜSTÜ BİR DESTAN YAZDI"

Türkiye'nin ilk günden bu yana açık kapı politikasını sürdürdüğünü hatırlatan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Maalesef dünyanın çok konuşan birçok ülkesinin sınıfta kalmış olmasına rağmen Türkiye bu insani yardımlar konusunda olağanüstü bir destan yazdı" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, AFAD'ın organize ettiği 25 kampta 250 bine yakın Suriyeli ve Iraklının misafir edildiğini belirterek, şehirlerdeki Suriye ve Iraklılara hem resmi hem sivil toplum kuruluşlarının elinden gelen her türlü desteği verdiğini de anlattı.

Türkiye'nin, Suriyelilere yaptığı yardımların Birleşmiş Milletler rakamlarıyla karşılığının yaklaşık 5,2 milyar dolar olduğuna değinen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"2014 Dünya İnsani Yardım Raporu'na göre, Türkiye 2013 yılında gayri safi milli hasılasının binde 21'ini insani yardımlara harcayan ülke olarak bu alanda dünya birincisi olmuş, dünyanın öncüsü olmuştur. Biz dünyanın en zengin ülkesi, en fazla imkanı olan ülkesi olduğumuz için değil eğer kardeşlerimize insani yardım konusunda dünyanın en cömert ülkesi haline geldiysek bu inancımızdan kaynaklanmaktadır, milletimizin hamiyetperverliğinden kaynaklanmaktadır."

"İSLAM DÜNYASININ SURİYELİ MÜLTECİLER KONUSUNA DUYARLI OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı 5,2 milyar dolar yardımdan sadece 256 milyon dolarının uluslararası camiadan geldiğini bildiren Kurtulmuş, "Gerçekten kabili ihmal bir destektir. Neredeyse her hafta yabancı bir kuruluş Türkiye'ye geliyor. Her birinden övgü dolu sözler işitiyoruz. Türkiye'nin bu anlamda gösterdiği çalışmaların ne kadar takdire şayan olduğunu ifade ediyorlar ama maalesef maddi anlamda ve organizasyon anlamında uluslararası camianın zengin ülkelerinin, Batı ülkelerinin ve hatta İslam dünyasının Suriyeli mülteciler konusuna duyarlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye sonuna kadar bu çalışmalarını ve çabalarını maliyeti ne olursa olsun sürdürecek, bunu bir insanlık, bir kardeşlik, bir komşuluk vazifesi olarak yerine getirmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

"TÜRKMEN VE EZİDİLERİN DE TÜRKİYE'DEKİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN, ACİL HİZMETLER DE DAHİL BEDAVA OLMASINI SAĞLAYACAK KARARI ALDIK"

Günde yaklaşık 12 bin Suriyelinin Türkiye'nin sağlık kurumlarından, hizmetlerinden istifade ettiğini ifade eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suriyeliler sağlık hizmetlerinden istifade ederken maalesef bazı politik çevreler siyasi istismarlar içine girerek, 'Siz Suriye'den gelen Sünnilere, Araplara yardım edersiniz ama Irak'tan gelen Türkmenlere yardım etmezsiniz' gibi birtakım siyasi söylemler içinde oldular. Geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulu'nda aldığımız kararla Irak'tan gelen Türkmen ve Ezidilerin de Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin, acil hizmetler de dahil olmak üzere, tamamen serbest olmasını, tamamen bedava olmasını sağlayacak kararı aldık. İnşallah Sağlık Bakanlığımızla yapılacak global sağlık bütçesi çerçevesinde çalışmalarımızı sona erdiriyoruz. Bütün Türkiye'deki mültecilerin hepsinin bundan istifade etmesi sağlanacaktır."

Kurtulmuş, kamplarda yaşayan Suriyeli ve Iraklı sığınmacılardan 44 bin yeni doğum vakası olduğunu kaydederek, "44 bin Türkiye'de doğmuş olan Suriyeli ve Iraklı kardeşimiz var" dedi.

"SURİYE'DE DE YENİ BİR SURİYE'NİN KURULACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUZ"

Yeni Suriye'nin kurulmasında birtakım alışkanlıklar kazanmalarını sağlamak için kamplardaki Suriyelilerin muhtar seçimleri yapmasına da özel bir önem verdiklerini kaydeden Kurtulmuş, "İnşallah insanlık, Suriye'deki bu insanlık dramına daha fazla seyirci kalamayacak. Bu kardeşlerimiz ve diğer ülkelerdeki Suriyeli göçmenler ülkelerine geri dönecek. Ama artık eski Türkiye olmadığı gibi eski Suriye de olmayacak. Suriye'de de yeni bir Suriye'nin kurulacağına yürekten inanıyoruz. Demokratik, toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği ve insanların insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde başları dik yaşadığı bir Suriye'yi inşallah hep beraber göreceğiz. Bunun için buradaki Suriyeli 1 milyon 700 bin kardeşimizin de büyük bir güç olduğuna, Türkiye'nin dostluğuyla birlikte yeni Suriye'yi inşa etme alanında çok önemli bir toplumsal güç oluşturacağına da yürekten inanıyorum. Bu çerçevede bütün bu yaptığımız çalışmalar, harcamalar, Türkiye'nin içinden, yüreğinden gelerek yaptığı bütün bu desteklerin çok kısa süre içinde komşumuzda, yanı başımızda yeni bir ülkenin ayağa kalkmasını görerek, bizleri daha da memnun edeceğine yürekten inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin insani yardım konusundaki çalışmalarının uluslararası camiada da takdir edildiğini söyleyen Kurtulmuş, "2016 yılında ilk sefer düzenlenecek olan BM tarafından düzenlenecek olan Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne Türkiye ev sahipliği yapacak" dedi.

"AFAD VE BM, UNICEF KARŞILIKLI OLARAK BİRBİRLERİNİN LOJİSTİK İMKANLARINDAN FAYDALANABİLECEKLERDİR"

AFAD Başkanı Oktay ise afetlerde sıfırıncı dakikada Türkiye'nin ortak gücü olarak harekete geçirebilecek bir yapı oluşturduklarını belirterek, açılışı yapılan 300 milyon TL değerindeki lojistik depoların bu güçlü altyapının ana unsurlarından olduğunu ifade etti.

Her 13 dakikada bir TIR'ın yüklenerek yola çıkabildiği, malzemelerin uzaktan takip ve kontrol edilebildiği lojistik merkezler sayesinde, afet anında acil ihtiyaç duyulan malzemelerin, gereken yere zamanında ulaştırılacağını bildiren Oktay, lojistik merkezlerde 110 bin çadır, 60 bin yatak ve battaniyeyle yeterli miktarda yastık, çarşaf ve mutfak setlerinin hazır bulunduğunu söyledi.

Oktay, "Lojistik merkezler, uluslararası operasyonlarda da elimizi güçlendirecek. İmza aşamasına getirdiğimiz protokolle, AFAD ve BM, UNICEF karşılıklı olarak birbirlerinin lojistik imkanlarından faydalanabileceklerdir. Bir diğer ifadeyle afetlerde UNICEF'in küresel lojistik merkez ağını kullanma hakkını elde etmiş oluyoruz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Afad Lojistik Depoları Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok
    21:07 Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azaldığını belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özel:
    21:04 CHP Genel Başkanı Özel: "Marmaris'te de Muğla'da da Rantiyecilere Geçit Vermeyeceğiz"

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Marmaris’te halk buluşmasında konuştu, “Marmaris’i AKP’ye verip de Marmaris’in koylarını, varlıklarını, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar’a kaptırmaya siz razı gelir misiniz? diye sordu. Muğla'da da 4 katı geçen bina olmadığını belirten Özel, "Eğer Muğla Büyükşehir’e AKP’nin adayı gelse, Muğla’da her yerde dikey mimarı, her yerinde rant söz konusu olacak. O yüzden Marmaris'te de Muğla’da da rantiyecilere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Fatih Erbakan ittifak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şart sundu
    21:04 Fatih Erbakan ittifak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şart sundu

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yerel seçimlerde İstanbul adayını geri çekmek için hükümete 3 şart sundu. Erbakan, İsrail'le ticaretin sonlandırılması, Malatya'daki Kürecik Radar Üssü'nün kapatılması, emekli maaşının ise 20 bin TL'ye çıkarılması durumunda İstanbul adayını yarıştan çekeceklerini duyurdu.

  • Dicle Üniversitesi Öğrencileri Filistin'e İnsanlık Zinciriyle Protesto Yürüyüşü Düzenledi
    21:03 Dicle Üniversitesi Öğrencileri Filistin'e İnsanlık Zinciriyle Protesto Yürüyüşü Düzenledi

    Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için 'Filistin'e İnsanlık Zinciri' sloganıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, üniversite yerleşkesinde öğrenci işleri önünden başlayıp öğrenci yaşam merkezi önünde sona erdi. Yapılan açıklamada, yürüyüşün Gazze'de yaşanan vahşete karşı bir ses çıkarmak amacıyla gerçekleştirildiği ve umudun ve vicdanın sesi olmak için diğer üniversitelere de ilham kaynağı olması umulduğu belirtildi. Yürüyüşün ardından DÜ Rektörlüğünün desteğiyle açık alanda 750 kişilik iftar programı düzenlendi.

  • Siirt'te muhtar adaylığı kavgası: 9 yaralı, 2 kişi yakalandı
    21:03 Siirt'te muhtar adaylığı kavgası: 9 yaralı, 2 kişi yakalandı

    Siirt'in Baykan ilçesinde muhtar adaylığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada 1'i polis memuru 9 kişi yaralandı. Olayın ardından firar eden şahıslar Batman'ın Kozluk ilçesinde yakalandı.


Advertisement