Afganistan'da Daeş'e Operasyon - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Daeş'e Operasyon

Afganistan'ın doğusunda bulunan Nangarhar kentinin Açin ilçesinde, Afgan özel harekat timlerinin terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarında 28 militanın öldürüldüğü bildirildi.

05.11.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın doğusunda bulunan Nangarhar kentinin Açin ilçesinde, Afgan özel harekat timlerinin terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarında 28 militanın öldürüldüğü bildirildi.

NATO'ya bağlı güçlerin hava desteği verdiği operasyonda en az 8 militanın da yaralı ele geçirildiği ifade edildi.

Nangarhar Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Hazret Hüseyin Meşrikval, DAEŞ militanlarına operasyon düzenlendiğini belirterek 28 örgüt üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Açin Kaymakamı Galip Mücahit, yaptığı açıklamada, "Afgan özel timleri, bölgedeki DAEŞ unsurlarına yönelik gece NATO'nun da hava desteği sağladığı geniş çaplı bir operasyon başlattı. NATO savaş uçakları hava bombardımanı yaparken Afgan askerleri de karadan bu noktaları kuşatma altına aldı. Terör örgütünün cephe hattı kırılmış durumda. Bu bölge teröristlerden temizleninceye kadar operasyonlar devam edecek" ifadelerini kullandı.

Galip Mücahit ayrıca, DAEŞ'ten temizlenen bölgelerde Afgan güvenlik güçlerinin daimi kontrol noktaları oluşturacağını dile getirdi.

Afgan güvenlik güçlerince şu ana kadar dört kontrol noktasının kurulduğu belirtilirken, yetkililer, ilçede güvenliğin sağlanması için bölge halkının da güvenlik birimlerine destek vermesini talep ediyor.

DAEŞ'in Afganistan yapılanması

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Afganistan'ın 34 vilayetinin en az 25'inde hücresi ve yapılanması bulunduğu belirtilen DAEŞ'in özellikle Taliban örgütü içerisindeki liderlik krizi ile daha fazla zemin bulmaya başladığı kaydediliyor.

Uzmanlar, Taliban'ın içerisindeki radikal unsurların, Molla Ömer'in ölümünün duyulmasının ardından DAEŞ'e katıldığını dile getiriyor.

Yine BM raporlarına göre, Taliban örgütü içerisindeki unsurların yüzde 10'unun DAEŞ'e sempati duyduğu belirtilirken, DAEŞ üyelerinin doğrudan Afgan güvenlik güçlerini hedef aldığı ancak Nangarhar'da uyuşturucu ticaretini kontrol edebilmek için Taliban militanları ile de çatışmaya girdikleri ifade ediliyor.

Pakistan sınırına yakın ve yüksek dağlarla çevrili Nangarhar'ın Açin ilçesi, uzun süredir DAEŞ ve Taliban militanlarının arasındaki çatışmalara sahne oluyordu.

Daha önceden Taliban lideri Molla Ömer'in danışmanlığını yapan Abdurrauf Hadim, bu bölgede adı DAEŞ - Horasan olarak bilinen örgütün Afganistan'daki liderliğini yapıyor.

Afgan istihbarat raporlarına göre, DAEŞ'in üyelerinin arasında Orta Asyalı ve çevre ülkelerden gelen yabancı savaşçılar da bulunuyor. Örgütün üst düzey yöneticilerinin çoğunun yabancı olduğu belirtiliyor.

Her türlü iletişim aracını kullanarak propaganda yaptığı ve taraftar toplamaya çalıştığı belirtilen DAEŞ'in, rekabet halinde olduğu Taliban'ın yerini alarak buradan Orta Asya'ya açılmak istediği ifade ediliyor.

Ülkenin özellikle kırsal kesimlerinde işsizliğin yoğun olması nedeniyle, terör örgütünün üyelerine, aylık ortalama 400 dolar maaş bağlamasının katılımı daha fazla arttırdığı iddia ediliyor.

Katılımı sağlayan diğer sebeplerin ise Taliban içerisindeki liderlik krizinin henüz aşılamamış olması ve DAEŞ'in Taliban'a göre, üyelerine daha iyi maddi imkanların yanı sıra silahlar ve teçhizat sağlaması gösteriliyor.

Öte yandan Afganistan Mülteciler Bakanlığının verilerine göre, DAEŞ'in bölgede varlık göstermeye başlaması, ardından patlak veren çatışmalardan ötürü şu ana kadar en az 17 bin kişi evinden ayrılarak ülke içinde farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Daeş'e Operasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Balık Ağı Örme Kurslarına Yoğun İlgi
    10:04 Aydın'da Balık Ağı Örme Kurslarına Yoğun İlgi

    Aydın'ın Söke ilçesinde hayata geçirilen balık ağı örme kursları Doğanbey ve Serçin'den sonra Güllübahçe'de de 4 yıldır aralıksız devam ediyor. Kadınların meslek edinmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen kurslar ise yoğun talep görüyor. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün işbirliğiyle düzenlenen kurslarda birçok kadın meslek sahibi oldu.

  • Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu
    10:03 Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri kenarı ile İzzet Arseven Kent Ormanı'nda yapılan Millet Bahçesi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sezer, piknik alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve gezi yolu, kütüphane ve vatandaşların kullanacağı iskele gibi sosyal donatıların bulunduğu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Sezer, Millet Bahçesi'nin vatandaşlara huzurlu bir ortamda daha kaliteli hizmet sunacağını ifade ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ'ye teşekkür etti.

  • Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı
    10:02 Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı

    Nilüfer Belediyespor Kulübü sporcuları, Kosova'da düzenlenen karate müsabakalarında elde ettiği başarılı mücadelelerin ardından 2 altın, 1 bronz madalya kazandı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı, Çalınan Altınlar Ele Geçirildi
    09:59 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı, Çalınan Altınlar Ele Geçirildi

    Giresun'un Bulancak ilçesinde dün öğle saatlerinde meydana gelen silahlı kuyumcu soygunuyla ilgili 3 şüpheli gözaltına alınırken, çalınan altınlar da ele geçirildi. Giresun Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri kısa sürede yaptıkları çalışmayla 3 şüpheliyi yakalayarak, olayda kullanılan tüfekle çalınan 4.5 kilogram altını ele geçirdi. Giresun İl Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, olayın adliye, emniyet ve jandarma teşkilatlarının kararlı ve titiz saha çalışmaları sonucunda kısa sürede çözüme kavuşturulduğu belirtildi. Giresun'un huzuru için güçlü bir şekilde çalışmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı
    09:59 İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı

    İran'ın İsfahan eyaletinde meydana gelen patlama sesi, hava savunma sisteminin tanımlanamayan bir cisme ateş açması sonucu gerçekleşti. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, saldırının hiçbir hasara yol açmadığını belirtti. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu ve İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

  • Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde define avcısı yakalandı
    09:55 Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde define avcısı yakalandı

    Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde yapılan ortak çalışmalar sonucunda define avcısı F.A. yakalandı. Şahsın araç ve ikametinde yapılan aramada birçok define arama detektörü, av tüfeği ve tarihi eser niteliğinde metal objeler ele geçirildi. Şüpheli şahsın işlemleri adli makamlarca devam etmektedir.

  • Adıyaman Belediye Başkanı, konteyner kentteki su sorununu çözmek için vatandaşlarla birlikte bekledi
    09:54 Adıyaman Belediye Başkanı, konteyner kentteki su sorununu çözmek için vatandaşlarla birlikte bekledi

    Adıyaman'da yaşanan su kesintileri nedeniyle eylem yapan vatandaşlara destek vermek amacıyla Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, konteyner kentte sular gelene kadar muslukların başında bekledi.


Advertisement