Afrika Levhası Yılda 6 Santim Hızla Geliyor" - Son Dakika
Güncel

Afrika Levhası Yılda 6 Santim Hızla Geliyor"

Afrika Levhası Yılda 6 Santim Hızla Geliyor"

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Afrika Levhası’nın eskiden yılda 2,5-3 santim hız ile gelirken şuanda 6 santim hızla yaklaştığını belirterek, bu nedenle Doğu Akdeniz Bölgesi’nin birinci dereceden deprem bölgesi olduğunu söyledi.

16.02.2017 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Afrika Levhası'nın eskiden yılda 2,5-3 santim hız ile gelirken şuanda 6 santim hızla yaklaştığını belirterek, bu nedenle Doğu Akdeniz Bölgesi'nin birinci dereceden deprem bölgesi olduğunu söyledi.

Baki, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 6 Şubat'tan itibaren Richter ölçeğine göre en büyüğü 5.3 olan 500'ün üzerinde deprem meydana geldiğini, zemini gevşeyen alüvyondan dolayı Adana'nın da büyük risk altında olduğu söyledi. Baki, "Akdeniz Bölgesi 3 kıtanın çarpışma noktası. Bunlar Afrika Levhası, Arap Levhası, Anadolu Levhası'nın çarpışma merkezindeyiz. Adana'da sismik aktivitenin sayısal olarak en fazla yoğunlukta olduğu dönemi geçiriyoruz. Nedeni nedir diye sorulduğunda Afrika Levhası eskiden yılda 2,5-3 santim hızla bize gelirken şuanda 6 santim hızla bize geliyor" dedi.

"1998 depremi ile Adana tarihe geçti"

Adana'da 1998 yılında meydana gelen depremin 51 kilometre uzaklıkta 22 kilometre derinde bir fayın kırılmasından gerçekleştiğini ve 6.2 şiddetinde olduğunu hatırlatan Baki, "6.2 büyüklüğündeki bir depremin yarattığı zarar itibariyle Adana, dünya tarihinde en büyük hasar yaratan deprem olarak tarihe geçmiştir. Bu kadar hasar yaratmasının nedeni ise depreme dayanaklı yapı tasarımının tam yapılmamış olmasıydı" diye konuştu.

"Binalar denetlenmiyor"

Depreme dayanıklı yapıların denetiminin yapılmadığını ifade eden Baki, "Depreme dayanıklı yapı tasarımının hükümetin ve bakanlığın çıkarmış olduğu kanun ile denetimli bir şekilde uygulanması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çoğu belediyelerde bu raporların denetlenmediğini belediyelerde ilgili birimlerde bu denetimin yapılmadığını görürsünüz" ifadelerini kullandı.

"Bodrumlar risk altında"

Kent merkezinde 11 yıl önce Çatalan Barajı İçme Suyu Projesi'nin hizmete girmesiyle, uzun yıllar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan 243 sondaj kuyusunun kapatıldığını anımsatan Melih Baki, zaman içinde 7-10 metre olan yeraltı su seviyesinin günümüzde 2.5-3 metreye kadar çıktığına dikkat çekti.

Özellikle Adana'daki bazı binaların ve otellerin risk altında olduğunu vurgulayan Baki, "Bazı binaların bodrum katları tamamen su dolmuş vaziyette. Vatandaş bu noktada doğru bilgilendirilmiyor. Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesinin bilimsel araştırma ekibi oluşturup bu binaların envanterinin çıkarılması lazım. Bir depremde durumları ne olacak ona göre önlem alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Paniğe gerek yok"

Adana'nın Kozan ilçesinde 10 Şubat Cuma akşamı meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depreminde risk teşkil etmediğini kaydeden Baki, "Kozan'da 3.9 ve 3.2 büyüklüğünde 2 deprem oldu. Biz oraya gittiğimizde çalışmalarımız sonucu daha büyük deprem yaratmayacağını ortaya koyduk. Bu telaşa ve paniğe kapılmanın gereği yok" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afrika Levhası Yılda 6 Santim Hızla Geliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye Geliyor
    12:27 Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye Geliyor

    Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, Gazze'deki durum ve müzakereler ele alınacak.

  • Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
    12:26 Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

    Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 8 Mart 2024 tarihinde 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programını duyurdu. Programa başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden ikişer aylık dönemler halinde alınacak. Kadın ve gençlerin istihdam ve girişimcilik odaklı mesleki gelişimini desteklemeyi amaçlayan program, yeni istihdam taahhüdü sunan işletmeler ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan başvuruları kabul edecek. Başvuru rehberinde ayrıntılı bilgiler yer alırken, program hakkında bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

  • İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı
    12:26 İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı

    15 yıl AKP'nin yönettiği Sancaktepe Belediyesi'nde yaklaşık 2 milyar TL borç olduğu ortaya çıktı. CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz ve Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç tablosunu paylaştı.

  • Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı
    12:25 Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim çalışmaları sırasında Kepsut'un Hotaşlar Mahallesi'nde yapılan sürpriz evlilik teklifine şahit olmuş, Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftine, 'Nikahınızı kıyacağım' diyerek söz vermişti. Başkan Ahmet Akın, göreve gelmesinin ardından ilk Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftinin nikahını kıyarak sözünü tuttu.


Advertisement