Afgan Çalıkuşları'na Türk Öğretmenlerden Matematik Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Afgan Çalıkuşları'na Türk Öğretmenlerden Matematik Eğitimi

Afgan Çalıkuşları\'na Türk Öğretmenlerden Matematik Eğitimi

Afgan Çalıkuşları'na Türk Öğretmenlerden Matematik EğitimiKabil, 13 Mart, (DHA)-Afganistan'da yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı Nisan ayından önce, Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) koordinasyonuyla sürdürülen kapasite geliştirme programı çerçevesinde 2 Türk matemetik öğretmeni Kabil'de eğitimlere başladı.

13.03.2016 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afgan Çalıkuşları'na Türk Öğretmenlerden Matematik Eğitimi

Kabil, 13 Mart, (DHA)-

Afganistan'da yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı Nisan ayından önce, Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) koordinasyonuyla sürdürülen kapasite geliştirme programı çerçevesinde 2 Türk matemetik öğretmeni Kabil'de eğitimlere başladı.

Ülkenin dört bir yanından gelen bin 575 Afgan öğretmenin kapasite geliştirme programından yararlandığı eğitim çalışmaları çerçevesinde Afgan öğretmenlere Türk eğitmenler tarafından seviye geliştirme kursları veriliyor. Türkiye'den gelen 2 matematik öğretmeni Mehmet Topallı ve Serkan Çıkak Türkiye'deki matematik öğretmenliği müfredatını Afgan öğretmenlerle paylaşıyor ve öğrencilere pratik matematik eğitim yollarını öğretiyorlar.

10'ar gün süren programlar çerçevesinde her dönemde 150 öğretmen kapasite geliştirme eğitimi alıyor. Programa katılan 1500 üzerinde öğretmenin 1000'e yakını kadın öğretmenlerden oluşuyor. Çoğu genç ve idealist kadın öğretmenler programa katılmaktan son derece memnun. Türk öğretmenler onları Afganistan'ın Çalıkuşu Ferideleri adlandırıyorlar.

Bu öğretmenlerden biri, 25 yaşındaki Matematik öğretmeni Meryem Amini. Amini kapasite geliştirme programına her gün 1 saat uzaklıktan gelerek katılıyor. Afganistan'da eğitim şartlarının çok zor olduğunu belirten Amini, TİKA tarafından koordine edilen bu programa katılmaktan mutlu olduğunu ve amacının Afgan çocuklarına daha iyi ve kaliteli eğitim vermek olduğunu söylüyor.

'Ben çok zor şartlar altında öğretmen oldum. Taliban tehdidi altında eğitimimi tamamladım. Aİlem her gün ben eğitimimi sürdürürken kaçırılacağım yada öldürüleceğimden endişeliydi. Tüm tehditlere rağmen aldırmadım yoluma devam ettim. Şimdi Afganistan'ın geleceği olacak çocuklara daha kaliteli eğitim vermek için çabalıyorum." diyerek duygularını ifade eden Amini terör tehdidi dışında Afganistan'da eğitim alanında gerekli alt yapı ve desteğin bulunmamasının da büyük sorun olduğunu vurguluyor. Amini, " Şu anda Kabil'in dışında kırsal bir mahallede bir ilkokulda öğretmenlik yapıyorum. Okulumuzun hali içler acısı, tahtamız,sıramız doğru dürüst eğitim için gerekli malzememiz yok. Ama tüm zorluklara rağmen çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmeye kararlıyız.Türk öğretmenlere bizlere daha iyi eğitim verme şansı sundukları için çok teşekkür ediyoruz" diyor.

Türk Öğretmenler Destek olmaktan Mutluyuz,Burada Bize Yönelik Güvenlik Tehdidi Görmedik'

Ankara'dan Kabil'e bu eğitim programı için gelen matematik öğretmeni Mehmet Topallı, "bana böyle bir projede yer alıp almayacağım sorulduğunda çok heyecanlandım buradaki Afgan kardeşlerimizle dostluk bağlarımızın güçlendirilmesine katkıda bulunacağım için çok mutlu oldum.Onlarla kaynaştık çok geride bir programları var onlara yardımcı oluyoruz Türkiye'den buraya gelecek bu projeye katılacak öğretmen arkadaşlar çekinmesinler hiç bir güvenlik tehdidimiz yok " şeklinde konuştu

Programda eğitim veren bir başka matematik öğretmeni Serkan Çıkak'ta Afganistan'daki özellikle Matematik eğitimi alanında öğretmenlerin çok ağır bir müfredatı çocuklara vermeye çalıştıklarını belirterek "Afganistan'da matematik eğitiminde gerçekten büyük eksiklikler olduğunu gördük. Ağır bir müfredat var kaynak kitap sıkıntısı ve örnek çözümlerde eksiklikler olduğunu gördük. Biz şimdi onları bu olumsuzlukları aşmaları için dialog kurduk. Türkçe bilen Afgan öğretmenler kanalıyla neler yapılabilir neler üretilebilir bu tür paylaşımlarda bulunduk. Buraya gelmek zor ama gördükkü buradaki yakınlıktan sonra buradan ayrılmak daha da zor" şeklinde konuştu.

Kapasite geliştirme Programı Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 3 bin öğretmene yönelik kapasite geliştirme talebi üzerine bin 575'ine TİKA tarafından verilmeye başlanmıştı. 5. dönemine giren programda bu güne kadar 700 üzerinde öğretmen sertifika almaya hak kazandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afgan Çalıkuşları'na Türk Öğretmenlerden Matematik Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde silahla havaya ateş eden 2 şüpheli adliyeye sevk edildi
    13:42 Beylikdüzü'nde silahla havaya ateş eden 2 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Beylikdüzü'nde sosyal medyada paylaşılan silahla ateş etme görüntüleri üzerine başlatılan çalışmada, 2 şüpheli adliyeye sevk edildi. Görüntülerde 3 kişinin yaya olarak havaya silahla ateş ettikleri tespit edildi. Şüpheli C.M. ile yaşı küçük Z.S. olayda kullanılan kurusıkı tabancayla yakalandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 2 şüpheli, genel güvenliği kasten tehlikeye soktuğu gerekçesiyle adliyeye sevk edildi.

  • Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi
    13:42 Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi

    Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat'taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Proje ile tarımsal kalkınma, ürün çeşitliliği ve çiftçi desteklenmeyi hedefleniyor.

  • Düzce Jandarma Ekipleri Suç ve Suçluları Yakaladı
    13:41 Düzce Jandarma Ekipleri Suç ve Suçluları Yakaladı

    Düzce İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 1 hafta boyunca yaptıkları denetim ve uygulamalarda uyuşturucu satıcıları, kaçak definecileri ve silah kaçakçılarını suç aletleriyle birlikte yakaladı. Denetimlerde toplamda 5 gram kubar esrar, 41 gram bonzai, 1 gram metamfetamin, 16 adet lyrica, 20 adet galara, 2 gram skunk, 10 gram kokain, 1 adet tabanca, 1 adet tabanca şarjörü, 4 adet tabanca mühimmatı, 1 adet jeneratör, 1 adet beton delici, 2 adet kürek, 1 adet kazma, 1 adet balyoz, 3 kilo tel ve 10 metre elektrik kablosu ele geçirildi. Ayrıca, uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçunu işleyen 12 şüpheli, izinsiz kazı suçunu işleyen 4 şüpheli ve silah kaçakçılığı suçunu işleyen 1 şüpheli de yakalandı.

  • Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Çocuklara Yönelik Fleksible Bronkoskopi İşlemi Başladı
    13:41 Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Çocuklara Yönelik Fleksible Bronkoskopi İşlemi Başladı

    Eskişehir Şehir Hastanesi, çocuklara yönelik fleksible bronkoskopi işlemine başladı. Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde gerçekleştirilen bu yenilikçi yöntem, çocukların solunum sistemi sağlığını daha iyi yönetme ve teşhis süreçlerini hassas bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. İşlem, solunum yollarındaki sorunları teşhis ve tedavi etmek için kullanılan güvenli ve etkili bir yöntem olup, genel anestezi altında ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, solunum yolu hastalıklarının yanı sıra nadir görülen yeni doğanlarda görülen normal dışı yapısal özelliklerin teşhisinde de kullanılabileceği belirtilmektedir.

  • Dilan Polat, Nez Demir'e karşı şikayetinden vazgeçti
    13:40 Dilan Polat, Nez Demir'e karşı şikayetinden vazgeçti

    Dilan Polat, kendisine hakaret içerikli mesaj attığı iddiasıyla Nez Demir'den şikayetçi olmuştu. Ancak bugün gerçekleşen ilk celsede Polat, şikayetinden vazgeçti. İki arkadaş duruşmada ağlayarak ifade verdi. Mahkeme, Polat'ın şikayetini çekmesi üzerine davanın düşürülmesine karar verdi.

  • Manisa'da Seçim Güvenliği İçin 5 Bin 298 Kolluk Kuvveti Görevlendirilecek
    13:40 Manisa'da Seçim Güvenliği İçin 5 Bin 298 Kolluk Kuvveti Görevlendirilecek

    Pazar günü gerçekleştirilecek olan 31 Mart mahalli idareler seçimleri için Manisa il genelinde 5 bin 298 kolluk kuvveti görev yapacak. Seçimlere hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken, ilçe seçim kurulları tarafından sandık görevlilerine eğitimler veriliyor. Manisa'nın en çok seçmenine sahip olan Yunusemre ilçesinde ise sandık kurulu görevlilerine eğitim verildi.

  • Kapadokya Üniversitesi İHA'sı tescil sertifikası ve sanayi sicil belgesi aldı
    13:39 Kapadokya Üniversitesi İHA'sı tescil sertifikası ve sanayi sicil belgesi aldı

    Kapadokya Üniversitesi (KÜN) İnsansız Hava Aracı Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen İHA, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden tescil sertifikası ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan sanayi sicil belgesi aldı. İHA'nın üretiminden seri üretime geçilmesi hedeflenirken, hava taksi ve kargo taşımacılığı gibi farklı uygulama alanları da planlanmaktadır.

  • Diyarbakır'da temizlik malzemelerinin karıştırılması sonucu 16 öğrenci gazdan etkilendi
    13:38 Diyarbakır'da temizlik malzemelerinin karıştırılması sonucu 16 öğrenci gazdan etkilendi

    Diyarbakır'da bir ilkokulda öğrencilerin sınıfa getirdikleri temizlik malzemelerini karıştırması sonucu açığa çıkan gazdan 16 öğrenci etkilendi. Öğrenciler hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Durumlarının iyi olduğu belirtilirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement