Afganistan'da Taliban'a Rağmen Milyonlarca Kişi Oy Kullandı - Son Dakika
Dünya

Afganistan'da Taliban'a Rağmen Milyonlarca Kişi Oy Kullandı

Afganistan\'da Taliban\'a Rağmen Milyonlarca Kişi Oy Kullandı

Taliban'ın tüm tehditlerine rağmen milyonlarca Afgan, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti.

06.04.2014 15:49  Güncelleme: 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'da Taliban'ın tüm tehditlerine rağmen 12 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 9 milyon seçmenin sandık başına gittiği belirtildi.

3 MİLYON FAZLA OY KULLANILDI

2009 yılındaki seçime göre 3 milyon fazla seçmenin sandık başına gittiği kaydedilirken, yüzde 60'a yakın Afgan'ın sandık başına giderek oy kullandığı belirtildi.

YÜZDE 50 OY ALMASI GEREKİYOR

Afganistan'da kadın seçmenler de seçimlere büyük ilgi gösterdi. Demokrasiye büyük önem verdiklerini belirten kadın seçmenler, ülkenin geleceği için seçimlerin önemli olduğunu belirtti. 8 adayın yarıştığı seçimlerde cumhurbaşkanlığını kazanacak adayın en az yüzde 50 oy alması gerekiyor.

"BU BİR BAŞARI"

Uzmanlar ülkede herhangi bir adayın yüzde 50 oy almasının zor olduğunu belirtirken yeterli sayıya ulaşılamaması durumunda 28 Mayıs'ta 2. tur oylamasının yapılacağını kaydetti. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Batılı birçok lider de seçimleri ve halkın katılımını başarılı olarak tarif etti. Karzai açıklamasında, "Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen kızlarımız ve kardeşlerimiz seçimlerde yer aldı. Onların katılımı ülkemiz için ileri bir adımdır" dedi. 

OBAMA'DAN MESAJ VAR

ABD Başkanı Obama ise yazılı açıklamasında Afgan halkını, güvenlik güçlerini ve seçim yetkililerini tebrik ederek, Afganistan'daki seçimin ülkenin geleceği için olan önemine vurgu yaptı.

"20 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Seçim öncesi seçim merkezlerine saldıracağını belirterek halkı tehdit eden Taliban'a karşı da ülkede geniş çaplı önlemler alındı. Ülkede araçların trafiğe çıkması yasaklandı ve her birkaç yüz metrede bir polis arama noktaları kuruldu, insanların üzerleri arandı. İçişleri Bakanı Muhammed Daudzai Kabil'de büyük saldırı yaşanmadığını belirtirken, ülke genelinde çıkan şiddet olaylarında 7'si asker, 9'u polis ve 4'ü sivil 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 43 kişinin oy verme merkezlerinde yaralandığını belirten Daudzai, Afgan Güvenlik Güçleri'nin 80'den fazla saldırganı da öldürdüğünü belirtti. 

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Afganistan'da Taliban'a Rağmen Milyonlarca Kişi Oy Kullandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement