Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Konferansı - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Konferansı

Afganistan'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Spanta: ''Afganistan ile ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması salı günü imzalanacak''

27.09.2014 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Rangin Dadfar Spanta, Afganistan ile ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması'nın 30 Eylül Salı günü imzalanacağını bildirdi.

Spanta, ülkenin batısındaki Herat kentinde düzenlenen ve Türkiye, İran, Hindistan ve ABD başta olmak üzere 25 ülkeden üst düzey yetkililerin katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, anlaşmanın, yeni cumhurbaşkanının göreve başlamasından bir gün sonra imzalanacağını belirtti.

NATO bünyesindeki yabancı güçlerin Afganistan'a terörle mücadele amacıyla geldiğini ifade eden Spanta, ancak terör yuvalarının yurt dışında olduğunu, bunu yok etme konusunda doğru düzgün bir çalışma yürütülmediğini kaydetti.

ABD'nin, yıl sonunda kadar Afganistan'daki birliklerinin sayısını büyük oranda azaltacağı bildirildi.

Sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen Uluslararası Güvenlik Konferansı, yarın akşam sona erecek.

İkili Güvenlik Anlaşması

Anlaşmanın imzalanması, 2014'ten sonra Afgan güçlerine danışmanlık yapacak ABD kuvvetlerine yasal bir zemin hazırlaması açısından önemli bir adım olacak. Afganistan yönetimi ile NATO arasında benzer bir anlaşma da ABD ile yapılan anlaşmanın imzalanmasından sonra gerçekleşecek.

ABD, güvenlik anlaşması ile ilgili görüşmeyi Kasım 2012'de başlatmıştı, ilk amaç anlaşmayı Mayıs 2013'te tamamlamaktı. Ancak Devlet Başkanı Hamid Karzai ile müzakereler zorlu geçtiği için Karzai imzalamayı reddederek kendinden sonra gelecek lidere bırakmıştı.

Yeni Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzey ve rakibi Abdullah Abdullah, seçim kampanyası sırasında güvenlik anlaşmasını desteklediklerini belirtmişti.

Bu anlaşma gereğince, "terörle mücadele operasyonları" yürütülmesi ve Afgan askerlerinin eğitilmesi ve desteklenmesi için yabancı özel timlerin ülkede kalmasına izin verilecek. - Belh

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement