Afetzedelerin Umudu Afad, Ödüle Doymuyor - Son Dakika
Güncel

Afetzedelerin Umudu Afad, Ödüle Doymuyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "İlk önce hayat" parolası, "Dünya için hazırız" mesajıyla 5 kıtada 51 ülkede afet ve acil durumlara ilişkin yaptığı çalışmalarla, Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen "Uluslararası Kamu Markası" ödülünün sahibi oldu.

21.04.2016 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "İlk önce hayat" parolası, "Dünya için hazırız" mesajıyla 5 kıtada 51 ülkede afet ve acil durumlara ilişkin yaptığı çalışmalarla, Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen "Uluslararası Kamu Markası" ödülünün sahibi oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Kamu Hizmeti 2015 Ödülleri'nde 193 ülke arasından "Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi Projesi" ile birinci olan AFAD, Türk Patent Enstitüsü'nce düzenlenen "5. Türk Patent Ödülleri" kapsamında "Uluslararası Kamu Markası" seçildi.

AFAD'ın çalışmalarıyla "küresel bir marka" haline geldiğini gösteren ödül, dün düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'a verildi.

Kuzey Amerika ülkesi Haiti'den Okyanusya'da Vanuatu'ya, Afrika'da Somali'den Avrupa'da Bosna Hersek'e, Güney Amerika'da Şili'den Asya'da Çin'e, Avrupa'da Sırbistan'dan Doğu Asya'da Japonya'ya kadar dünyanın her yerinde afetzedelerin yardımına koşan AFAD, Filistin, Afganistan, Pakistan, Irak, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'a yardım eli uzattı.

Türkiye, AFAD'ın çalışmalarıyla Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya kıtalarında insani yardım, arama kurtarma, tahliye ile transfer operasyonları yürüten, altyapılar kuran ve afet yönetimi tecrübelerini aktaran ülke haline geldi.

Dünya üçüncüsü

Küresel İnsani Yardımlar Raporu'na göre Türkiye, AFAD'ın çalışmalarıyla 2013-2015 döneminde en fazla insani yardım yapan 3. ülke oldu.

AFAD, yalnızca son birkaç ayda Yemen'e 5,5 bin tondan fazla gıda ve ilaç, Afganistan'a 5 ton ilaç ve tıbbi malzeme, Filistin'e bin 200 ton un ulaştırdı. Gazze'ye 11 bin gıda kolisi gönderen AFAD, koordine ettiği kurumlarla tedavileri için 119 yaralıyı 106 refakatçisiyle tahliye ederek, Türkiye'ye getirdi. ABD ve İngiltere'den sonra en fazla insani yardım yapan Türkiye, Almanya, Fransa, Japonya ve Kanada gibi ülkeleri geride bıraktı.

"Dünya için hazırız"

AFAD Başkanı Fuat Oktay, uluslararası alanda Türkiye'nin devlet kurumu olarak "Dünya için hazırız" mesajıyla 5 kıtada 51 ülkede afet ve acil durumlara ilişkin çalışmalar yaparak çok önemli bir marka haline geldiklerini belirterek, "Bu ülkelerde 'İlk önce hayat' yaklaşımıyla insani yardım ve arama kurtarma faaliyetleri yürütüyoruz." dedi.

Oktay, AFAD'ın faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Ocakta Ebola salgınından etkilenen Batı Afrika'ya ilaç ve tıbbi ekipman yardımı gerçekleştirerek, bölgede yaşanan krizin son bulmasına katkıda bulunduk. Nisanda 7,8 büyüklüğünde bir depremle sarsılan Nepal'e 24 saat içinde ulaşan Türk arama-kurtarma ekipleri, 21 yaşındaki bir genci enkaz altından çıkararak umut ışığı oldu. Takip eden günlerde bölgeye battaniye ve gıda yardımı ulaştırarak, afetzedelere yardım elimizi uzattık. Filistin'de İsrail saldırılarına maruz kalan kardeşlerimizin temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için 29 Kasımda 'Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü'nde Mersin Limanı'ndan un yardımını yola çıkardık. Bu yıl boyunca devam edecek yardımlarımız 58,5 tona ulaşacak."

"Tüm gücümüzle çalışıyoruz"

Suriye krizinin ortaya çıkardığı insani krizi hafifletmek için çalışmalarının devam ettiğini aktaran Oktay, şunları kaydetti:

"Ocak 2016 itibarıyla yaklaşık 280 bin sığınmacıyı 10 ilde kurduğumuz 25 geçici barınma merkezinde ağırlıyor; onların yalnızca barınma değil, sağlık, eğitim ve psikolojik destek gibi ihtiyaçlarının karşılanması için tüm gücümüzle çalışıyoruz.Türkmen soydaşlarımızı 2015'te de yalnız bırakmadık.Geride bıraktığımız yıl içerisinde Tel Abyad'dan ülkemize gelen sığınmacıların kabulü AFAD koordinasyonunda gerçekleştirildi. Türkmendağı bölgesinde yaşanan çatışmalardan etkilenen yaklaşık 100 bin soydaşımıza sınırın sıfır noktasından insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam ediyoruz. Dünyanın her yerinde zor durumda kalan Türk vatandaşlarına ulaşıyor, onları sevdiklerine kavuşturuyoruz."

Dünyada afet yönetiminin her alanında öncü olma hedefine doğru kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayan AFAD Başkanı Fuat Oktay, okulların afetlere hazırlanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle attıkları adımlar neticesinde martta Japonya'da düzenlenen BM Afet Risklerinin Azaltılması Zirvesi'nde Türkiye'nin "Okul Güvenliğinde Lider Ülke" seçildiğini anlattı.

Oktay, mayısta Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'na tam üyelik sürecini tamamlayarak faaliyet alanlarında Avrupa Birliği üyesi olduklarını belirterek, "Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) projesi ile BM tarafından '2015 yılının en iyi kamu hizmeti' ödülünü kazandık. Bu yıl hükümetimizin ve milletimizin desteğiyle daha büyük başarılara imza atmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afetzedelerin Umudu Afad, Ödüle Doymuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement