Afganistan'da Çocuk Evliliği - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Çocuk Evliliği

Afganistan\'da Çocuk Evliliği

Afganistan’ın Belh vilayetin’de bir baba, başlık parası karşılığında 8 yaşındaki kızını, komşularının 12 yaşındaki oğluyla evlendirdi.

31.08.2014 00:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın Belh vilayetine bağlı Şulgara ilçesinde bir baba, başlık parası karşılığında 8 yaşındaki kızını, komşularının 12 yaşındaki oğluyla evlendirildi.

Tolo News TV'nin haberine göre; üç yıl önce annesini kaybeden Mine isimli kızın babası Mümin, yoksulluktan dolayı kızının evlendirmesine mecbur kaldığını ve 110 bin Afghani (4 bin 300 Türk Lirası) başlık parası aldığını, bu parayla kendisinin de evleneceğini söyledi.

Tolo News TV,  "Mine ile evli olan Serdar da henüz 12 yaşında, ikisi bu evliliğin çocuksu bir oyun olduğuna inanıyorlar. Halbuki ikisi habersizce kurban oluyorlar. Gelin ve damada düğün elbisesi giydirdiler ve masum bakışlarına bile merhamet etmediler. Belki bu evlilikle onların büyük hayallerini bir kenara bırakıyorlar. Çocuksu rüyalarını da yerle bir ediyorlar. Mine daha beş yaşındayken annesi onu  yalnız  bıraktı, şimdi babasının gölgesinde de değil, babası kendi evlilik masraflarını elde etmek için başlık parası karşığında  evlendirdi" ifadesini kullandı.

Mine'nin babası Mümin, "Bir hocaya, maddi sıkıntılarımın olduğunu ve yaşam koşullarımın çok kötüye gittiğini anlattım ve kız çocuğumu evlendebilir miyim diye sordum. Hoca ise bana, 'Evet yapabilirsin çünkü hayatın mahvolmuş paraya ihtiyacın var, bu şekilde kendini toparlarsın' dedi. Daha sonra kızımı evlendirmeye karar verdim" ifadelerini kullandı.

Öte yandan damat olan Serdar'ın annesi, "Bu kız çocuğu sokaklarda kalmıştı ve bakacak kimsesi yoktu. Büyümesi ve rahat yaşaması için kendi çocuğumuzla evlendirdik" diye konuştu.

Belh Vilayeti Şulgara ilçesi Hazreti Hamza Camisi İmamı Mevlevi Kıyamuddin, "Kız küçükse babası onun vekilidir, izni varsa nikah kıyabilir" dedi.

Shulgara ilçesi sakinleriyse bu iki çocuğun evlendirilmesini kınadı. Evlilik birçok kadın hakları aktivistleri tarafından da eleştirildi.

Afganistan'ın genelinde çocuk evliliği sıklıkla görülüyor. Birçok çocuk aile çıkarlarının kurbanı oluyorlar. Bu evliliklerin çoğu ülkenin kırsal kesimlerinde meydana geliyor ve bu sebeple konuyla ilgili kesin istatistikler bulunmuyor. Ancak uzmanlar bu evliliklerin çoğunun hayata mutsuzluklar getireceğini ve topluma hakim olan kötü geleneklerden sayıldığını söylüyorlar. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Çocuk Evliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement