Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'den Kadınlara Çağrı - Son Dakika
Güncel

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'den Kadınlara Çağrı

Kabil (AA) - Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Kurban Bayramı dolayısı ile ülke genelinde faaliyet gösteren çeşitli kadın örgütlerinin temsilcilerini kabulünde Afgan kadınların devlet yönetiminde daha fazla yer almalarını istedi.

26.09.2015 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kabil (AA) - Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Kurban Bayramı dolayısı ile ülke genelinde faaliyet gösteren çeşitli kadın örgütlerinin temsilcilerini kabulünde Afgan kadınların devlet yönetiminde daha fazla yer almalarını istedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Kurban Bayramı dolayısı ile ülke genelinde faaliyet gösteren çeşitli kadın örgütü temsilcilerini kabul ettiği Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Afgan kadınının devlet kurumlarında daha fazla varlık göstermesine ihtiyaç olduğunu, bu çerçevede yeni reformlar üzerinde çalışıldığını ve kadınların istihdam edilecekleri alanların gözden geçirildiğini söyledi.

Gani özellikle yargı alanında kadınlara ciddi görevler düştüğünü kaydederek, kadın sorunlarının, kadın avukat ya da savcılar tarafından daha rahat anlaşılabileceğini ifade etti.

Mevcut potansiyelin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Gani, ancak temel sorun olarak, kadınların vilayetlerdeki mahkemelerde hizmet vermeye henüz hazır olmadığını gözlemlediğini aktardı.

Komşu ülke İran'dan örnek veren Gani, "Orada bir tek kadın hakim bile yok ama Afganistan'da hali hazırda 249 kadın yargıç görev yapıyor. Lakin bu sayı yine de yeterli değil" ifadelerini kullandı.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na bu alanda bir çalışma yapması talimatı vereceğini dile getiren Afganistan Cumhurbaşkanı, komisyondan kendisine somut teklifler ile gelmesini de isteyeceğini dile getirdi.

Gani, "Kadınların temsil edilmediği bir ortamda yine kadınların karşı karşıya oldukları sorunu çözemeyiz" şeklinde konuştu.

Kadınların temsil oranı arttırılmalı

Geçtiğimiz günlerde Danıştay üyeliği için önerdiği kadın adayın parlamento tarafından reddedilmesi konusunda meclis üyelerine olan kırgınlığını belirterek konuşmasını sürdüren Afgan lider, "Ancak parlamentodaki kadın vekiller durumun iyileştirilmesine daha fazla katkıda bulunabilirler. Devletin her kademesinde kadınların temsil oranı arttırılmalı. Bu ciddi bir ihtiyaç. Mevcut rakamlar beni memnun etmiyor. Kabinedeki arkadaşlara, bakan yardımcısı pozisyonları için kadın aday önerisinde bulunmaları talimatı verdim. Kadınların rol almadığı bir yerde kadın haklarından söz edilemez" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı ayrıca, yakın gelecekte kadınların liderlik ve yönetim alanlarında eğitim almak için yurtdışına gönderileceğini sözlerine ekledi.

Bağımsız kuruluşların verilerine göre, Afganistan'da üniversite mezunu kadınların oranı yüzde 20 civarında seyrediyor. Devlet kurumlarında çalışan kadınların sayısı ise oldukça düşük.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'den Kadınlara Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement