Afyon - Prof. Dr. Akbulut: Ulaşım Sistemi Sürdürülebilir Değil - Son Dakika
Güncel

Afyon - Prof. Dr. Akbulut: Ulaşım Sistemi Sürdürülebilir Değil

Afyon - Prof. Dr. Akbulut: Ulaşım Sistemi Sürdürülebilir Değil

Prof. Dr. Akbulut: Ulaşım sistemi sürdürülebilir değil Mustafa BAYER/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, Türkiye'deki ulaşım sisteminin sürdürülebilir olmadığını söyledi.

23.08.2015 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Akbulut: Ulaşım sistemi sürdürülebilir değil

Mustafa BAYER/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, Türkiye'deki ulaşım sisteminin sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Türkiye'deki ulaşım sisteminin ekonomik, yol ve kazalar açısından sürdürülebilir olmadığını belirten AKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, hiçbir gelişmiş ülkenin yük ve yolcu taşımacılığını yüzde 90'a yakın oranda karayoluyla çözmeye çalışmadığını aktardı. Türkiye'nin petrol üretimi açısından zengin olmadığını anlatan Prof. Dr. Akbulut, petrole bağımlı ulaşım sisteminin değiştirilerek deniz ve demiryolu ağırlıklı bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.

'TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI MODERNİZE EDİLMELİ'

Türkiye'de kullanılan toplu ulaşım araçlarının kent içi ulaşım için uygun olmadığını kaydeden Prof. Dr. Akbulut, bu araçların kolay binilip inilebilir olmadığına işaret etti. İnsanların toplu ulaşım araçlarını kullanmasının kent içi trafiğin çözümü noktasında en önemli etken olduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut, "Toplu taşıma araçları modernize edilmeli ve kolay binilebilir veya inilebilir hale getirilmeli. Bunun yanında araçların zamana riayet etmesi, zamanında duraklarda bulunması sağlanarak insanları toplu ulaşım araçlarına çekebilirsiniz. Aksi takdirde bunları yerine getirmezseniz, sistem insanları bireysel araçları kullanmaya yöneltiyor. ve bu durumda da trafik ve ulaşım sorunu kentlerin çözülemeyen bir düğümü olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

'ARAÇLAR ŞEHİRLERİ İSTİLA ETTİ'

Sayısı artan araçların şehirleri istila ettiğine değinen Prof. Dr. Akbulut, "Mevcut sistemde araç arttırmak veya yolları çoğaltmak hiçbir zaman çözüm getirmeyecektir. Yol genişletme çalışmaları ile bir süre sonra tüm şehir yol olarak karşımıza çıkacaktır. Zaten araçlar şehirlerimizi istila etmiş durumda. Sanki araçlar, yollar ve şehirler insanlar için değil, araçlar içinmiş gibi bir durum ortaya çıktı. Dolayısıyla insanların araçlarından vazgeçip, toplu taşıma araçlarını kullanması gerekiyor. Dünyanın geldiği nokta budur" diye konuştu.

'DUBLE YOLLAR KAZALARI AZALTMADI'

Gelişen teknoloji ve araç üretimindeki artışa bağlı olarak sürekli yolların genişletildiğini ve yenilendiğini belirten Prof. Dr. Akbulut, duble yolların kazaları azaltmadığına sadece şeklini değiştirdiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Akbulut, şöyle dedi:

"Duble yollar yapılmaya başlandıktan sonra kaza oranlarında bir azalma olmadı. Değişiklik sadece kazanın şeklinde oldu. Önceden kafa kafaya olan çarpışmalardan dolayı ölüm ve yaralanmalar meydana geliyordu. Şimdi bölünmüş yollarda ya yoldan çıkma ya da öndeki araca arkadan çarpma şeklinde kazalar oluyor. Yani kazalar yoldan değil, trafik kurallarına uyma veya uymama davranışından meydana geliyor. Dolayısıyla bizim insan unsuruna yoğunlaşmamız gerekiyor. İnsan davranışını yönetmemiz, onu koordine etmemiz gerekiyor. Bunu başaramadığımız sürece yolu iyileştirmemiz kaza oranını düşürmüyor, aksine kazanın sadece şeklini değiştiriyor, kazalardaki ölüm ve yaralanma oranında hiçbir değişiklikte bulunmuyor."

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afyon - Prof. Dr. Akbulut: Ulaşım Sistemi Sürdürülebilir Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement