Afet Durumunda İşveren ve Sigortalılarının Prim Borçlarının Ertelenmesi - Son Dakika
Yerel

Afet Durumunda İşveren ve Sigortalılarının Prim Borçlarının Ertelenmesi

Afet Durumunda İşveren ve Sigortalılarının Prim Borçlarının Ertelenmesi

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol yaptığı yazılı açıklamada, Antalya’nın cennet köşelerinden biri olan Adrasan’da meydana gelen yangının ormanlık alanı yok ettiğini ve bazı işverenlerimizi büyük maddi zarara uğrattığını belirterek, bu durumun tüm bölge halkı ve Antalyalıları derin bir üzüntüye boğduğunu bildirdi.

03.07.2014 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'nın cennet köşelerinden biri olan Adrasan'da meydana gelen yangının ormanlık alanı yok ettiğini ve bazı işverenlerimizi büyük maddi zarara uğrattığını belirterek, bu durumun tüm bölge halkı ve Antalyalıları derin bir üzüntüye boğduğunu bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, vatandaşların bu tür zamanlarında yanlarında olabilmek, onların çektiği bu sıkıntıyı bir nebze olsun hafifletebilmek ve ödemelerinde kolaylık sağlamak, sosyal devlet ilkesinin bir neticesi olarak en büyük vazifelerinden biri olduğunu ifade eden Erol açıklamasında şunları kaydetti:

"Sosyal güvenlik mevzuatı ile afetle karşılaşan işletmelere sigorta primi ödemelerinde ve prim belgelerinin verilmesinde bazı kolaylıklar sağlanmıştır. 5510 sayılı Kanunun 91. maddesinin birinci fıkrasında belirtildiği üzere afetten etkilenen İşverenler ile 4/1 b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarımızın prim borçlarının ertelenebilmesi, prim belgelerinin verilme süresinin uzatılması gibi hususlar Kurumumuzca düzenlenmiş olup, işverenlerimiz ve 4/1 b kapsamındaki sigortalılarımızın, tabi afete uğradıklarını belgelemeleri (Kamu Kurum ve Kuruluşlarından alınan belgeler, İtfaiye, Emniyet, Jandarma, Vergi Dairesi tarafından tutulacak olan hasar tespit raporu vb), olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları, prim ödeme aczine düştüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması

halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir."

GECİKME ZAMMI UYGULANMAYACAK

Prim ödeme aczine düşüldüğü, işverenlerin ve 4/1 b sigortalılar tarafından yapılacak olan başvurunun ardından SGK denetim elemanlarınca yapılacak inceleme sonucunda tespit edildiğini belirttiği açıklamasında Erol şu sözlere yer verdi:

"Yapılacak inceleme sonucunda afetin boyutu ve işyeri bilançosu da dikkate alınarak borçların ertelenmesi gereken süre belirlenmektedir. Bu yönde alınacak mahkeme kararına istinaden de prim borçlarının ertelenmesi söz konusudur. Ertelenen prim borçlarına, borçların ertelendiği sürede zaman aşımı işlemeyecek ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.Ayrıca, erteleme kapsamında bulunan borçları, ertelemenin bittiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme imkanı bulunmaktadır."

AFETE UĞRAYAN 4/B KAPSAMINDAKİ SİGORTALILARA İLİŞKİN SAĞLIK YARDIMI

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol açıklamasında ayrıca şunları da kaydetti:

"5510 sayılı Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanların sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri için prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması gerekmektedir. Ancak afete uğrayan 4/b kapsamındaki sigortalının prim borcu bulunsa dahi Kanun'un 91. maddesi hükmüne göre erteleme talebinde bulunması halinde, afetin meydana geldiği aydan itibaren sağlık sigortasından yararlandırılmaktadır. Ancak afetin meydana geldiği tarihi takip eden aydan başlamak üzere primleri ertelemeye tabi olan aydan sonra aylık primlerini ödememeleri halinde, sağlık sigortası yardımlarından yararlanamayacakları gibi, yapılmış olan sağlık yardımlarına ait tutarlar da sigortalı ve hak sahiplerinden genel hukuk kurallarına göre geri alınmaktadır. Ülkemizde ve ilimizde herhangi bir doğal afet olayının yaşanmaması en büyük temennimizdir." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Afet Durumunda İşveren ve Sigortalılarının Prim Borçlarının Ertelenmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement